Heger chce více pravomocí pro porodní asistentky

Vratislav Dostál

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera by měly v budoucnu porodní asistentky pečovat o zdravé ženy v době těhotenství i po porodu. Psycholožka Michaela Mrowetz jeho iniciativu vítá a věří, že prolomí dosavadní většinový odpor k porodním asisitentkám.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 chce posílit pravomoci porodních asistentek. Podle něj by v budoucnu měly o zdravé ženy pečovat v době těhotenství i po porodu. K lékaři by ženy docházely jen na nejnutnější prohlídky nebo při zdravotních obtížích. Informuje o tom středeční vydání Mf Dnes s tím, že tak chce Heger ušetřit a snížit vytíženost lékařů.

Klinická psycholožka a psychoterapeutka Michaela Mrowetz jeho iniciativu vítá a doufá, že se dosavadní odpor většinové společnosti k porodním asistentkám odpor časem změní v dobrou spolupráci a porodní asistentky budou již od studia podporovány ve schopnosti asistovat u fyziologického procesu porodu, nikoliv podporovat patologii a ověřeně škodlivé postupy.

Podle Mf Dnes již na ministerstvu zdravotnictví vzniká pracovní skupina, která má nové pravomoci porodních asistentek nastavit. „Chceme, aby porodní asistentky převzaly od gynekologů prenatální péči o ženy během těhotenství. Na to nemusí být lékař," uvedl pro list Heger

Podle něj stačí jen nově určit pravidla, co porodní asistentky mohou a kdy už by měly poslat těhotnou pro jistotu na vyšetření lékařem. „Je pravděpodobné, že by péči o polovinu těhotných, které jsou zdravé, cítí se dobře, nic jim není a mají laboratorní vyšetření v pořádku, zcela převzaly asistentky. Ke gynekologovi by šla žena jen na ultrazvuk nebo v některých definovaných případech," vysvětlil ministr.

„Nechápu, když je někde nastavena péče na vyšší úroveň, proč se vracet k tomu, co jsme tu měli dřív, za dob porodních bab?," kritizoval nicméně plány Hegerova resortu prezident České gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Podle ministra se ale gynekologové bojí, že přijdou o jistý příjem peněz. „Samozřejmě už to mohlo být dávno, ale společnost gynekologů to vidí jako nemožné, ne z důvodů odborných, ale komerčních," myslí si.

Podle ředitelky Unie porodních asistentek Kateřiny Hájkové Klíčová si ale porodní asistentky s lékaři nekonkurují, nýbrž se s nimi doplňují. „Ve většině zemí je to tak, že žena chodí k porodní asistentce a jen na jistá vyšetření jde k lékaři. Takže místo deseti návštěv u něj jsou tam jen třikrát," vysvětlila.

A podle Michaely Mrowetz jsme sice zemí s jednou z nejnižší novorozeneckou úmrtností, avšak podle ní jsme současně zemí s velmi rozšířenými zdraví a život poškozujícími postupy, a to například v procentu provedených nástřihů žen, separace dětí od matek, zvyšujícímu se procentu císařských řezů a procentu potratovosti dětí s vývojovými vadami.

„Věřím, že podpora péče porodních asistentek dovede změnit tyto pro zdraví neefektivní postupy na zdraví prospěšné pro děti a jejich rodiny. Podpora péče porodních asistentek povede také k odstranění anonymity péče, která je jedním ze zásadních faktorů ve vnímání kontroly nad svým zdravím pro uživatele péče v jakémkoliv oboru,“ napsala Mrowetz v komentáři pro Deník Referendum.

Podle ní proto porodní asistentky potřebují jasně vymezený, jejich kompetence podporující právní rámec a podporu systému v tom, aby byla jejich péče dostupná jako primární, pro všechny uživatele.

Další informace:

iDnes.cz O těhotné se místo lékařů postarají porodní asistentky, navrhuje Heger

    Diskuse
    JH
    February 22, 2012 v 15.54
    Pan Dvořák je evidentně srandista
    když vyšší počet nutných vyšetření označuje jako "vyšší úroveň péče". Jistě by se taky radoval, kdyby třeba finanční úřad přidal povinné formuláře k daňovému přiznání, a prohlásil, že "zvýšil úroveň služeb".
    Stále je mi tak torchu záhadou, proč v Česku porodní asistentky nepodporují zdravotní pojišťovny, pro které je to výhodné.
    VK
    February 22, 2012 v 16.54
    Jako další stupeň navrhuji, aby péči o bolavé zuby přebrali od zubařů kováři. Nejen že se ušetří. Navíc se od přemíry nových pro zdraví neefektivních postupů - jako je plombování (a to navíc - považte - amalgámem s obsahem rtuti), nebo dokonce zhotovování můstků a protéz - vrátíme k prospěšným a navíc stovky let osvědčeným postupům, tedy trhání a po extrakci posledního zubu konzumaci rohlíků namáčených v rumu ev. kávě, to dle vl. preferencí, pro chudší ve vodě.
    JH
    February 22, 2012 v 18.07
    Velice humorný nápad
    předpokládám, že máte spoustu známých, kteří by raději absolvovali trhání zubů u kováře. Pokud jste to náhodou myslel ironicky (jeden nikdy neví), zřejmě vám unikla skutečnost, že k amalgámovým plombám existují alternativy - v krajním případě i zmíněná extrakce, a někteří zubaři vám dokonce dají na výběr!
    Trik je v tom, otevřít pusu dřív, než v ní máte vrtačku.
    VK
    February 22, 2012 v 21.10
    O tom zda těhotné chtějí raději nebo houfně chodit na těhotenské prohlídky k por. asistentkám namísto lékařům, se vůbec nemluvilo. Naopak, Heger potažmo aktivistky z řad asistentek to chtějí více méně direktivně nařídit. Primárně na prohlídku k PA a teprv co PA uzná že je patologie (dle jejího názoru, dle názoru takové třeba Ivany Köningsmarkové to třeba není vůbec nic), teprv v takovém případě k lékaři. Nějaký ohled k přání rodiček jsem v článku jaksi nezaznamenal.

    Ostatně, nechce-li těhotná být ve sledování gynekologa, opravdu nikdo a nic ji k tomu nenutí. Stále ještě nebyla zdravotní reforma dotažena do vítězného konce, stále tu ještě máme svobodnou volbu lékaře. Včetně volby k žádnému lékaři nechodit.
    To jsme si článek vyložili každý jinak (nicméně po druhém přečtení chápu i váš výklad). Explicitně se mluví o pouze posílení pravomocí PA, nikoli o odebírání pravomocí lékařům či nějakém direktivním nařizování - s výjimkou první citace, která k tomu směřuje. Druhá citace to poněkud změkčuje. Myslím, že si to vykládáte špatně - ostatně, jak sám říkáte, platí svobodná volba, a koneckonců schopnosti gynekologa jsou teoreticky nadmnožinou schopností PA. Podstatné je, aby PA nikdo nebránil různými účelovými pravidly v činnosti. Jak by se k tomu stavěly pojišťovny, je už jiná otázka, nicméně faktem je, že pojišťovny v zemích PA přátelštějších (třeba Švýcarsko) tuto péči hradí, ale nevyžadují její upřednostnění před gynekologickou, zřejmě proto, že nejsou padlé na hlavu.