Středeční sebevražda řeckého důchodce je jednou z mnoha, obětí krize přibývá

Petr Jedlička

Čin Dimitrise Christoulase, jenž se zastřelil na nejrušnějším athénském náměstí, není zdaleka ojedinělý. Dle řecké policie si jen od začátku tohoto roku sáhlo na život 149 lidí. Počet sebevražd v souvislosti s krizí vzrůstá už druhý rok.

O 18 až 40 procent narostl během posledních dvou let počet sebevražd, které páchají Řekové kvůli ztrátě ekonomického zázemí a sociálních jistot. Ve čtvrtečních zprávách na to upozorňují zpravodajské zdroje. Pracovníci athénské linky důvěry loni zaznamenali dvojnásobný počet hovorů, v nichž se jim lidé svěřují se sebevražednými sklony. Podle policejních statistik zemřelo vlastní rukou jenom za poslední tři měsíce 149 Řeků.

Zájem médií o téma znovu vyvolal středeční čin bývalého lékárníka Dimitrise Christoulase, jenž se zastřelil přímo na athénském náměstí Syntagma — kousek od budovy parlamentu.

Christoulas se dle dopisu na rozloučenou nemohl vyrovnat se skutečností, že jako 77letý důchodce nemá dostatek peněz na živobytí a léky, které potřebuje. Podle výpovědí svědků před činem zvolal, že nechce zanechat své dluhy dětem.

„To vláda mě připravila o možnost důstojného dožití,“ napsal pak přímo v dopise, který byl nalezen v jeho kapse. „Připravila mě o penzi, na níž jsem sám bez jakékoliv pomoci od státu 35 let platil (...) Můj věk mi znemožňuje nové těžkosti aktivně řešit. Nevidím jinou cestu, než toto důstojné ukončení života. Takto se alespoň neshledám, jak přežívám na zbytcích z popelnic.“

Čin ihned ve středu okomentovali všichni významní politikové v zemi. Premiér Papadimos a představitelé dvou největších stran — pravicově konzervativní Nové demokracie a sociálnědemokratického PASOKu — jej označili za tragédii. Zástupci opozice jej spojili s dopadem úsporných opatření.

Podle nejrozšířenějších reakcí v debatách pod zprávami jde o příznak současné situace celé země.

Na místě Christoulasova skonu vznikl provizorní pomníček, u nějž se po celou středu i čtvrtek shlukovali lidé. Před vlastním parlamentem proběhla ještě ve středu pietní demonstrace, které se zúčastnily přibližně dva tisíce lidí se zapálenými svíčkami. V nočních hodinách se také několik stovek radikálů střetlo s policií.

Podle athénského dopisovatele Reuters lze očekávat, že se čin stane i politickým symbolem. V Řecku se budou nejspíše 6. května konat parlamentní volby (termín má být upřesněn příští týden). Dle zpravodaje již nyní pracují některé menší strany s Christoulasovou smrtí v kampani.

Stránky řeckých tiskovin ve čtvrtek zaplnily titulky jako „Mučedník krize“ či „Kdo bude další?“. Média všeho druhu též připomínají příběhy lidí, kteří si z podobných důvodů sáhli na život před Dimitrisem Christoulasem.

Další informace:

Reuters Greek suicide a potent symbol before election

The Citizen Greece shaken by retiree's suicide in central Athens

BBC News Greek unrest after pensioner suicide beside parliament

eKathimerini Pensioner, 77, commits suicide outside Parliament

eKathimerini Gov’t quashes rumors of poll delay

The Guardian Greek suicide sparks protests and clashes with police — video

The Guardian Dimitris Christoulas and the legacy of his suicide for Greece

    Diskuse
    April 6, 2012 v 17.54
    pomoc Řecku
    Už před nějakým časem při čtení článku o tom, že Řekové díky chodobě dávají děti do siročinců jsem hledal na českém internetu, zda pro ně existuje nějaká sbírka. Nenašel jsem nic, zato na mě vyskočilo množství titulků typu "Řekové si za to mohou sami, byli přežraní... ". To je z lidského hlediska neuvěřitelný hnus. Nechci se pouštět do debaty, jak se měli "předtím", protože to přeci není důležité vzhledem k současné situaci. důležité je, jak jsou na tom teď. Nebo se snad doktor ptá na příčinu zlomené nohy a podle něj vás buď ošetří, nebo ne ?

    Kdyby někdo znal nějakou sbírku pro Řecko, prosím o odkaz a děkuji za něj.
    MT
    April 7, 2012 v 9.50

    Já se poctivě přiznám, že přesně nevím, v jakém smyslu ten lékárník o svou penzi - resp. její hodnotu - přišel ...

    Měna, která v Řecku obíhá, je pořád ještě euro.

    Lékárník si sám platil u nějaké soukromé firmy penzijní pojištění.

    Ta firma nějak zbankrotovala nebo proč se hovoří o tom, že přišel o důchod ... ??

    TF
    April 7, 2012 v 15.57
    Penzijní fondy mohou nabízet i dočasný důchod
    Nevím jak v Řecku, ale v ČR se v rámci navrhované reformy hovořilo o tom, že jednou z možností výplaty "naspořených" peněz z penzijního fondu bude tzv. dočasný důchod na 20 let. To znamená, že pokud například začne výplata penze v 65 letech, bude vyplácena maximálně do 85 let. Jestliže penzista zemře dříve, dostanou „zbytek“ dědicové.

    Jestliže se penzista dožije 85 let, dostane zřejmě blahopřání s přáním hodně zdraví a štěstí do dalších let s poděkováním, že si zvolil právě fond XYZ. A současně diskrétní upozornění, že své konto již vyčerpal a proto mu zasílají poslední splátku. Pro fondy je to vítaná možnost, jak eliminovat následky tzv. „rizika dlouhověkosti“. (Tento termín se opravdu používá.) Pro penzistu to znamená snížení penze ve věku, kdy možná naopak potřebuje více peněz, aby si mohl zajistit pečovatelské služby.

    Je možné, že právě takovouto dočasnou penzi měl sjednanou zmíněný řecký důchodce.

    Je samozřejmě možnost si zvolit doživotní penzi (ovšem zpravidla s podmínkou, že po úmrtí, i když k němu dojde brzy, již dědicové nedostanou nic. Zde funguje taková zvláštní solidarita, že ti ,kteří zemřou brzy po dosažení důchodového věku, ze svých úspor „dotují“ ty, kteří budou žít déle, než odpovídá průměrné délce života) Teoreticky existují asi i další možnosti, např. jednorázová výplata po dosažení důchodového věku.

    Nabízení jiné než doživotní penze považuji za jedno z rizik penzijní reformy, pokud se týká „základního“ důchodu. Jiná situace je v případě dobrovolného penzijního připojištění, tam by asi měl mít klient možnost se sám rozhodnout, jak chce naložit se svými „úsporami“.
    April 10, 2012 v 10.32
    proč přišel o důchod
    pane Tejkle, já to popravdě také nenašel. Tak, jak je to ocitováno, tak to napsal, nic víc. Nevysvětloval proč. Možná se jednalo o nadsázku odrážející fakt, že všechno zdražuje. Možná, že zbankrotoval jeho fond. Možná to bylo tak, jak píše pan Fiala. Jasnou odpověď se mi dohledat nepodařilo