Mohou hackeři obohatit společnost?

Ivana Recmanová

Pohled na hackery je často jednostranný. V hackerech však nemusíme vidět jen nepřátele, ale třeba i někoho, kdo se nám snaží sdělit, že bychom se měli chovat opatrněji. Mnoho lidí bohužel podceňuje bezpečnost, což může vyústit ve ztrátu cenných dat.

Když se řekne hacker, většině lidí se nejspíš vybaví buď někdo, kdo se nabourá tisíce lidem do schránky, nebo nějaký vtipálek, který sice neshromáždí citlivá data, ale minimálně pár jedincům trochu znepříjemní život.

Ráda bych se zaměřila na druhou skupinu, jelikož ta většinou nemá za cíl někomu ubližovat.

Být mladým hackerem je skoro totéž jako být jakýmkoliv jiným rebelem proti zaběhnutému řádu společnosti, se všemi kontroverzemi. Vidíme-li sprejera v akci, pomyslíme si, že je to vandal, který ničí zdi, které mu nepatří — ale stejně tak se můžeme těšit z umění, které na nich vytvoří a dodá tak exteriéru lepší kabát.

Podobně tomu bylo u skupiny Ztohoven, která v roce 2007 napadla televizní vysílač a divákům se tak v pořadu Panorama dostalo pohledu na rozrůstající se atomový hřib uprostřed českých hor. Někteří začali panikařit, že přišla atomová válka, jiní při pohledu na obrazovku usoudili, že krajina po atomovém výbuchu nemůže takhle věrohodně vypadat a příhodě se nanejvýš zasmáli. Soud nakonec zprostil celou skupinu obžaloby.

Stejně jako bylo poučením z příběhu Ztohoven to, že nemáme slepě věřit tomu, co vidíme v televizi, i v případě hackerství se dají najít paralely.

V hackerech nemusíme vidět jen potenciální nepřátele, ale třeba i někoho, kdo se nám snaží sdělit, že bychom si měli počínat opatrněji. Foto archiv GV Advocacy

Když v lednu roku 2011 proběhl útok na portál ŠkolaOnline, kde některé školy shromažďovaly absence a klasifikace žáků, skoro se zdálo, že někteří žáci si na konci ledna neodnesou domů vysvědčení. Školy však naštěstí měly data uložena na více místech, takže se katastrofa nekonala. Co by se ale stalo, kdyby byť jen jediná škola příliš důvěřovala portálu a data si nezálohovala? Nemuselo by ani dojít k hackerskému útoku; stačilo by, aby provozovatel ukončil činnost webu.

Na University College London došlo v minulém týdnu k napadnutí hromadné adresy studentů, v důsledku čehož druhý den ráno měli studenti v poště zhruba tři tisíce nepřečtených mailů.

Část z nich tvořily zprávy od samotných studentů s mottem Bello (jak se ostatně pojmenovala celá tato akce), část byly falešné e-maily od rektora, které oznamovaly jeho rezignaci, a mezi posledními byly uvítací zprávy od jednoho pornoserveru a mailing listu UKIPu. Problém se naštěstí hned ráno odstranil. Podle neověřených drbů stáli za napadnutím systému nějací studenti informatiky.

Hackerské vtipy, s jakými se setkáváme, nám mohou vysílat dvě různé zprávy: Buď si umíme vychovávat tak dobré jedince, kteří dokáží přemoci naše zabezpečení, nebo naopak příliš podceňujeme bezpečnost na síti, čehož je snadné zneužít. Ve skutečnosti je tedy dobře, že k hackerským útokům dochází, neboť si tím neustále ověřujeme, jestli jsme připraveni na vážný výpadek, ať už ho spáchá kdokoliv nebo cokoliv.

Hromada lidí bohužel podceňuje bezpečnost a spolehlivost jistých serverů, což může vyústit v získání cenných dat nebo naopak v jejich ztrátu. Zrádný je v tomto ohledu především populární Facebook, kde již několikrát došlo k nalákání uživatelů do různých skupin, které byly nakonec přejmenovány a jejichž členové byli využiti v marketingu. Co by se ale stalo ve chvíli, kdyby Facebook znenadání ukončil činnost? Kolik lidí by přišlo o kontakty, fotografie, dokumenty a jiné důležité věci?

Nehledejme tedy v hackerech vždy potenciální nepřátele, ale třeba někoho, kdo se nám snaží sdělit, že bychom si měli počínat opatrněji.

    Diskuse
    October 15, 2014 v 8.19
    Pohled na zloděje je také jednostranný
    Kdyby nebylo zlodějů, neměli bychom bezpečnostní zámky, dveře od domů by možná jistily jen petlice fixované dřevěným kolíčkem.

    Nehledejme tedy v zlodějích vždy potenciální nepřátele, ale třeba někoho, kdo se nám snaží sdělit, že bychom si měli počínat opatrněji.

    IR
    Zloděj dělá trestnou činnost s cílem se obohatit. Ne všichni hackeři ale chtějí někomu ublížit.

    Je to podobné jako s trolly. Doporučuji toto čtivo: http://is.muni.cz/th/182293/ff_b/Bakalarska_prace_Marie_Skardova.pdf.
    MK
    October 15, 2014 v 18.39
    Nedávno mi na jedné akci kdovíkdo vlezl oknem do pokoje, snědl půlku čokolády a na polštáři nechal nějakou utrhnutou kytku. Zařadil bych ho do kategorie zloděj, ale nějak mi neublížil, ani se nějak neobohatil. Argument pana Kubičky mi připadá dobrý.
    October 15, 2014 v 18.56
    Motivace hackerů
    Budiž, hackeři se většinou nabourávají do počítačových systémů zcela nezištně a mají veskrze ušlechtilé motivy. To ale nic nemění na tom, že bez jejich činnosti by počítačová bezpečnost ohrožena nebyla. I idealistický hacker přispívá k sumě znalostí, které umožňují bezpečnost prolomit.




    IR
    @Michael Kolařík: IMHO se dotyčný obohatil právě tak, že snědl kus čokolády, a poškodil kytku. Za "domácího" hackera toho druhého typu bych zařadila spíš někoho, kdo uvidí otevřené okno, které nikdo nehlídá, vleze dovnitř, někam nalepí ceduli: "Ahoj, byl jsem tady" a hned odejde, nic tam neponičí ani nesebere.

    @Jiří Kubička: Nemám k tomu žádné statistiky, ale nejsem si jistá, jestli jsou všichni hackeři (nebo aspoň většina z nich) inovativní. Spíš bych řekla, že aplikují známé finty tam, kde zafungují. Jedna nejmenovaná vyučující informatiky, se kterou jsem se setkala, dala jednou studentům v prvním ročníku informatiky za domácí úkol nabourat se na školní web, protože nebyl nijak chráněn. Vzhledem k tomu, že se jednalo o studenty, kteří se s informatikou setkali poprvé v životě, pochybuji, že by byli trumfli zkušené kryptografy.
    MK
    October 15, 2014 v 22.47
    Máte teoreticky pravdu, ale vedle té čokolády ležely tři mobilní telefony a tablet, takže její hodnotu jsme pokládali za zanedbatelnou. A tak jsem ji zanedbal i nyní. Navíc, kdyby ji býval nevzal, nebyl by už zloděj, a já bych ho nemohl použít.
    PL
    October 15, 2014 v 23.25
    Chtěl jsem poukázat na pozdější akce Ztohoven (jako Občan K., Morální reforma, ...) a vymezit se tak vůči konzervativní setrvačnosti. Místo toho odkazem na nedávnou akci http://www.ztohoven.com/?p=642 poukážu na pojem KRYPTOANARCHIE.