Kolaps biodiverzity ohrožuje zásobování světa potravinami, varuje OSN

Josef Patočka

Podle zprávy Organizace OSN pro zemědělství a výživu (FAO) rapidně ubývá rostlin, hmyzu a dalších organismů zásadních pro produkci potravin. Na vině je řada ekologických faktorů od odlesňování až po toxické znečištění.

Produkci potravin po celém světě ohrožuje kolaps rozmanitosti druhů a úbytek zvířat, rostlin a mikroorganismů, které plní v ekosystémech zásadní funkce pro lidské zemědělství a pomáhají nám tak v naší vlastní obživě. Vyplývá to ze zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) publikované v minulém týdnu, která je prvním výzkumem svého druhu.

Data získaná z vědeckých studií a vládních statistik z jednadevadesáti zemí světa potvrzují zhoršující se trend. Za poslední dvě desetiletí se snížila produktivita více než 20 % vegetací porostlého zemského povrchu. Ztrácí se diverzita půdních organismů, lesních porostů, korálových útesů a dalších klíčových ekosystémů. Oceány jsou ohroženy nadměrným rybolovem.

Snížila se také početnost mnoha druhů, které plní pro lidskou produkci potravin zásadní funkce — například ptáků, kteří se živí hmyzími škůdci, či mangrovů, které v tropických oblastech pomáhají čistit vodu. Fatální je v posledních letech úbytek hmyzu, který se stará o opylování více než tří čtvrtin na světě pěstovaných plodin. Ubývá ale i opylovačů z řad obratlovců, jako jsou některé druhy netopýrů a ptáků.

Nenahraditelná ztráta

Problém spočívá samozřejmě v tom, že jakmile je nějaký živočišný či rostlinný druh ztracen, nelze jej nijak nahradit. „To je pro budoucnost produkce potravin potenciálně vážné ohrožení,“ upozorňuje zpráva.

×