Koňské, jehněčí, nebo hovězí?

Olga Lomová

Nejen Evropa, i Čína má své, specifické skandály s potravinami a masem. A naopak podle čínských internetových diskusí to vypadá, že Číňanům by koňské maso přidávané do potravin zase tolik nevadilo.

Skandál s koňským masem v hovězích lassagních kraluje sdělovacím prostředků nejen v Evropě, ale také v Číně. Televizní zpravodajství, rozhlas i noviny věnují zprávám o vyšetřování případu „kontaminovaného“ masa každý den od chvíle, kdy skandál vypukl, značný prostor, bez ohledu na to, že čínských zákazníků se nijak nedotýká. Také v Číně se čím dál tím víc hovoří o tom, že v Evropě selhal systém kontroly a že výrobci se snaží ošidit zákazníky, aby dosáhli co největšího zisku.

Jízliví komentátoři na čínském internetu mluví i o jiných věcech, především o odvádění pozornosti od domácích problémů. Poukazují na čínské skandály, o kterých se oficiální místa vyjadřují mnohem zdrženlivěji. V poslední době přitom Čínou otřáslo hned několik odhalení, že maso na trhu obsahovalo nepřípustné a lidskému zdraví škodlivé látky. Snaha optimalizovat zisk jde v Číně obvykle za hranice toho, co si dovolují firmy v Evropě. Běžnou praxí je přidávání různých chemikálií do krmiva hospodářských zvířat s cílem zvýšit přírůstky na váze nebo zlepšit chuťové vlastnosti masa.

Jedná se o velké množství antibiotik a steroidů i další látky. Nejčastěji je zmiňován raktopamin, jehož užívání je zakázáno v Číně, stejně jako v EU; v Číně se však zákaz běžně obchází, neboť není problém uplatit veterinární kontroly. Jeden z posledních případů podvrženého masa se týkal v Číně obzvláště oblíbeného jehněčího — které se ukázalo být masem z mnohem lacinějších kachen, speciálně upraveným za pomoci chemických látek a beraního loje (to kvůli autentické vůni). Už dříve se objevil případ drůbežího masa prodávaného jako jehněčí poté, co se macerovalo v ovčí moči. Skandály — nejen s masem — se v Číně množí do té míry, že čínská vláda od loňského prosince zavádí zpřísnění kontrol. Vyhlásila také vysokou finanční odměnu za informace vedoucí k odhalení nezákonných praktik v potravinářském průmyslu.

Zprávy o „kontaminaci“ jídla koňským masem Číňany zjevně pobavily — koňské maso je v Číně vzácné a tradičně se považuje za lahůdku a za pokrm s účinky prospěšnými pro lidské zdraví. Podle tradiční medicíny je koňské maso velmi zdravé, jeho tuk má prý kvality tuku rostlinného, brání vzniku arteriosklerózy a celkově posiluje organismus. Pouze těhotné ženy a kojící matky by se ho měly vyvarovat, jinak budou mít příliš hubená miminka.

Jedna dívka napsala: „Koňské maso musí být moc dobré. Nikdy jsem ho nejedla, ale jedla jsem oslí maso, a to byla lahůdka!“ Jiných čtenář komentoval článek na téma evropských problémů s koňským masem z perspektivy mezinárodního obchodu: „Mají v té Evropě ale starosti! Business ale dělat neumějí, kdyby to uměli, seberou všechny výrobky s koňským masem a odvezou je k nám do Číny. Tady se dají prodat mnohem dráž, než obyčejné hovězí.“

    Diskuse
    February 27, 2013 v 0.03
    Asi by neškodilo taky připomenout, že balení s nepatrným zlomkem podílu koňského masa, místo, aby se označily a prodávali se slevou, nebo (jako v mnoha zemích) poskytovaly bezplatně hladovějícím, se likvidují. Likvidace potravin to je skutečně zhovadilost pozdního rozkládajícího se kapitalismu.
    February 27, 2013 v 5.59
    Potravinářské zboží (ale nejde teď o maso, kde jsou vyřazení a likvidace asi zvlášť naléhavé), které se neprodalo ani se slevou a už má po záruční lhůtě nebo ke konci záruční lhůty, prý obchodní řetězce vyhazují do střežených kontejnérů. Střežené jsou proto, aby si chudí lidé nemohli brát nic zadarmo - asi mají obavy, že by pak kapitalismus přestal fungovat, protože lidé by nic nekupovali a počkali si, až to bude zadarmo. Sbíráním zbytků (pouze vegetariánských) jídla z obchodů, restaurací a tržišť a jejich následnou recyklací (uvařit a rozdat) se zabývá světové hnutí Food not bombs, které vzniklo v roce 1980 v Bostonu a funguje na anarchistickém principu. Stoupenci se objevují většinou ve velkých městech, kde je hodně bezdomovců. U nás je toto hnutí činné například v Brně: http://www.foodnotbombs.cz/
    Pokud tady píšu něco, co je obecně známé, tak se omlouvám. Já jsem se o Food not bombs dověděla teprve loni.
    TT
    February 27, 2013 v 21.38
    Právo na zbytky
    V evropských zemích tradičně platilo, že co se nesklidilo, patřilo tomu, kdo si to vezme. Tak chudší lidé chodili "na klásky" nebo sbírat opadaná jablka. Na to se teď odvolávají ve Francii, a upírají právo obchodníkům vyhazovat potraviny a potravinové remitendy.