Je na čase podniknout kroky proti menstruační chudobě

Šárka Homfray

S roustoucí inflací a zdražováním zažívá stále více žen a domácností dilema, jak pokrýt výdaje na menstruační pomůcky. Individuální uskromnění není nejlepší radou. Měla by se snížit DPH na menstruační hygienu a rozšířit její dostupnost.

Debata o menstruační chudobě se vede i v České republice několik let. Ačkoli je výdaj na menstruační hygienu nezbytný, někteří to stále nejsou ochotni připustit. Foto FB Thinx

V České republice není menstruační chudoba podstatným tématem ani v situaci současné vysoké inflace. Menstruační pomůcky jsou přitom součástí nezbytných výdajů velkého podílu domácností a jejich rostoucí ceny pochopitelně citelněji dopadají na osoby v už tak finančně nejisté nebo znevýhodněné pozici. Ušetřit na nich sice teoreticky jde, v praxi je to ale poměrně náročné.

Uskrovnit se musí všichni

V posledních měsících se jak na sociálních sítích, tak i ze strany některých ekonomů a politiků objevila celá řada rad, jak se rostoucím cenám čelit individuálně — snažit se ušetřit. Od doporučení změny rychlosti jízdy v autě, přes nákup tvrdého sýru vcelku namísto strouhaného až po radu obléci si v zimě více svetrů a ztlumit topení.

Povaha těchto rad ukazuje, že inflace už zasáhla citlivě i střední třídu — lidé z nižších socioekonomických vrstev buď už úsporné tipy dávno znají a řídí se jimi, nebo jsou pro ně beztak irelevantní. Především však jsou tyto rady neúplné a přehlížejí řadu souvisejících okolností. Absentující genderově citlivé hledisko bohužel nepřekvapuje, ovšem alespoň jsme ušetřeni rad, jak ušetřit na menstruačních pomůckách.

Jistě je možné jednorázové pomůcky nahradit pomůckami udržitelnými, které však nejsou vhodné pro každého a obvykle vyžadují vyšší jednorázový výdaj. Jejich pravidelná údržba spojená s dezinfekcí nebo praním může být problematická například pro ženy bez domova nebo ve věznicích, ale koneckonců i studující ubytované na kolejích.

Jejich spotřebu v zásadě není možné ovlivnit a prosté nahrazení dražších pomůcek levnějšími také nemusí přinést kýžený výsledek. Jak je menstruujícím známo, snaha nahradit vyzkoušený výrobek novým, zvyšuje riziko znečištění oděvu. V případě nižší absorpce pak vyšší počet spotřebovaných pomůcek znamená opět vyšší celkovou spotřebu a nižší jednotková cena tak úsporu nepřinese.

Při současných cenách menstruačních pomůcek je možné odhadnout, že pro menstruující se jedná o nezbytný výdaj ve výši několika stovek měsíčně, v některých domácnostech se mohou nutné měsíční výdaje na menstruační hygienu vyšplhat i nad tisícovku. V okamžiku, kdy prudce rostou ceny všeho s výjimkou lidské práce, je každý takový výdaj citelný.

Stojí za to připomenout, že jediným serióznějším pokusem o uchopení dané problematiky byl v roce 2020 návrh bývalé ministryně financí Aleny Schillerové podporovaný tehdejším premiérem Babišem, aby menstruační pomůcky přešly do nižší sazby DPH. Zůstalo však jen u slov a v současném politickém klimatu si lze těžko představit, že by ministr financí Zbyněk Stanjura navrhl snížení daně — a tedy i jednoho z příjmů státního rozpočtu — u výrobku, který je poněkud nepochopitelně stále částí veřejnosti vnímán jako něco zbytného nebo luxusního.

Týká se to skoro všech

Debatu o menstruační chudobě vedeme už několik let a na jejím potírání, ale i vnímání částí společnosti se mnoho nezměnilo. Stále jde o výdaj, který si nevybíráme, a který je nutnou položkou v téměř všech domácnostech, ale přinejmenším na sociálních sítích řada mužů myslí, že si ženy jen zbytečně vymýšlejí.

Menstruují i dívky ve věku, kdy mají minimální vliv na to, co se doma koupí a na co zbydou peníze. Těžko tedy na ně apelovat, aby si více vydělaly, když jim na vložky nezbývá, nebo aby si nekupovaly cigarety, když nemají dost na vložky. Kromě nižší DPH by v tomto případě výrazně pomohla distribuce menstruačních pomůcek ve školách a volnočasových zařízeních.

Menstruační pomůcky jsou velmi žádanou položkou v potravinových bankách a nepochybně bude tento zájem dále sílit — pokud budeme do těchto organizací přispívat nákupem, mysleme na to.

V první řadě bychom ale měli mít na paměti, že i když menstruuje pouze necelá polovina populace, jde o téma, které se dotýká celé společnosti a dopadá na rozpočet vysokého počtu domácností. Pokud tedy budeme apelovat na hledání systémových opatření pro boj s inflací a prevenci zhoršování rizika chudoby a sociálního vyloučení, mysleme i na menstruaci a s ní související náklady.

Diskuse

Zvlášť citlivá je otázka menstruační chudoby u trans-žen. Absentující genderové hledisko bohužel nepřekvapuje...

Pirátky z Vysočiny doporučují ekonomický kalíšek.

Podle slov Viktorie Vidlákové, která se do kalíšku přímo zamilovala a je ochotná natočit i video, jsou ale Pirátky otevřené a klidně budou spolupracovat i s kalhotami.

https://denikreferendum.cz/clanek/32381-rozhovor-s-iniciatorkami-kampane-az-na-krev-menstruace-nema-byt-trauma

Nějaká celostátní kampaň za prolomení tohoto tabuizovaného tématu prý v České republice dosud chybí.

JP
August 15, 2022 v 14.52
Menstruační kalíšek

Existuje menstruační kalíšek, vyrábí se v Čechách stoji 300 Kč vydrží 10let,je potřeba ho po cyklu vyvarit, stačí v mikrovlnce. Je to levné ekologicke lokální řešení, dá se použít i na vodě i na táboře. Jenže je to příliš levné a dlouhodobé řešení v této konzumní době, že o ni mnoho lidí neví nebo má různé předsudky. Snad jen po porodu se nehodí.

Toaletní papír taky děsně zdražil. Stolicová chudoba je navíc genderově vyvážená.

Pokud se budeme bavit o hovně, nebude to diskriminační ani vůči transgender osobám.

Mohl by třeba někdo natočit video?

PK
August 25, 2022 v 16.51
Ostatně si myslím,

že by Nushart měl být vyloučen z diskusí.

Pane Kolaříku, použití výrazu „menstruační chudoba“ v kontextu práv žen může být bohužel velmi zraňující pro některé transgender osoby, a proto bychom se nad použitím tohoto výrazu měli trochu více zamyslet. Naproti tomu ta stolicová chudoba může být v dnešní době pro mnoho lidí také značný problém (toaletní papír zdražil snad o víc než sto procent) a navíc – stolicová chudoba je genderově zcela neutrální (z hlediska tohoto problému jsme si všichni rovni – bez ohledu na gender), takže řešením stolicové chudoby nikoho psychicky zraňovat nemůžeme.

Chcete mě snad vyloučit z diskusí proto, že jsem se zastal práva menšiny nebýt zraňován použitím diskriminačních výrazů?

Samozřejmě nejsem v zásadě nijak proti, abyste klidně třeba Vy, pane Kolaříku, natočil nějaké instruktážní video, jak ten problém s nedostupným toaletním papírem účinně řešit. Jsem otevřený a budu spolupracovat s jakýmikoliv novinami, tedy s výjimkou nahnědlého pravicového tisku.

PK
August 26, 2022 v 8.28

Konečně seriozní debata. Pane Nusharte, vy trestuhodně podceňujete naši vládu. Jelikož dosud nepřijmula dostatečná opatření proti vysoké inflaci a energetické chudobě, tak za nějakou dobu začnou lidé šetřit i na potravinách a v této souvislosti by se měla snížit spotřeba toaletního papíru. Osobně jsem o naší vládě nikdy nepochyboval, pan Fiala s paní Pekarovou již jistě objednává na zimu zásoby svetrů z Číny a jeho lidé točí instruktážní videa na téma otužování.

A propos, co takhle zavést alespoň trochu toho socialismu, z chudoby by se tak pomohlo všem a nemuselo by se řešit zda chudým dotovat či platit menstruační pomůcky nebo toaletní papír či snad potraviny?

Socialismus už, pane Krupičko, ten problém nedostupnosti toaletního papíru dávno řešil (pamětníci to mohou potvrdit). Podniknout účinné kroky proti stolicové chudobě by tedy pro socialismus byla naprostá hračka.

PK
August 27, 2022 v 7.57

Tato diskuze je opravdu poněkud o ho*nu, pane Nusharte. Psal jsem TROCHU socialismu, nikdo tu nechce zavádět socialismus z roku 1988, který, jak už tu bylo snad tisíckrát napsáno, nebyl dokonalý a sami komunisté ho chtěli reformovat. Zdá se mi, že v druhé polovině 80 let svou mentalitou spíše uvízla zdejší hrstka diskutérů.

Já osobně žiji v roce 2022. "Kapitalisté" tu vládnou již 33 let. Ceny energií a s tím související inflace rostou zejména v Česku do závratné výšky. Ohrožuje to jak domácnosti, tak konkurenceschopnost českého, potažmo části evropského hospodářství. Opravdu doufám, že mi něco uniká a že se situace brzy zklidní. Že když ministr Blažek v této souvislosti hovořil včera o "ohrožení politického systému" a "nejhorší společenské situaci a atmosféře od revoluce", že měl slabou chvilku a nebo že se snad snažil odpoutat pozornost od skandálů s ním spojených.

Protože pokud ne, tak fakt, že tu na rozdíl od (možná nejenom) roku 1988, kdy byl jeden čas toaletní papír těžko k dostání, máme 150 druhů toaletního papíru všech možných barev a vůní, mi v kontextu současné energetické a klimatické krize opravdu nepomůže.

Když je, pane Krupičko, pro některé lidi měřítkem všeho hlavně sex a důležitým společenským tématem je také menstruace, proč bychom se tedy v takovém případě nemohli bavit i o ho*nu? Ho*no přece do takto vytvořeného diskurzu zcela organicky zapadá.

Stačí sebemenší dotek se sexualitou a Nushart vystartuje jako ohař po krvi...

Ano, chválabohu ano, pane Morbicere, a ani nepotřebuji ty modré tabletky.

+ Další komentáře