Odbory chystají blokády i stávky

ČTK, Vratislav Dostál

Sobotní demonstrace odborářů proti vládním reformám, které se zúčastnilo přes 40 000 lidí, nebude poslední. Zatímco občanská iniciativa ProAlt vyzvala v průběhu protestní akce ke generální stávce, Asociace samostatných odborů již chystá blokády.

Sobotní protest proti vládním reformám, který se konal na Václavském náměstí v Praze, zřejmě nebude poslední. Občanská iniciativa ProAlt vyzvala v průběhu demonstrace ke generální stávce.

Asociace samostatných odborů (ASO), druhá největší odborová centrála v zemi, pak již nyní chystá blokády. Některé odborové organizace dokonce otevřeně vyzývají ke stávkám.

„Pokud jde o jednání vlády, tak si myslím, že tam bude standardní přístup," uvedl pro ČTK předseda ASO Bohumír Dufek. To podle něj znamená, že vláda si bude dále řešit své krize a lidé budou až na druhém místě. Prostor pro vyjednávání podle něj není již žádný. „My samozřejmě přitvrdíme," dodal Dufek.

Sobotní demonstrace byla podle Dufka poslední, která se konala v sobotu. Další protesty se budou konat již ve všední den, tak aby to pocítila vláda a poslanci.

„Máme jednoznačně připravené blokády," řekl Dufek. Po blokádách jsou ještě možnosti stávek. Kdy je spustí, je podle něj otázkou dalších jednání, nikoliv však mezi vládou, ale s další odborovou centrálou, kterou je Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Odbory v Dopravním podniku hlavního města Prahy, které jsou jednou ze základních organizací Odborového sdružení dopravy, pak ve svém dopise vyzvaly přímo k zahájení série stávek. Ty by mohly vést až k časově neomezené stávce v dopravě na území České republiky. Cílem stávky je zastavení reforem.

Již v pondělí přitom může vyhlásit stávku Odborové sdružení železničářů (OSŽ). Sjezd OSŽ totiž zmocnil jeho vedení ke stanovení data stávky. Páteční jednání tripartity, kde ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 učinil ústupky v dotacích regionální železniční dopravy, je však částečně uspokojilo. Je tu ještě čtrnáct dnů prostor na jednání, řekl v pátek předseda OSŽ Jaroslav Pejša.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil nechtěl o dalším postupu odborů příliš mluvit. „Co se bude dít, závisí teď na vládě," řekl Zavadil. Váda přitom odborům na jednání tripartity přislíbila jednání o zdravotnické, důchodové i sociální reformě.

„Podle mého názoru, pokud bude vláda zarputile trvat na tom, že všechno je podle koaličního prohlášení, tak je to jako házení hrachu na stěnu," řekl. Programové prohlášení vlády podle něj není dogma.

Odbory přitom podle Zavadila nejsou proti reformám, pouze odmítají podobu, v jaké je předkládá vláda. Tento týden se bude ČMKOS radit, jak postupovat dál. Podle Zavadila to sobotní demonstrací nemusí skončit.

V ČMKOS přitom existuje radikální křídlo, které otevřeně volá po stávce. Jsou mezi nimi například dopravní odbory či energetici. A neuspokojilo je zřejmě ani páteční jednání tripartity. Změnil se sice způsob projednávání, ale bude záležet na dalším postupu vlády.

Proti reformám protestovalo přes 40 000 lidí

V sobotu v Praze na Václavském náměstí demonstrovalo přes 40 000 lidí. Na protestní akci svolané ČMKOS účastníci odmítli chystané vládní reformy důchodového, penzijního a zdravotního systému.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 protest označil za nesmyslný, neboť to podle něj byly právě odbory, které odmítly s vládou o podobě reforem jednat. Protestní akce byla plná silných výroků. Odehrála se za příznivého počasí a klidu.

„My jsme jasně řekli, že tuto důchodovou reformu podporovat nebudeme," prohlásil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil z pódia před sochou sv. Václava po 13:00, kdy začala hlavní část protestu.

Zdůraznil, že představitelé současné vlády lžou a přirovnal nynější ministry k činovníkům někdejšího komunistického režimu: „Říkalo se, že nás komunisté vedli čtyřicet let do Prčic. Tihleti našli skutečnou zkratku."

Podle předsedy ASO Bohumíra Dufka jsou řešením nynější sociálně napjaté situace předčasné volby. „Ať se bojí o svá místa. Nebudeme čekat na to, až to tady všechno zničí a rozkradou," prohlásil Dufek, který zaujal i výrokem, že odboráři si nenechají vzít své stravenky a režijní jízdenky.

Na nebezpečí především penzijní reformy poukázala i moderátorka protestu, někdejší poslankyně liberálně pravicové Unie svobody-DEU Táňa Fischerová. Podle ní hrozí, že vláda uvrhne zemi do chaosu. Na demonstraci vystoupili i zástupci dalších hnutí a iniciativ, někteří — například iniciativa ProAlt — volali po generální stávce.

Ministr práce a sociálních věcí Drábek protestní akci odmítl. „Upřednostňuji korektní jednání před výkřiky na náměstích. Chápal bych demonstraci, kdyby vláda nechtěla s odbory jednat, ale byly to odbory, které jednání odmítly," sdělil ČTK. Demonstrace byla proto za současné situace podle jeho mínění nesmyslná.

To ale nevadilo desetitisícům odborářů, kteří se už od dopoledne scházeli v okolí odborové centrály, tedy Domu odborových svazů na pražském Žižkově. Z celé České republiky je svážely pronajaté autobusy a z Moravskoslezského kraje byly vypraveny dva zvláštní vlaky.

Již několik hodin před začátkem protestu byly na Žižkově tisíce lidí v barevných vestičkách svých odborových svazů, kteří si čekání na protestní pochod krátili pískáním na píšťalky a troubením na vuvuzely, trumpety s charakteristickým ječivým zvukem proslavené nedávným fotbalovým mistrovstvím světa v Jihoafrické republice.

Pochod na Václavské náměstí začal symbolicky za pět minut dvanáct a na několik desítek minut uzavřel magistrálu směrem do centra. Protestující začali náměstí od sochy sv. Václava zaplňovat po půl jedné, od 13:00 pak poslouchali projevy. Akce skončila přijetím prohlášení a zpěvem hymny asi o hodinu a půl později.

Zastoupeni byli například zaměstnanci pošty, školských odborů, hasiči, zdravotníci či pracovníci státní správy. Podle rozhlasové stanice Frekvence 1 měli poštovní odboráři od své centrály dostávat v případě účasti na protestu 300 korun jako příspěvek na stravu.

Výrazné zastoupení měl odborový svaz Kovo a odboráři ze škodovky. Kromě zaměstnanců z prakticky všech sfér a mnoha míst České republiky přišli proti reformám protestovat i postižení, mezi demonstranty jsou lidé o berlích i vozíčkáři.

Policie po protestní akci uvedla, že celý protest se odehrál bez incidentů, zadržen byl kvůli přestupku jeden opilý muž.

    Diskuse
    May 23, 2011 v 21.56
    "někdejší poslankyně liberálně pravicové Unie svobody-DEU Táňa Fischerová"

    Toto je tedy pěkný blábol. Táňa Fischerová kandidovala jako nezávislá na společné kandidátce KDU-ČSL a Unie svobody na uprázdněném místě, které vzniklo před volbami 2002 po rozpadu tak zvané čtyřkoalice. Kdo trochu sledoval její čtyři roky politické práce v Poslanecké sněmovně a v následujících letech mimo sněmovnu, tak by ji nikdy nemohl takto neobratně charakterizovat či zaškatulkovat. K čemu je tato informace v článku dobrá? Něco jako, že už i bývalí pravičáci přicházejí k rozumu? Pak by to bylo i urážlivé.

    Na adrese:
    http://www.psp.cz/eknih/2002ps/rejstrik/jmenny/5325.html
    je možno dohledat všechna její vystoupení v Poslanecké sněmovně.
    Na adrese:
    http://www.klicovehnuti.cz/
    je něco o jejích současných politických aktivitách.
    PL
    May 24, 2011 v 0.35
    Moniko Šatavová, díky za info,
    mě zaujala jiná formulace, např.:
    "...ale byly to odbory, které jednání odmítly," sdělil ČTK. Demonstrace byla proto za současné situace podle jeho mínění nesmyslná.

    To ale nevadilo desetitisícům.."

    ale při pohledu na to, kdo je spoluautor zprávy, nemám nejmenších obav o onu "vyváženost" jejich zpráv. Osobně bych to bral jako cvičení se ve výtahu informací, chcete-li.
    May 24, 2011 v 8.58
    RE:
    Paní Šatavová,

    kam byste zařadila na pravolevé ose tehdejší US-DEU? Prakticky celá politologická obec se shodne, že šlo o středopravý subjekt. Pokud jde o pomyslný střed na ose, ten okupovala KDU-ČSL a Unie svobody byla nepochybně situovaná napravo od lidovců. To, že na kandidátkách US-DEU byli i nezávislí kandidáti přece na věci nic nemění a to, že se paní Fischerová do Sněmovny dostala na kandidátce US-DEU, je také fakt. V žádném případě jsem nechtěl pani Fischerovou urazit, jsem dalek urážet kohokoli...

    V úctě Vratislav Dostál
    SH
    May 24, 2011 v 19.13
    Je nejvyšší čas.
    Začínám věřit, že odbory už konečně pochopily, že vůči současné moci je bezpodmínečné nutné nasadit účinnější zbraně.
    May 24, 2011 v 20.35
    Dobrý den, pane Dostále,

    tady přece vůbec nezáleží na tom, kam bych já na pravolevé ose zařadila tehdejší US-DEU. Paní Fischerová kandidovala na společné kandidátce US-DEU a KDU-ČSL. A jako nezávislá. Takže byste ji také klidně mohl označit za poslankyni KDU-ČSL. Ale kandidovala na svůj osobní politický progarm, chcete-li ksicht a dostala takové množství preferenčních hlasů, že se z desátého místa kandidátky dostala na druhé. Zde jsou výsledky voleb:
    http://www.volby.cz/pls/ps2002/ps111?xjazyk=CZ&xv=2&xt=3&xkstrana=25&xkraj=1
    Kandidovala na návrh a jako zástupkyně tehdejšího Brandýského fóra, které ji jistě nominovalo pro všechno možné, jen ne pro její nějakou pravicovost. Celé volební období byla součástí společné vládní koalice s ČSSD. A jako jedna z mála poslanců vládní koalice aktivně vystupovala např. proti vládnímu návrhu na jednostranné zvýšení nájmů z bytů - tedy nalevo od ČSSD. Podrobnosti zde:
    http://www.psp.cz/eknih/2002ps/stenprot/051schuz/s051414.htm#r4
    Celé to ale nepíši proto, abych paní Fischerovou někam zařadila na té pravolevé ose, ale abych znovu položila nějakou argumentaci k tomu, proč se domnívám, že mnou výše citovaná věta je prostě blábol.

    Ovšem jejího účelu ve vašem článku či zamýšlené informační hodnoty, kterou má nést, jsme se stejně nedobrali.

    Se srdečným pozdravem,
    Monika Šatavová
    JG
    May 25, 2011 v 20.13
    No když budeme takoví detailisti, tak Václav Krása byl poslancem za ODS tuším deset roků. není ale důležitější, co ti lidi říkají teď?