Napsal nám Vladimír Mana. Takže mu odpovídáme

Jakub Patočka

Vladimír Mana nás označil za seriozní část české novinářské obce. V tomto ohledu bychom ho nechtěli zklamat. Čili pokračujeme v zjišťování. A co víme, zveřejňujeme.

Dostali jsme dopis

Vážení redaktoři Deníku Referendum,

v posledních dnech jsem zaznamenal zvýšenou pozornost Vašeho média o moji osobu. Vážný zájem o objektivní informace z oblasti životního prostředí mne vždy potěší. A protože jsem přesvědčen, že jako profesionálové a současně představitelé seriózní části české novinářské obce dáváte přednost pravdivým, nespekulativním a z kontextu nevytrženým informacím, nabízím vám svá stanoviska k ochraně životního prostředí. Je pochopitelně pouze na vás, jakou formu komunikace a poskytování informací zvolíte. Jsem připraven jak na poskytnutí rozhovoru, tak na publikaci odborného komentáře ve vašem internetovém médiu. Věřím, že naše případná mediální spolupráce přispěje jak ke kultivaci českého mediálního prostoru, tak k vyšší úrovni seriózní informovanosti české veřejnosti o problematice ochrany životního prostředí.

S pozdravem,

Vladimír Mana

www.belbo.cz

Odesláno z iPadu

Tudíž odpovídáme

Vážený pane Mano,

Stojíte-li o to, připomeňme si, co jsme o Vás v Deníku Referendum prozatím napsali. Počítám-li správně, psali jsme o Vás doposud vcelku dvakrát.

Poprvé jsem o Vás psal já. V komentáři Na periferii pošetilost střídá pošetilost, který se primárně týkal groteskního počínání Strany zelených na jejím posledním sjezdu, jsem si Vás vzal jako příklad nepřijatelného počínání ČSSD, a napsal jsem přesně toto:

„Je vcelku jisté, že sociální demokracie někde v přijímání kompromisů již dnes zbytečně daleko zachází. Příkladem, který je zcela neomluvitelným selháním personální politiky ČSSD, je pokus prosadit na ministerstvo životního prostředí jako náměstka Vladimíra Manu, který byl v minulé Sněmovně šedou eminencí za jednou z nejtemnějších postav české ekologické politiky, komunistickou poslankyní Kateřinou Konečnou.

O ní je známo, že vždy řečnila o právu pracujících dýchat čistý vzduch, aby pak s železnou pravidelností hlasovala v zájmu uhlobaronů. Jakou k tomu měla motivaci, snad jednou popíše ve svých pamětech, v Marxovi to ale jistě nevyčetla, to mohou být pravicoví kolegové klidní. A Vladimír Mana, dle členské legitimace sociální demokrat, byl Kateřině Konečné po celou dobu tím, čemu se postaru říká „řídící pracovník“.

Těžko říct, jak mohla tato personální volba provedená navzdory všem odborným strukturám v ČSSD, projít. Nenajdete jediného sociálního demokrata, který se ekologickou problematikou zabývá, a s tímto návrhem by souhlasil. Ale takovéto počínání je přesně tím, co podkopává věrohodnost současného vedení ČSSD a podporuje nihilistické nálady či snění o „autentické levici“.

A také přímo posiluje populistický pól české politiky. Pokud chce Bohuslav Sobotka ve své roli obstát, neměl by dopustit, aby jeho personální nominace typu Mana či Hulínský oprávněně odmítal Andrej Babiš, nota bene se sociálně-demokratickou argumentací.

Připomeňme si znovu, že když se předsedou Sobotkovy domovské jihomoravské krajské organizace stal Zdeněk Dufek, komentoval to předseda ČSSD těmito slovy: „Zvolení Zdeňka Dufka je pro mne důkazem toho, že ČSSD je v mnohem hlubší krizi, než jsem se domníval. Pokud krajským předsedou je šíbr a manipulátor tohoto typu, vlastně takový Haškův jihomoravský kmotr, pak je zřejmě sociální demokracie nemocná velmi podobně jako ODS.“

Ať už zamýšlíme léčbu takové nemoci provádět jakkoli, jistě k ní nemohou patřit nominace osob tohoto typu, nadto odbornému zázemí vlastní strany navzdory, do pozic náměstků. Nutným důsledkem takové politiky by byla ztráta věrohodnosti, pád na úroveň ODS, vyklizení pozic populistům.“

Netušil jsem, že mi bude potěšením si s Vámi o tom dopisovat.

V mém názoru, že jste se náměstkem ministra životního prostředí stal smutnou souhrou nešťastných okolností, mne utvrdil náš pravidelný spolupracovník, předseda Dětí Země, a živoucí legenda občanského snažení o lepší životní prostředí v naší vlasti, Miroslav Patrik. Ve svém článku Personální vyprázdněnost sociální demokracie Vás popisuje jako člověka, který překrucoval odborné posudky v zájmu objednatele. Píše o Vás také jako o člověku, který byl do roku 2012 krajským zastupitelem v Moravskoslezském kraji za KSČM a od roku 2012 krajským zastupitelem ve Zlínském kraji za ČSSD.

Miroslav Patrik Vás popisuje rovněž jako člověka, který vystupuje proti mezinárodním úmluvám o občanských právech, na něž Česká republika přistoupila, těmito vašimi vlastními slovy: „Současná česká legislativa bohužel umožňuje, aby malá skupina občanů zablokovala jakýkoliv veřejně prospěšný projekt. A to kdykoliv a prakticky bez závažných důvodů a argumentů. Stačí, když se naučí hledat chyby v úředních rozhodnutích.“ Opravdu si to myslíte? Tak nám o tom napište víc.

Od té doby jsme získali další znepokojivé poznatky. Vyprávějte nám tedy prosím také o tom, jak jste kandidoval za Unii svobody do krajského zastupitelstva v Moravskoslezském kraji v roce 2004. Vyprávějte nám prosím také o tom, jak se přihodilo, že poslankyně KSČM Kateřina Konečná má svou asistentkou Lucii Manovou. A kdopak to je?

A pak nám, prosím Vás pěkně, vyprávějte o tom, jak jste hledal na Ostravici chřástala polního.

To všechno nám vyprávějte, my to budeme dle Vašeho přání („Je pochopitelně pouze na vás, jakou formu komunikace a poskytování informací zvolíte.“) všechno zveřejňovat. A také si počkáme, než ČSSD pochopí, že z ostudy si ekologický kabát prostě neušije.

Vážený pane Mano,

máte smůlu, že jste napsal zrovna Deníku Referendum. Poněvadž jako jeho vydavatel a šéfredaktor cítím dluh vůči aktivistům českého ekologického hnutí, což jsou — a je zapotřebí, aby to občas někdo řekl — jedni z nejúctyhodnějších a nejobětavějších lidí obývajících české země. Poctili Bohuslava Sobotku tím, že za něj v tuctech demonstrovali po českých a moravských náměstích s vírou, že se s jeho nástupem k moci podstatně zlepší česká ekologická politika. Teď se cítí i Vaší nominací podvedení.

V každém případě se spolehněte, že to, co nám napíšete, zveřejníme. A už teď se těšíme na Vaše další dopisy.

S pozdravem

Jakub Patočka

    Diskuse
    February 14, 2014 v 12.23
    Patočka - sociální demokrat?
    Za předsedu Sobotku jsem demonstroval (a přizval na Hrad stovky dalších), patřím k ekologickému jádru sociální demokracie a jmenování Vladimíra Many jako náměstka jsem nepodporoval. Rozhodně ale ctím stovku dní hájení pro nové vedení MŽP a Vladimír Mana dává jasně najevo, že má zájem o dialog (který vidno dle odpovědi sám Deník Referendum odmítá) i spolupráci s neziskovým sektorem (dnes se s několika zástupci ekologických organizací sejde).
    Není pravda, že byl zastupitelem v Moravskoslezském kraji za KSČM. V ČSSD je rozhodně déle, než například Jakub Patočka, který o sobě na konci roku 2011 prohlašoval, že není sociální demokrat, ale zelený. Mimochodem za Unii svobody v minulosti kandidovali i jiní, kterých si vážím jako Táňa Fischerová či Hana Marvanová.
    JP
    February 14, 2014 v 16.43
    Oprava a dialog
    Informaci o tom, že Vladimír Mana byl členem krajského zastupitelstva v MSK v letech 2008 až 2012 za KSČM, jsem převzal z komentáře M. Patrika, jak je v mém textu ostatně uvedeno. Pravda je taková, že nebyl za KSČM členem zastupitelstva, nýbrž krajského výboru pro životní prostředí. http://www.malysz.cz/clanky/ze-zastupitelstva/nove-zvolene-vybory-zastupitelstva-kraje-pro-volebni-obdobi-2008---2012.html

    DR se dialogu nevyhýbá, naopak, vždyť jsme na dopis odpověděli a klademe hned další otázky. Dialog ale nepovede vágními řečmi za zavřenými dveřmi, nýbrž konkrétními otázkami ke konkrétním tématům před zraky veřejnosti.

    Není také nic nesolidního na tom přistoupit k takovému dialogu s názorem, že dosavadní výkony Vladimíra Many jej pro funkci náměstka ministra životního prostředí činí nezpůsobilým jak odborně, tak politicky. (Nevadila by jistě ani kandidatura za Unii svobody, ani za KSČM sama o sobě, ale čtyřletý rytmus US -- KSČM -- ČSSD snad ani nemá smysl zkoušet obhájit přirozeným názorovým vývojem). Na to není žádných sto dnů hájení zapotřebí.

    Lidé se funkcí neujímají jako nepopsané listy. Z toho důvodu je na místě i skeptický tón vůči ministru životního prostředí Brabcovi.
    TT
    February 17, 2014 v 1.49
    Sto dní a dialog
    Sto dní hájení bych sem netahal. Vzniklo to jako žádost presidenta F.D.R. kongresu, aby po tři měsíce přijímal bez námitek jeho zákony směřující k rekonstrukci země. Jde tedy o žádost politika politikům...

    Pokud jde o dialog, ten Patočka nepochybně zahájil. A zahájil ho v duchu, který reflektuje pocity mnoha set aktivních lidí, kteří se zajímají o životní prostředí a důvěřovali Sobotkovi.

    Pokud má pan Mana o skutečně zájem o dialog, pak odpoví na Pačkovo otázky stejně rychle, jako odpověděl on jemu a klidně může použít i stejný tón.

    Patočka ani Mana snad nejsou žádné princezny na hrášku a nepotřebují žádnou ochranu před přímými a tvrdými fakty. A ani se nepotřebují hájit jako staří aparátčíci: Jsem pro dialog, ale ne pro konfrontaci!
    TT
    February 17, 2014 v 1.49
    Sto dní a dialog
    Sto dní hájení bych sem netahal. Vzniklo to jako žádost presidenta F.D.R. kongresu, aby po tři měsíce přijímal bez námitek jeho zákony směřující k rekonstrukci země. Jde tedy o žádost politika politikům...

    Pokud jde o dialog, ten Patočka nepochybně zahájil. A zahájil ho v duchu, který reflektuje pocity mnoha set aktivních lidí, kteří se zajímají o životní prostředí a důvěřovali Sobotkovi.

    Pokud má pan Mana o skutečně zájem o dialog, pak odpoví na Pačkovo otázky stejně rychle, jako odpověděl on jemu a klidně může použít i stejný tón.

    Patočka ani Mana snad nejsou žádné princezny na hrášku a nepotřebují žádnou ochranu před přímými a tvrdými fakty. A ani se nepotřebují hájit jako staří aparátčíci: Jsem pro dialog, ale ne pro konfrontaci!
    February 19, 2014 v 21.54
    neberu
    Sám jsi Jakube v ČSSD poměrně dost krátkou dobu - rozhodně kratší, než VM a totéž platí i o přerodu ze zeleného na sociálního demokrata - tím spíše pak překvapí, co přejímáš od pana Patrika, zvlášť když v úvahách o ideové ukotvenosti vychází z nepravdivých údajů o členství v KSČM.
    VM je celkem nepochybný odborník v oblasti životního prostředí, bohatě splňuje předpoklady pro náměstka. Sám nezastírá, že zpracovával podklady také pro firmy, které nemají k životnímu prostředí zrovna pozitivní vztah. Na druhou stranu i práce advokáta může spočívat v obhajobě vraha, ale nepřísluší mu rozhodovat o vině - to přísluší soudci. Já tu rozhodně nechci být soudcem, ale také předesílám rozdíl mezi prací pro klienta a vlastním rozhodováním. Jak bude rozhodovat jako náměstek se teprve uvidí. Pokud podobně jako exředitel Lovochemie ve funkci ministra, pak zůstávám optimistou. Náměstci rozhodně patří k vedení ministerstva a zástupci ekologických organizací přistoupili na sto dní hájení.
    Nejsi pro dialog. VM Ti jako novináři navrhnul možnost rozhovoru, místo toho jsi mu položil otázky, u kterých někdy není ani zřejmé, na co narážejí. Korektní by bylo, kdyby jsi s VM udělal rozhovor a ne že Ti má jen psát odpovědi na Tvé otázky. Své vypovídá i Tvá reakce na zájem o rozhovor "Vážený pane Mano, máte smůlu, že jste napsal zrovna Deníku Referendum."
    Odkaz na stránky nějakého komunisty s chybným uvedením příslušnosti u VM je nicnevypovídající. Měl jsi si spíše informace ověřit přímo u VM, tak jako tu možnost již někteří využili.
    February 25, 2014 v 0.00
    Mana má nedůvěryhodnou pověst
    Ano, pan Mana má tu smůlu, že se o něm mezi ekologickými organizami ví, že je nedůvěryhodný lesní odborník. A to bez ohledu na to, za jakou stranu chtěl mít nějakou veřejnou krajskou funkci na Ostravsku či na Zlínsku (už jako straník za ČSSD).

    Nějak mi to nejde do hlavy, proč tzv. nezávislý fundovaný odborník tak opakovaně touží po politické moci, jednou za US-DEU, jindy za KSČM a potřetí už jako straník za ČSSD.

    Ale tohle nechci až tak přeceňovat. Někdo touží být dobrý mezi odborníky, jiný zase mezi politiky napříč politickému spektru.

    Nicméně před napsáním svého článku a po něm jsem získal řadu reakcí na něj z "eko-prostřední", a to ve smyslu "potěš panbu a zle pryč" - v poměru 9:1. Takže je to jasné!

    Navíc žádné lhůty 100 dní žádný "ekologický" spolek nevyhlásil, to je nějaká chiméra. Pan Mana tedy jen svou usilovnou prací může jen svůj obraz zlepšovat.

    V opačném případě se ocitá mezi kandidáty na Ropáka 2014 a Zelenou perlu 2014. :-)