OSN se bojí hladových bouří, svolává mimořádnou konferenci
Roman BurešKvůli narůstajícím cenám potravin se mohou dle analytiků rozšířit podobné protesty jako v Mozambiku, kde bylo minulý týden zabito deset osob. OSN proto svolala konferenci, na které se bude projednávat, jak správně reagovat na situaci na trhu.
Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) na září svolala mimořádnou konferenci o globálních cenách potravin. Rozhodnutí přišlo po prohlášení ruského premiéra Vladimira Putina o prodloužení zákazu na vývoz pšenice ze země a kvůli obavám z násilných protestů proti celosvětově vzrůstajícím cenám potravin.
Během protestů proti zdražování chleba v Mozambiku bylo minulý týden podle oficiálních údajů zabito deset osob, včetně dvou dětí. Místní policie se obává, že násilnosti budou pokračovat i tento týden, a tak podle mozambického státního rádia pozatýkala na sto padesát lidí, kteří byli do protestů zapleteni.
Podle některých komentátorů jsou ale události v mozambickém hlavním městě pouze předzvěstí celé další možné řady problémů, které mohou zvyšující se ceny potravin způsobit. Podobná situace již tento rok nastala také v Egyptě, kde místní obyvatelé několikrát protestovali proti zdražení základních surovin, v Srbsku i v Pákistánu, kde největší povodně v moderní historii země zničily pětinu veškeré úrody.
„Důvodem svolání mimořádné konference je zapojení exportních a importních zemí do konstruktivní diskuse o tom, jak správně reagovat na současnou situaci na trhu,“ napsala organizace FAO.
Jiná situace, stejné projevy
Cena obilí stoupla za poslední měsíc o pět procent, což je největší měsíční nárůst za posledních skoro čtyřicet let. Ceny jsou nyní na svém maximu od roku 2008, kdy zdražení potravin způsobilo desítky protestů po celém světě.
Některé členské země OSN již vyjádřily obavy, zda se podobná krize nebude opakovat. Podle mluvčího FAO Christophera Matthewse je ale situace jiná než v roce 2008, kdy velká poptávka po biopalivech v USA způsobila, že se světové zásoby potravin dostaly na nejnižší úroveň od roku 1982.
Nejcitlivějším tématem jsou dlouhodobě ceny potravin v zemích třetího světa, kde lidé utrácejí za jídlo až tři čtvrtiny rodinného rozpočtu. Rýže za první tři měsíce letošního roku zdražila v některých afrických zemích až na dvojnásobek. V Zimbabwe a Mozambiku zas soupla cena kukuřice. Za potraviny se platí víc i v samotném Rusku, v některých oblastech i o desítky procent.
Vzrůstající ceny potravin dělají problémy také humanitárním organizacím. „Jakýkoliv růst cen potravin bude znamenat, že z dotací koupíme méně jídla pro chudé,“ uvedla mluvčí Světového potravinového programu OSN (WFP) Susannah Nicolová.
Kdo za to může?
Podle Daniela Sinnathambyho z jihoafrické sekce Oxfam International je tento rok jídla na světě dostatek. „Ve většině regionů, kromě například Zimbabwe, byla úroda docela dobrá. Otázkou ale zůstává, jak se dostane do rukou chudých lidí. Vlády se musejí podívat na svůj interní distribuční systém a zjistit, kdo je v nouzi a na okraji společnosti,“ připomněl Sinnathamby.
Odborníci na rozvojové otázky navíc upozorňují na další, mnohem závažnější příčinu - plýtvání jídlem a zemědělskými plodinami v rozvinutém světě či přímo jejich zištné ničení.
Podle studie FAO a Mezinárodního institutu pro hospodaření s vodou z roku 2008 je téměř polovina světové produkce potravin každý rok znehodnocena. Část výpěstků se zkazí ve skladech, když obchodníci čekají na příznivější ceny; část je prodána k energetické likvidaci, například do elektráren, a část jednoduše vyhozena ve formě nedojedeného či neprodaného jídla.
V každém z těchto tří případů obchodník krátkodobě ztratí. Tím, že potraviny neprodá levněji, si však zajišťuje, že ceny příslušného zboží dlouhodobě neklesnou, což mu umožňuje pokrývat ztrátu ze zisku v další sezónně.
Další informace:
The Guardian UN to Hold Crisis Talks on Food Prices as Riots Hit Mozambique
The Guardian Mozambique's Food Riots — the True Face of Global Warming
Reuters Africa Police say arrest 148 in Mozambique after food riots
ENS Half of All Food Produced Worldwide is Wasted
New Scientist US food waste worth more than offshore drilling