Slováci zvolili prezidentem Andreje Kisku

Petr Jedlička

Známý milionář, (ex)podnikatel a filantrop porazil Roberta Fica velkým rozdílem. Jakým prezidentem bude, je ale obtížné předpovědět.

Novým slovenským prezidentem se stane milionář, (ex)podnikatel a filantrop Andrej Kiska. Rozhodli o tom občané v sobotních volbách. Nestraník Kiska porazil nejprve v prvním kole trojici známých politických osobností s podpobnými, tj. pravicovými, názory. Ve druhém potom dokázal zvítězit i nad původním favoritem voleb — předsedou strany Smer-SD a stávajícím slovenským premiérem Robertem Ficem.

„Dovoľte, aby som zablahoželal Andrejovi Kiskovi, napriek tomu, že nie sú zrátané všetky hlasy, že sa stal novým prezidentom Slovenskej republiky (...) Pán Kiska blahoželám a podávam takto na diaľku ruku,“ uvedl Fico po jedenácté hodině večerní, v okamžiku, kdy byly sečteny hlasy z více než 40 procent okrsků.

Podle již konečných výsledků porazil Kiska Fica o více než 18 procent. Získal 59,4 procenta hlasů, zatímco premiér 40,6 procenta.

Dle prvních znaleckých komentářů vděčí Kiska za vítězství intenzivní kampani (byl prvním, kdo kandidaturu vůbec oznámil, a vedl ji nejdéle), svému odstupu od politických stran (nikdy nebyl žádné členem a ani s žádnou nekoketoval), alespoň symbolické podpoře vlivných soupeřů z prvního kola (Kňažko, Procházka) a jistému ochladnutí části Ficových voličů.

Účast ve druhém kole dosáhla 50,5 procenta. Značná část stoupenců slovenské pravice se přitom dle agenturních zpravodajů rozhodla volit dle zásady „Kdokoliv, jen ne Fico“. Tradičních národoveckých a levicových voličů naopak nepřišlo k druhému kolu výrazně více než ke kolu prvnímu.

Sliby a profilace

Andrej Kiska se ujme funkce 15. června, kdy vystřídá současnou hlavu státu Ivana Gašparoviče. Jaký prezidentem však bude, lze zatím předpovědět jen obtížně.

V kampani sliboval Kiska být prezidentem aktivním a výrazným — komentovat vládní politiku, debatovat s ministry, zastávat se obyčejných lidí a utlačovaných. Není nicméně jasné, do jaké míry tak bude činit autonomně a s vlastním aparátem a do jaké bude tlumočit názory opozice. Z toho jej před volbami podezříval právě Robert Fico.

Kiska je dále člověk politicky nezkušený. Léta podnikal a řídl ochodní impérium s tisíci zaměstnanci, poté provozoval charitativní nadaci Dobrý anjel. Zřejmé je, že díky svému finančnímu zajištění nebude snadným cílem úplatkářů. Méně už ale, jak bude přistupovat například k lobbyistům či požadavkům mezinárodních organizací.

Sám Andrej Kiska se ještě před začátkem oficiální kampaně označil za pravicově smýšlejícího „spíše konzervatice“ se silným sociálním cítěním. V posledních několika volbách prý hlasoval pro SDKÚ-DS a dodnes obdivuje protikorupční snahy Ivety Radičové i Dzurindovy-Miklošovy ekonomické reformy.

O předvolebních profilech favoritů a kampani mezi prvním a druhým kolem více zde.

O souboji před prvním kolem a celkovém výběru Slováků v letošních volbách zde.

    Diskuse
    March 30, 2014 v 19.07
    (TAKTO JSEM ZHODNOTIL V NOCI NA DNEŠKA ZAČERSTVA VÝSLEDEK VOLBY NA FACEBOOKU)

    Prožil jsem 27 let na Slovensku a sleduji vývoj tam. Mohlo by mi být smutno, že v prezidentské volbě byl přesvědčivě poražen kandidát se sociálně demokratickým programem.

    Mohlo by mě mrzet, že zvítězil bezbarvý kandidát, který se i v kampani, jak to šlo, vyhýbal politickým tématům. Netěší mě trend odpolitizování politiky. Vláda kapitálu už nemá potřebu politického zprostředkování a prosazuje svou přímou moc. Kdyby byl slovenský prezident ústavně silnější, mohlo by se říct, že i on bude řídit stát jako firmu. Víme, co to mimo jiné znamená: (dominantní) vlastník vládne ve firmě diktátorsky.

    Ale vidím také, jak se Robertu Ficovi vymstilo hledání spojenců u klerikálů a nacionalistů. Jak doplatil na to, že nedělá důsledně sociálně demokratickou, skutečně levicovou politiku. Odporný byl jeho úskok, kdy chtěl v kampani zneužít domnělé nebo skutečné "sektářské" příslušnosti protikandidáta. Jsem rád, že to na Slovensku nezabralo.

    Byl bych rád, aby se odstupem jednoho dne nezapomnělo, že česká média a agentury pro výzkum veřejného mínění předpokládaly těsný výsledek.
    March 31, 2014 v 11.01
    Obrácení Ferdyše Pištory?
    Lichvář který se stal lidumilem? Nevím co od Kiska očekávat. Naštěstí nebude mít snad velké šance nějak se Slovenskem "zatočit". Přikláním se k předešlému názoru, neboť u levicových stran se vytrácí snaha dělat levicovou politiku. Otázkou pak je, zdali levice je v současné konstalaci vůbec schopna skutečnou levicovou politiku dělat. I když pokud nemáme doteď definici toho, co dnes vlastně levicová politika je, tak ji a) určitě levice dělá, b) určitě levice nedělá, c) a i b je správně, d) a i b je špatně.