Brněnská místní organizace ČSSD: V boji o Hrad podporujeme Zemana

Vratislav Dostál

Sociální demokraté z místní organizace v Brně-Jundrov navrhli, aby strana podpořila v přímé prezidentské volbě svého expředsedu Miloše Zemana. Podle nich má být prezidentem osobnost, jejíž politické názory jsou známé a časem ověřené.

V sobotu budvedení sociálních demokratů rozhodovat o svém kandidátovi pro přímou prezidenstkou volbu. Poté, co Jan Švejnar prohlásil, že bude kandidovat jako nezávislý, se o nominaci ČSSD uchází pouze její místopředseda Jiří Dienstbier. Přesto někteří členové stany hovoří o podpoře dalších politiků. Naposledy například místní organizace ČSSD v Brně-Jundrov navrhla, aby strana podpořila svého expředsedu Miloše Zemana.

Senátor Vladimír Dryml již přitom sesbíral deset senátorských podpisů a ze Zemana udělal prvního skutečného kandidáta pro přímou volbu. Podle Drymla je jasné, že po nerozhodnosti Jana Švejnara poroste uvnitř ČSSD právě počet Zemanových zastánců. Taktéž podle exposlance a člena brněnské organizace ČSSD Zdenka Koudelky je Zeman optimálním kandidátem.

Podle něj je u nás úřad prezidenta tradiční vrchol politické a státnické kariéry. „Prezidentem má být veřejně dlouhodobě činná osobnost, jejíž politické názory jsou známé, časem ověřené a která již něco dokázala v dosavadním životě. Pro sociální demokraty je přirozené podpořit kandidáta, který zastává levicové hodnoty. To znamená podporu státních investic s cílem hospodářského růstu a progresivních daní, což zajistí vyrovnanost státního rozpočtu,“ uvedl Koudelka ve svém prohlášení s tím, že takovou osobností je právě Miloš Zeman.

Proto podle Koudelky místní organizace ČSSD v Brně-Jundrově navrhla, aby ČSSD Zemana podpořila. Koudelka také připomněl, že Zeman jako předseda strany přivedl sociální demokracii do postavení vedoucí politické síly na levici a poprvé v dějinách vytvořil jednobarevnou sociálně demokratickou vládu, která vládla celé řádné čtyřleté funkční období. „Nechť voliči sociální demokracie sami posoudí, zda Miloš Zeman je dobrý kandidát na prezidenta republiky,“ doplnil Koudelka.

Experti s ním ale nesouhlasí. Podle politologa Milana Znoje je Zeman symbolem staré sociální demokracie, která se smířila s ideologickou dominancí pravice a vystačila si s prebendami. „Jiří Dientsbier je příslibem nové sociální demokracie, která bude schopna oslovit širší skupiny voličů střední třídy a také mladých, kteří dosud dávali sociální demokracii do starého železa,“ uvedl politolog pro Deník Referendum.

Taktéž podle exředitele Masarykovy demokratické akademie a spolupracovníka Deníku Referendum Jana Černého by nominace Zemana byla především výrazem defenzivního postavení ČSSD charakteristického pro ještě nedávnou minulost.

„Strana, která již jistou dobu přemýšlí, jak přejít z ideové defenzívy do ofenzívy, má teď jedinečnou šanci: kandidovat Jiřího Dienstbiera do prezidentské volby a v prezidentské volební kampani posilovat svou vazbu na občanskou společnost,“ uvedl už dříve Černý pro Deník Referendum.

„Relativní mládí Jiřího Dientsbiera může být jeho předností, protože starých a zavedených politiků už mají občané plné zuby. Výhodou v prezidentské kampani bude totiž buďto nestranictví kandidátů nebo to, že si nezadali s korupčními manýrami české politiky,“ uzavřel Milan Znoj.

    Diskuse
    MT
    May 18, 2012 v 7.53

    ČSSD by skutečně asi měla nominovat Dienstbiera.

    Dojemná snaha ukazovat Zemana v co nejhorším světle, je bláhová a směšná - a ani členskou ani voličskou základnu ČSSD ani obyvatelstvo republiky příliš (statisticky významně) neovlivní.

    A pokud jde o argumenty expertů (zřejmě míněno expertů-politologů-specialistů), jsou to ve skutečnosti názory stejné jako názor kohokoli jiného.

    Nemám pocit, že by se v tom, co je uvedeno shora promítala jakákoli přidané hodnota jejich "expertství" ...

    Koudelku neznám, ale zjevně nepochopil "ducha doby". Zeman je příliš spjat s pohrobstvím normalizace a polistopadovým marasmem. Levicovost (navíc pochybná - viz výroky k Palestině) nestačí, ten kandidát musí mít potenciál symbolizovat změnu, nemůže to být někdo, kdo seděl v Komárkově prognosťáku.
    MT
    May 19, 2012 v 12.23
    On vztah k palestiské PLO a spol. něco vypovídá o "levicovosti"?
    Stejně jako vztah ke zvýšení DPH ...

    Ke srovnání nabízím jeden svůj článek z minulosti :


    14.5.2008
    Petr Uhl jako abstraktní turbulentní humanista
    Odsouzení odsunu a levicové postoje se vzájemně nevylučují

    Miroslav Tejkl

    V článku "Petr Uhl přijal sudetoněmecké vyznamenání" jsem se dověděl, že Petr Uhl obdržel Evropskou cenu Karla IV. - nejvyšší sudetoněmecké vyznamenání.

    To je skutečně na pováženou, ale celkem to nemá co dělat s levicovou orientací toho či onoho člověka. Jsem členem ČSSD už od 5.12.1989 (i když právnicky vzato až od 9.2.1990, kdy ČSSD vznikla i úředně). Dobře si pamatuju jak nám v oněch dávných zakladatelských dobách československé sociální demokracie kritizoval Volkmar Gabert, sociálnědemokratický sudetský Němec, člen Seliger Gemeinde a poměrně vysoký funkcionář SPD, která patří do struktury landsmanšaftu stejně jako Ackermanova křesťanská a dále radikálně pravicová vítkovská odnož (Witikobund). Kritizoval nás tehdy v nejrůznějších dopisech za to, že ČSSD se neměla k tomu odsoudit odsun (nejen excesy) a za to, co by se dalo nazvat národní obrozenecko-husitské instinkty ve straně, která má být přece internacionální ...

    I levicově orientovaný člověk prostě může zastávat stanoviska jako Petr Uhl, aniž by se cokoli měnilo a zpochybňovalo na jeho levicových postojích, jako takových. Uhl je prostě abstraktní humanista a asi mu vadí fakt, že každý z hlediska antifašistického postoje pasivní sudetský Němec musel prostě odejít ze země "jen" na základě faktu, že byl Němec. Prostě toto "jen" se Uhlovi asi nejeví jako adekvátně silný důvod - ani pro danou dobu ne ...

    Já takový abstraktní přístup nesdílím a předseda ČSSD - mimochodem utrakvista z církve husitské - který mohl klidně přijmout cenu Wenzla Jaksche od POUZE sudetoněmeckých sociálních demokratů, tedy antifašistů ze Seliger-Gemeinde, (tedy o Gabertových lidí) by asi těžko kdy mohl přijmout cenu od Posselta, tedy cenu Karlovu.

    Petr Uhl je člověk, který se prostě ničeho nebojí - ani ztráty žalostných zbytků vlastní popularity - a který nebude nikdy populární. Někdy mi připadá, že to snad i dělá naschvál, že je nejen abstraktní, ale i turbulentní humanista, že to je u něj takové puzení jít proti proudu, against stream ...

    Ale to je už asi jeho úděl ...

    "Zeman jako předseda strany přivedl sociální demokracii do postavení vedoucí politické síly na levici a poprvé v dějinách vytvořil jednobarevnou sociálně demokratickou vládu, která vládla celé řádné čtyřleté funkční období."

    Po asi dvaceti vteřinách (v dějepise jsem nikdy nebyl hvězda), kdy mi konečně došlo, že je řeč o nechvalně proslulé vládě opoziční smlouvy, jsem propadl záchvatu smíchu. Pravda, tento pakt o neútočení měl přece dvě hvězdy, no ne? Jedna už si své odseděla (bohužel jinde, než si zasloužila), je čas na střídačku. Jak říkáme my Ostraváci, buchec jak cyp. Omlouvám se, pokud se někdo urazil, je sobota večer.
    May 19, 2012 v 21.42
    Zeman, Klaus, Zeman, Klaus, Zeman ...
    Zemana budou volit ti, kdo volili Klause, potom Zemana, potom znovu Klause a teď by chtěli opět volit Zemana. Vždyť je to k smíchu. Jestli jich je hodně, tak bychom si museli jen dokola opakovat: Jediné poučení z dějin je, že se člověk nikdy nepoučí. Tak hloupí snad nejsme! Nebo jsme?
    MT
    May 20, 2012 v 9.14

    můžete se vztekat, rozčilovat, smát se tomu ironicky - všechno co chcete, ale to je tak asi všechno, co můžete dělat ...

    Dosáhnout toho, aby si společenská většina myslila o ¨Zemanovi a o etapě opoziční smlouvy, co vy chcete, aby si myslela ...

    ... to je nad vaše síly

    SH
    May 20, 2012 v 12.02
    ČSSD a Zeman.
    Zeman kdysi ČSSD sprostě ukradl jako osvědčenou značku, pro naplnění svých neukojitelných ambicí ve vrcholové politice.
    Dneska už vůbec nejde o Zemana. Jde o samotnou ČSSD. Byla to vždycky strana „pytle blech“, čili až příliš velkého množství různých trendů. Nyní se k ní přidal efekt, který považuji za „roztroušenou sklerózu“.
    JH
    May 20, 2012 v 12.34
    Velice působivé proroctví, pane Tejkle,
    napsal jsem si ho mýdlem na dno vany, abych na to nezapomněl, kdybych někdy chtěl implantovat nějaké myšlenky společenské většině :)
    Ale vážně - oposmlouva se odehrála v době, kdy mě politika nezajímala, takže pro mě jde o záležitost v podstatě historickou a zajímavou spíš pro starší generace, a stejně si myslím, že Zeman nemůže být horší, než Klaus. Jen mi to přijde poněkud legrační, zvlášť ten způsob, jakým to pan Koudelka řekl.
    Já ještě nevím, jestli si dám tu námahu s volbou prezidenta, ale pokud ano, Zeman to nebude, přesto že je vtipný. Skutečnost, že pan Společenská Většina jej třeba volit bude, mě ale o spánek nepřipraví, ani o náladu, ja už měl totiž dneska pivo. Sice francouzské, ale co už :)