Oxfam: Potravinová pomoc Haiti brzdí rozvoj místního zemědělství
Roman BurešPotravinová pomoc Haiťanům, jež v lednu zasáhlo zemětřesení, už splnila svůj účel, přesto na ostrov proudí dál. Podle Oxfamu to škodí místní ekonomice a brzdí rozvoj zemědělství. Haiti by naopak potřebovalo investice do infrastruktury, k nimž se však nikdo nemá.
Mezinárodní potravinová pomoc Haiti po katastrofálním zemětřesení v lednu tohoto roku zachránila mnoho lidských životů. Podle rozvojové organizace Oxfam ale nyní dovoz dotovaného levného jídla ze Spojených států škodí místní ekonomice, která je z velké části závislá na zemědělství.
Podle zprávy vydané tento týden tak převážně levná americká rýže podrývá místní producenty a snahy o ekonomickou obnovu země. V zemědělství pracují více než dvě třetiny Haiťanů, ale vinou zastaralým postupům je jídlo vypěstované na karibském ostrově dražší než dotované produkty velkých farem v USA.
„Zeptejte se Haiťanů a řeknou vám, že místní rýže chutná lépe a je výživnější,“ řekl v rozhovoru pro France24 autor zprávy Marc Cohen.