Berlusconi ztratil většinu ve Sněmovně, přislíbil demisi

Petr Jedlička

Část poslanců italských vládních stran se během úterního hlasování přidala k opozici. Italský premiér poléze potvrdil, že hodlá po schválení dalšího reformního balíčku odstoupit.

Italský premiér Silvio Berlusconi podá demisi, jakmile budou schváleny nejdůležitější ekonomické reformy. Novinářům to sdělil v úterý večer italský prezident Giorgio Napolitano, který se s Berlusconim sešel krátce před tím. Stěžejní hlasování o reformách má italská Poslanecká sněmovna na programu 15. listopadu. Sám Berlusconi ve středu potvrdil, že bude rezignovat hned poté.

„Odstoupím ihned po schválení příslušných zákonů. Pokud nebude následně možný vznik nové vlády, jež by se opírala o parlamentní většimu, měly by se nejspíše na počátku února konat nové volby. Já v nich už kandidovat nebudu,“ řekl Berlusconi reportérům z deníku La Stampa.

Zpráva o chystaném odstoupení známého premiéra přišla jen několik hodin po tom, co jeho vláda ztratila ve Sněmovně většinu. Premiéra přitom k rezignaci vyzývali již nejen předsedové opozičních stran, ale i Ligy severu — strany, jež tvoří s Berlusconiho Lidem svobody vládnoucí koalici.

„Požádali jsme premiéra, aby odstoupil,“ řekl médiím v úterý ve stručnosti předseda Ligy severu Umberto Bossi.

Podle komentáře AFP čelil Berlusconi už dolouho kritice i od zástupců bohatších zemí eurozóny. Ti mu vyčítali, že nedokáže schválit úspory a prorůstová opatření takového významu, jenž by uklidnil finanční trhy.

Hodnota výnosů z italských státních dluhopisů s desetiletou splatností se v posledních dnech vyšplhala na 6,73 procenta. Četní pozorovatelé se tak začali obávat, že země může přijít o schopnost financovat své dluhy. Otřes v ekonomice síly italské by byl dle znalců kritický pro celou eurozónu.

Na nátlak trhů

Italské hospodářství je už mnoho let zatíženo velkým dluhem, jenž nyní dosahuje 120 procent jeho HDP. Tamní rozpočty však nemívají vysoké schodky a většinu státních dluhopisů drží sami Italové. Dokud tak byla ekonomika schopna růst, finanční trhy dluh neznepokojoval.

S nástupem krize se ale vše změnilo. Berlusconiho vláda se pokusila trhy uklidnit a posílit růstové schopnosti ekonomiky celkem třemi balíčky reformních zákonů. Poslední byl schválen v polovině letošního září. Podle předkladatelů má přinést úsporu 54 miliard eur (1,3 bilionu korun) do roku 2013 a od stejného roku uzákonit zásadu vyrovnaného rozpočtu. Ta má být posléze vtělena i do ústavy.

Dle znalců italské politiky však Berlusconi při přípravě všech balíčků ustoupil silným zájmovým skupinám, které podporují jeho stranu. Z pohledu investorů tak nejsou doposud přijatá opatření dostatečně důsledná.

Silvio Berlusconi se také dostával často do sporu se svým ministrem financí Giuliem Tremontim, který byl velkými investory považován za schopnějšího. Podle expertních komentářů nabyly klíčové hospodářské skupiny v posledních týdnech dojmu, že dosavadní premiér nenechá nikdy Tremontiho prosadit, co je z jejich pohledu zapotřebí. V důsledku toho tlak na Berlusconiho rezignaci ještě zesílil.

Velké agentury dále připomínají, že Berlusconimu uškodily i četné korupční, justiční a sexuální aféry.

Další informace:

BBC News Italian crisis: Silvio Berlusconi vows to resign

ANSA Berlusconi should step aside, says Bossi

ANSA Berlusconi „to decide on quitting“ after crunch vote

BBC News Italy borrowing rates hit new record as vote looms

AFP European stocks, euro rise before Italian vote

    Diskuse
    November 8, 2011 v 20.47
    Dodatek
    Podle dohadů z italských médií se zatím nejpravděpodobnějším Berlusconiho nástupcem jeví být Angelino Alfano - nyní tajemník Berlusconiho stranického slepence Lid svobody a v letech 2007 až 2011 ministr spravedlnosti.
    November 9, 2011 v 16.43
    Berlusconi je darebák, který nestojí ani za odplivnutí, ale i v tomto případě je spíše zajímavé, jak si nadnárodní monopol dosazuje i vlády - "Podle expertních komentářů nabyly klíčové hospodářské skupiny v posledních týdnech dojmu, že dosavadní premiér nenechá nikdy Tremontiho prosadit, co je z jejich pohledu zapotřebí. V důsledku toho tlak na Berlusconiho rezignaci ještě zesílil." Takže nás budou dojit a ještě za nás rozhodovat, tohle už nemá s demokracií nic společného, tohle už snad ani není kapitalismus, ale rovnou feudalismus. Kam míříme, zpět k otrokářství?
    November 9, 2011 v 19.29
    Aktuálně, trhy a Berlusconi
    Je zajímavé, že trhy zareagovaly na Berlusconiho odchod přesně naopak, než znalci předpokládali - výnosy z italských dluhopisů (s 10letou lhůtou) ve středu prolomily 7procentní hranici. Ta není dle italské centrální banky tak kritická, jak ji nálepkují agentury (Itálie je schopna krátkodobě ufinancovat i 8 procent); přesto jde o pozoruhodný jev.

    Agenturní experti novou skutečnost vykládají tak, že Berlusconi sice přislíbil demisi, ale chce ve funkci ještě pár dní setrvat, což trhy znovu zneklidňuje. Podobný efekt má mít i oznámení o předčasných volbách, protože investoři se prý bojí, že se kvůli předvolební kampani žádané reformy oddálí. Trhy teď chtějí jim oddanou a rychle poskládanou vládu národní jednoty. Uvidíme, jak to dopadne.