Miloš Zeman - testování Livií

Jaroslav Bican

Spor mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem ohledně jmenování velvyslanců je jen zahřívacím kolem pro budoucí válku mezi prezidentem a vládou o to, kdo v zemi skutečně vládne.

Ač to na první pohled nemusí být patrné, spor mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministerstvem zahraničních věcí o jmenování velvyslanců, resp. o to, zda bude Livie Klausová naší zástupkyní na Slovensku, je významnější, než se zdá. A nejde jenom o zahraniční politiku České republiky.

Karel Schwarzenberg tvrdí, že prezident Miloš Zeman blokuje už schválené velvyslance, jejichž vyslání prošlo celou procedurou už za prezidenta Václava Klause a zbývá jen podepsání pověřovacích listin hlavou státu. Miloš Zeman si tím podle ministra zahraničí chce vynutit jmenování Livie Klausové na post velvyslankyně na Slovensku.

Zástupci prezidenta?

Jinak to ale vidí ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček: „Prezidentův názor na možné obsazení velvyslaneckého postu na Slovensku není klíčovým problémem. Jde o nastavení celkové komunikace ohledně velvyslanců, kteří jsou zástupci prezidenta u přijímací hlavy státu, a je tedy logické, že se prezident zapojí do diskuse tak, aby došlo ke shodě názorů mezi ním a ministerstvem zahraničí již na počátku procesu.“

V první řadě je třeba připomenout, že velvyslanci nejsou zástupci prezidenta, jak říká Hynek Kmoníček, naopak spadají pod ministerstvo zahraničí. Kmoníčkovo označení navíc sugeruje fakt, že tvůrcem zahraniční politiky je u nás hlava státu a velvyslanci jsou její převodovou pákou. Tak to ale není. Prezident republiky sice zastupuje stát navenek, jak je uvedeno v Ústavě, ale toto zastoupení je pouze formální — skutečným tvůrcem zahraniční politiky je vláda, resp. by měla být.

Průběžné testování

Minulý prezident do zahraniční politiky velmi úspěšně vstupoval a rozhodně to nebylo tak, že by své názory upozaďoval ve prospěch vlády. Nyní je situace o to horší, že Miloš Zeman je prezident přímo volený. Leckomu se může zdát, že se jedná o pouhý technický detail, který nemá se zahraniční politikou mnoho společného. To je omyl. Na cokoli, co prezident dělá, je podle mne třeba se dívat prizmatem přímé volby a ptát se: nerozšiřuje si tím prezident svůj prostor na úkor vlády? Dělali něco takového i jeho nepřímo volení předchůdci? A hlavně prošlo by to prezidentovi tak snadno, kdyby neměl zvýšenou legitimitu díky přímé volbě?

Situace kolem slovenského velvyslanectví ukazuje, alespoň pokud je pravda, co říká Karel Schwarzenberg, že Miloš Zeman je odhodlán si prosadit svou. Pokud nebude po jeho, bude dělat naschvály a zkoušet nátlakové akce. Průběžně bude testovat, kam až ho ostatní pustí a rozhodně se nebude bát konfliktu. Samozřejmě, když uvidí, že druzí nepovolí, tak couvne, ale kde zavětří šanci na úspěch, tam přitlačí. Páky na to má. Díky vágnosti Ústavy a obecně nízké znalosti toho, co prezident může a co ne, se mu nabízí celá škála nástrojů, jak na jednotlivé ministry i vládu jako celek tlačit a znepříjemňovat jí život tak dlouho, dokud mu nevyhoví.

Vláda z Hradu

Takovým způsobem si Miloš Zeman ze strany vlády může vynucovat další a další ústupky. Cíl je jasný — dostat vládu pod svá křídla a fakticky vládnout z Pražského hradu. Zvlášť velkou pozornost by současnému dění měla věnovat sociální demokracie. Je pochopitelné, že většina straníků může mít tendenci se ve sporu Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga zastávat prezidenta, ale to, o co se dnes hraje, je slovy Hynka Kmoníčka nikoli nastavení celkové komunikace ohledně velvyslanců, ale celkové nastavení vztahů mezi prezidentským úřadem a jednotlivými ministerstvy.

Jakéhokoliv precedentu ve svůj prospěch Miloš Zeman dosáhne, cokoli se mu dnes podaří vybojovat, to se jen velmi obtížně bude do budoucna vracet nazpět. Schopný by toho byl pouze někdo, kdo se Miloše Zemana nebojí a klidně s ním půjde i do otevřeného konfliktu. Je ale v současném vedení sociální demokracie někdo takový?

Proto pokud chce ČSSD skutečně vládnout sama za sebe a ne být do určité míry jen prodlouženou rukou Hradu, měla by už nyní podrobně sledovat, jakým způsobem si Miloš Zeman ohmatává terén a postupně krok za krokem testuje, kam až v jednotlivých oblastech může zajít. Kromě toho se sociální demokracie musí připravit na to, že má pouze dvě možnosti: buď jít s Milošem Zeman dříve či později do ostrého střetu nebo se jím nechat zatlačit do defenzivy a plnit jeho pokyny. Testování Livií Klausovou je jen zahřívací kolo.

    Diskuse
    April 5, 2013 v 13.31
    souhlas
    Pokud má Zeman skutečně 14 už schválených velvyslanců v trezoru a nepustí je, dokud nebude Livie Klausová na Slovensku, tak se máme na co těšit. Schwarzenberg teď nebojuje jen za sebe, ale i za zahraničíní politiku vlády a každou další vládu, která bude vládnout se Zemanem.

    Po dobrých návrzích ústavních soudců se Zemanovi tento krok moc nepovedl. Jestli mu to ovšem nezavařili Klausovi svým přáním. V.K. je starý lišák.
    HP
    April 6, 2013 v 1.21
    No, nevím!
    Jestli ten pohled autora není jen "prvoplánový", zatímco Zemanův tah má i svůj druhý plán?
    A mj.pane Šimso: Uznání Kosova Schwarzenbergem bylo v souladu s vládní politikou? Jakou zahraniční politiku vlastně provádí K.Sch.?
    Někde v jiném mediu jsem četla úvahu, že Zemanovi nejde jen o posty velvyslanců. V tom případě může jít o cílený "tah dámou" jako nastavení výchozí vyjednávací pozice. Ostatní pracovníci ambasád jsou také důležití pro stát a Zemanovi může jít o to, aby se tyto posty nestaly "pašalíky" (nevím, jestli jsem použila výstižný termín, ale snad je to srozumitelné) pro Kalouskovy věrné a povolné. Málokdo si asi myslí, že K.Schw. není voděn Kalouskem jako loutka. Zeman může usilovat, pokud to chce myslet dobře pro naši zemi, aby na ambasádách byli lidé, kteří budou doopravdy užiteční při navazování kontaktů našim firmám a podnikatelům. Kéž by to tak bylo! Kalouskovy dlouhé prsty jsou podle mne nežádoucí!
    Tohle je ode mne vlastně výzva k diskusi, jestli zareaguje někdo daší, kdo chápe celou situaci detailněji, než se jeví na první pohled.
    Existují i názory, že se v Zemanově vztahu ke K.Schw. projevuje odplata, za nevhodné chování pánů Kalouska a K.Schw. při inauguraci, což bylo medii zdokumentováno. Ale to si myslím, že je pod Zemanovu úroveň.
    April 6, 2013 v 8.55
    Nehájím Schwarzenbergovu politiku
    a nikdy jsem ji nehájil, ale to, že hájí ústavní postup, tedy nenechá si diktovat prezidentem, kdo má kde být velvyslancem, když to odporuje ústavě i našim politickým zvyklostem. Jak ale prozradil Cyril Svoboda, tak to Klaus dělal taky, jen o tom pravicové vlády mčely.

    Zemana jsem nevolil, protože jsem se obával toho, že podobně jako Klaus bude prosazovat své zájmy bez ohledu na ústavu. Rád bych se mýlil. Dosud si vedl vcelku dobře a příjemně mě překvapoval, ale s tou Livií Klausovou potvrzuje mé obavy.

    Ale je možné, že ho do této situace navezl stratég Klaus, který tušil, co to způsobí a Klaus, i když Zemana podporoval, tak nemá zájem na tom, aby byl lepší prezident než on. On by přece byl tím nejlepším prezidentem Zeměkoule.
    April 6, 2013 v 8.59
    mimochodem
    Jaromír Plíšek je zkušený a solidní diplomat, který působil řadu let v Rumunsku, potom v Maďarsku, svou práci zná a dělá dobře. Byl schválený vládou, odsouhlasený slovenskou stranou a snad i prezidentem Klausem - takže to, co teď Zeman předvádí, je čirý amatérismus, který verbálně vždy kritizuje.
    April 6, 2013 v 9.06
    Jaromír Plíšek a Rumunsko
    Do Rumunska jezdil už před revolucí, navázal tam kontakt s českými vesnicemi, už před revolucí organizoval s několika přáteli na vlastní pěst posílání českých knížek do rumunských českých vesnic. V době revoluce pomáhal rumunské opozici a zprostředkovával kontakt s námi. V 'Rumunsku měl velký kredit a dobře také rozuměl rumunsko-maďarským problémům, proto bylo i logické jeho následné působení v Maďarsku.
    HP
    April 6, 2013 v 9.42
    Myslím, že o nic nejde
    Pana Plíška neřeším. Jen si myslím, že za překvapivým prosazováním L. Klausové (kterou jsem nikdy zvlášť "nemusela") jsou nějaké politické "šachy" a je to spojeno i s tím nejmenováním dalších velvyslanců. Vztahy se Slovenskem tento spor nemůže narušit, tak je to pro Zemana asi přijatelné pole pro přetahování se s vládou, kde je Kalousek šedou eminencí.
    A Kalousek začíná být nějaký nervózní (zdá se). Víc o tom nevím, k diplomatickému sboru stejně jako k prezidentovi mám hodně daleko. Jen mě občas zajímá, co je pod povrchem dění a k čemu to vše může směřovat.
    Jak se s jednáním prezidenta vypořádá možná příští vládní strana, je její problém. Politici (zejména parlamentní atd.) jsou za svou mizernou práci (nedomyšlené zákony) dost placeni, tak když jim prezident Zeman trochu prožene faldy, neuškodí.