Lidovci zamířili do obsazeného prostoru. V širším vedení i Čunek

ČTK, Vratislav Dostál

Po radikální obměně a omlazení předsednictva KDU-ČSL, o nichž rozhodlo sobotní jednání lidoveckého sjezdu ve Žďáru nad Sázavou, v neděli delegáti do širšího vedení strany vybrali i protřelé tváře.

Do předsednictva strany delegáti sjezdu vedle Pavla Bělobrádka zvolili Petra Šilara, který bude zastávat funkci prvního místopředsedy. Řadovými místopředsedy sjezd pak zvolil Mariana Jurečku, Kláru Liptákovou, Pavla Svobodu a Helenu Šustrovou.

Podle politologa Jiřího Pehe je razantní obměna kompletního vedení strany pochopitelná navzdory tomu, že lidovci bývají označování za konzervativní stranu, u které by se z definice věci očekávala jistá personální kontinuita.

„Nedivím se tomu. KDU-ČSL je v hluboké krizi a radikální obměna jejich vedení je této krize produktem. Lidovci hrají vabank. Buď, anebo. Nicméně si přece jenom kladu otázku, zda zvolili správně,“ uvažuje pro Deník Referendum politolog.

„Na sjezdu jsem nebyl, avšak z toho, co jsem viděl ve sdělovacích prostředcích, mám pocit, že tam panovala jistá psychóza. Mohutný potlesk jako odezva na silácké výroky Pavla Bělobrádka, kterak mu prošla rukama spousta dobytka a sviní se slibem, že si s nimi případně poradí i ve vysoké politice považuji za projev omezenosti,“ upřesnil Pehe pro Deník Referendum.

Podle Peheho je volba nového předsedy lidovců nešťastná. „Umím si v čele této tradiční partaje představit přece jen kultivovanější osobnost než člověka, který poslouchá skinheadskou kapelu Orlík,“ uvedl politolog Jiří Pehe, s tím, že Bělobrádkovy výroky považuje za neproduktivní a trapné.

Podle Peheho není pro lidovce také šťastné, že volbou nového předsedy preferují spíše pravostředové akcenty své programatiky. „Bělobrádek artikuloval, že vidí KDU-ČSL jako pravostředovou formaci, avšak prostor na pravici českého stranického spektra je obsazený. Naopak je neobsazený prostor nalevo od středu, který by lidovci mohli produktivně zaplnit, pokud by akcentovali křesťansko-sociální rozměr svého programu,“ uzavřel Pehe pro Deník Referendum.

Ostatně na sjezdu zazněl i velmi osvěžující projev ekonoma Lubomíra Mlčocha právě o sociálním učení církve. „KDU-ČSL je konzervativní stranou, ale v českém kontextu se nemůže označovat za pravicovou, jinak bude mást veřejnost i samu sebe,“ napsal v neděli na svém blogu Václav Žák.

O jisté ideové zmatenosti uvnitř samotné KDU-ČSL nejlépe svědčí podle Žáka to, že poslanec Ludvík Hovorka, který zachránil solidární zdravotnictví v České republice, dostal na sjezdu od delegáta vlastní strany otázku, jestli bude dál potížistou!

I podle Václava Žáka je tak zřejmé, že odmítnutím jasného přihlášení se k sociálním tématům bez berličky pravicovosti budou mít lidovci velké problémy čitelně se vymezit proti ostatním dvěma pravicovým stranám.

Čunek: Vy jste happy, ale podívejte se na internet

Do celostátního výboru, který schvaluje návrhy předsednictva, delegáti sjezdu nakonec zvolili i zkušenější politiky, například exposlance Jana Kasala a Jiřího Carbola, senátora Jiřího Čunka, europoslance Jana Březinu či Michaelu Šojdrovou, která vedla jako pověřená předsedkyně lidovce od léta. Opět ve výboru zasedne také vdova po někdejším předsedovi KDU-ČSL Josefu Luxovi Věra.

O podporu pro zkušené požádal delegáty právě nově zvolený šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Vzhledem k tomu, jaké je složení předsednictva, bych prosil, abyste zvažovali tři věci, a to regionální rozdělení, abychom měli mix zkušených, a těch mladých a abyste brali v potaz i fakt, že výbor je politický orgán, tudíž by tam měli jeho členové mít možnost jezdit," uvedl novopečený předseda lidovců před delegáty sjezdu.

Po krátké diskusi sjezd rozhodl, že vedle předsednictva a sjezdem volených zástupců zasednou ve výboru také náměstci hejtmanů krajů. Místo bude mít ve výboru zřejmě i Petr Pithart jako místopředseda Senátu. Zuzana Roithová se členkou širšího vedení stala jako šéfka zastoupení strany v Evropském parlamentu.

V diskusi o obsazení celostátního výboru zřejmě nejzřetelněji během sjezdu zaznělo, že lidovci ztratili po prohře v květnových sněmovních volbách nejen přítomnost v dolní parlamentní komoře. „Vy jste happy, ale podívejte se na internet, už se o nás nepíše, jako když jsme byli ve vládě," řekl například Čunek.

Nejviditelnější bude nyní práce lidovců v Senátu, kde mají pět zástupců, Čunek si proto myslí, že nový stranický předseda se tam bude muset „nastěhovat".

Třiatřicetiletý Bělobrádek zkušenosti s vysokou politikou nemá, stejně jako většina dalších členů nově zvoleného úzkého vedení strany. Prezentaci lidovců zřejmě Bělobrádek založí na kritice vládní politiky. Koalice občanských demokratů, TOP 09 a Věcí veřejných podle něj pouze plošně škrtá bez ohledu na dopad na děti, postižené a starší lidi.

Pavel Bělobrádek má v plánu se v nejbližší době přestěhovat do Prahy a příští rok se oženit. V sobotu řekl, že usiluje pouze o nejvyšší stranickou funkci, protože pouze ta je plně placená, což mu umožní opustit zaměstnání a změnit adresu.

    Diskuse
    November 22, 2010 v 15.24
    větrné mlýny
    Musím se podělit o to, co mi dnes napsal jeden člen KDU-ČSL v reakci na moji nespokojenost se směrem, jímž se jeho strana ubírá:
    "Pokud skutečně hnědne MKD /Mladí křesťanští demokraté - pozn. MŠ/, potom hnědne celá společnost. A pokud
    hnědne celá společnost, potom bojujete s větrnými mlýny. Poslech
    Orlíku pobuřuje jen úzkou skupinu levicových intelektuálů, stejně jako
    celkově názory našeho předsedy."

    A máme to :-)
    November 22, 2010 v 17.03
    MKD
    No, já tam hovořil s jedním člověkem, nevím, zda přímo členem či pouze sympatizantem MKD. Říkal něco podobného a podivoval se, že se podivuji nad těmi, co poslouchají náckovskou kapelu.

    Hovořil jsem s nim o tom, že bych čekal od kandidáta na předsedu artikulaci jeho programových východisek, hodnot a preferencí, zatímco je jeho blog plný povrchních postřehů... Nic neodpověděl.

    Zato se pustil do vskutku podmanivé debaty o demokracii. Na mou větu, že demokracie by měla být inkluzivní a nikoli exkluzivní, se mne otázal, zda ve starém Řecku byla či nebyla demokracie. Taktéž zmateně hovořil o tom, že všeobecné volební právo není nic samozřejmého, dokonce jej prý některé země zavedly až hluboko ve XX. století.

    Zajímavý na tom byl i jeho alibismus. Povídá mi, že blogy na idnes.cz jsou plné textů hájících xenofobní postoje, politiku vylučování (prý proč by úspěšní měli doplácet na neúspěšné) apod. a vždy se schovával za masu ostatních...

    Pak jen dodával, že se jejich názorům nediví, avšak otevřeně neřekl, zda je taky zastává. Stále dokola opakoval, že jich je naše společnost plná... Jako kdyby naznačoval, že se jich lidovci mají zkrátka chopit.

    Nakonec dnes na blistech hrubě a lživě dezinterpretoval náš hovor.

    A mám to:))
    VV
    November 22, 2010 v 19.46
    Kdo se zajímá o KDU-ČSL a kde je její voličstvo
    Je to smutné, že sjezd skončil takhle, ale je to zákonité a přirozené. Voličská a členská základna KDU-ČSL je na venkově a na Moravě. Lidé jsou to vystrašení z běhu světa (to není kritika, jejich obavy chápu, ale nesdílím),
    Spřízněnost MKD a Občanského institutu je podobná jako spřízněnost KSM a hard-line stalinistů. Každé mládí je radikální a řekne-li se a, musí se dodat b (a jak říkal Jára C. - i c, d, až z). Tedy jsem-li pro rodinu, pak za každou cenu, i za cenu, že bude vnitřně prázdná. Jsem-li pro to, že se každý má postarat o sebe, tedy úplně každý, i když je jakkoliv handicapován. "Jeho smůla, že se narodil do nesprávné rodiny, ..."
    SH
    November 30, 2010 v 11.20
    Reálná situace.
    Existují dva „protirůstové“ faktory Lidovců. Fakticky nemají program. Ve zvoleném předsedovi si vybrali pozici od středu vpravo, kde je už nyní přeplněno. Skinhedský řezník v čele je pouze třešničkou na této realitě.