Na krizi je nejlepší udržitelné zemědělství, říkají gastronomové
Roman BurešŠéfkuchaři a zemědělci z celého světa vyzvali na globálním gastro festivalu v Turíně ke změně stravovacích návyků a trvale udržitelnému zemědělství. Aby se předešlo další potravinové krizi, je podle nich nutné využívat hlavně domácí plodiny.
Šéfkuchaři a pěstitelé plodin, kteří se sešli na akci Salon of Taste v severoitalském Turíně podpořili myšlenku trvale udržitelného zemědělství. Naléhali přitom na změnu globálních stravovacích návyků a hlásali návrat ke zdravému rozumu, jímž se řídili rolníci v minulosti.
„Neměli byste chodit pro něco přes řeku, když to máte na své straně,“ varoval jeden z kuchařů Gunnar Karl Gislason z Islandu. Byl jedním z desítek účinkujících mezinárodního kulinářského a potravinového festivalu, kteří propagovali využívání místních zdrojů potravin a udržitelných zemědělských metod.
„Snažíme se připravovat tradiční jídla, která dělali lidé před stovkami let. Mám je mnohem radši, vždy mě něco překvapí,“ prohlásil Gislason. „Například používáme tuříny jako dezert, kdežto normálně se používá pouze na krmení prasat,“ dodal islandský šéfkuchař.
Turínská přehlídka jídel a potravin byla organizována italskou ekologicko-gastronomickou organizací Slow Food a přilákala tisíce vystavovatelů, kuchařů a farmářů z celého světa. Organizace byla založena v roce 1986 sociologem Carlem Petrinim v reakci na otevření prvního fastfoodového řetězce v Itálii.