Novým lídrem labouristů byl zvolen Jeremy Corbyn

Gaby Khazalová

Zvolení Jeremyho Corbyna předsedou labouristů je jedním z nejpřekvapivějších výsledků v jejich historii. Strana se výrazně posune doleva. Očekává se, že Corbynovo vítězství ovlivní formování levicové politiky v celé Evropě.

Sobotní vyhlášení výsledků voleb předsedy labouristů skončilo podle očekávání, vyhrál Jeremy Corbyn. Přesto se jedná o jeden z nejpřekvapivějších výsledků v dějinách labouristů. Corbyn totiž do souboje o nástupnictví Ed Milibanda, který rezignoval po prohraných volbách, vstupoval jako úplný outsider, z výrazně levicových pozic.

Kromě výsledku samého fascinuje i jeho povaha: Corbyn byl zvolen již v prvním kole se ziskem 59,5 procent hlasů. Obdržel tak dokonce silnější mandát než Tony Blair při svém prvním vítězství v roce 1994. Navíc v historicky první přímé volbě předsedy — v absolutních číslech dostal přes čtvrt milionu hlasů.

Pro labouristy jeho zvolení představuje jasný odklon od blairovské politiky, s níž byla spojována především Liz Kendallová, která skončila jako poslední se 4,5 %. Za Corbynem jasně zaostali i oba středoví kandidáti, praktičtí kariérní politici Andy Burnham (19%), Yvette Cooperová (17%). Po vyhlášení výsledků se čtveřice kandidátů v kruhu spontánně objala, což by mohlo být dobré znamení vzhledem k obavám, že by se Corbynovi nemuselo dařit získat podporu konzervativnějších částí strany, které se objevovaly před jeho zvolením.

Srdečné chování všech čtyř kandidátů po vyhlášení výsledků je dobrým znamením. Konflikty, jež mnozí předvídají, by se mohlo podařit překonat i díky Corbynově nakažlivé pozitivní energii, kterou kolem sebe šíří. Video Guardian

„Chudoba není nevyhnutelná. Věci se mohou změnit, a také se změní,“ řekl Corbyn ve svém vítězném projevu. Od jednoho z nejpřekvapivějších lídrů v historii strany se skutečně očekává výrazný posun doleva. Corbyn slibuje omluvu za podíl na válce v Iráku a mírová jednání na Blízkém východě, zastavení politiky škrtů, znárodnění železnic a energetických společností, zrušení školného, a především zásadní daňovou refomu, která bude systematicky snižovat sociální rozdíly v Británii.

Jeho první kroky z labouristické konference v Londýně mířily na demonstraci na podporu uprchlíků, na níž se mimo jiné skandovalo: „Co chceme? Uprchlíky! Kdy je chceme? Hned!“

Před pár měsíci byl Corbyn neznámým poslanecem zvoleným za maličký obvod Islington v severním Londýně, který proklouzl mezi kandidáty na předsedu labouristů na poslední chvíli a na jehož vítězství byl kurz dvě sta ku jedné. Podpora začala narůstat poté, co se na jeho podporu zmobilizovalo masivní sociálně-politické hnutí, které v něm spatřovalo jediného kandidáta stojícího v principiální opozici vůči nastupující konzervativní vládě. K ohromné spotánní podpoře zdola se záhy přidaly také odbory.

Důvody úspěchu kampaně komentátoři hledají i v jeho osobnosti. Corbyn je znám svou zásadovostí, celoživotním prosazováním levicové politiky a bezprostředním nenuceným stylem. Jeho vítěztví ovšem podepřela skutečnost, že lidé politicky mu blízcí zvítězili v dalších důležitých kláních. Kandidátem na starostu Londýna se stal Sadiq Khan a místopředsedou labouristů Tom Watson.

Nový předseda labouristů představuje zásadní zvrat. Grafika Labour Party

Nadšení „corbynmánie“ může podle mnoha komentátorů ovšem rychle vyprchat. Před Corbynem stojí dvě základní těžké úlohy: sjednotit stranu, ve které čelil nevybíravým útokům blairistů, a přesvědčit, že se svým politickým profilem bude reálně zvolitelnou alternativou Cameronových konzervativců.

Každopádně povaha labouristů se zásadně změnila. Po volbách do strany vstoupili desetitisíce lidí, kteří z ní chtějí vytvořit principiální levicovou protiváhu ultrakonzervativní Cameronově vládě.

Lze také očekávat, že Corbynovo vítězství bude mít ohromný dopad na debaty o povaze demokratické levice v celé Evropě. Politický tajemník a faktická dvojka španělských Podemos přivítal Corbynovo vítězství na twitteru slovy: „Vlna změny dospěla už i na sever Evropy. Je čas vytvořit Evropskou unii pro lidi. S Jeremym Corbynem, podemos!“

První článek v češtině o Jeremym Corbynovi vyšel na začátku srpna v Deníku Referendum. Končil slovy: „Zdá se být také jasné, že důsledná sociálně demokratická politika, s programem typu Corbynova, si své institucionální vyjádření najde postupně ve všech evropských zemích. Počítejme s tím, že vlna, která se zvedá, nakonec dorazí i k nám.“

    Diskuse
    PM
    September 13, 2015 v 15.51
    Co na to sousedé
    theguardian.com/politics/2015/sep/12/what-does-jeremy-corbyn-think
    NZZ: Zvolením levicového populisty se Labour manévruje na trvalo do politické ofsajdové pasti.
    Die Zeit : zatím se nevyjádřil
    SZ mj. píše:
    Corbyn usiluje o zestátnění v oblasti energetiky a dopravy, ukončení britského programu atomového zbrojení a i o odzbrojení.
    Verstaatlichungen von Unternehmen im Energie- und Versorgungsbereich ein und will das britische Atomwaffenprogramm Trident beenden und die Waffen abschaffen
    JP
    September 14, 2015 v 13.09
    Dobrý car?
    Ta euforie ze zvolení důsledně a autenticky levicového lídra anglických labouristů nemálo připomíná dlouho pěstované naděje ruského lidu v to, že jednou konečně přijde nějaký "dobrý car", který odstraní nadvládu nabobských bojarů nad chudým lidem, a pak konečně zavládne pokoj a spokojenost v ruské říši. Tito prostí mužici si prostě nedokázali uvědomit, že celý ten tuhý feudální systém carského samoděržaví nikdy neumožní a nepřipustí, aby ho nějaký "dobrý car" vyvrátil z kořenů.

    Ano, britská Labour party trpěla v poslední době naprostým nedostatkem charismatických lídrů; ovšem, tento nedostatek byl výsledkem zcela objektivního stavu věcí. Už jsem několikrát poukazoval na to, že dějinný impuls tradiční sociální demokracie se prostě už vyčerpal; už v podstatě nejsou žádné další zásadní sociální ústupky, které by dělnická třída mohla vybojovat na třídě kapitalistů. (Nehledě k tomu, že samotná dělnická třída jak známo mizí.)

    Sociální demokracie (a tedy i Labour party) se dostala do fakticky bezvýchodné situace: buďto podporovat celkovou efektivitu systému (jako Tony Blair), s tím že pak se i dělnické třídě povede lépe; cenou za to je ideový příklon k pravici.

    Anebo se vrátit k radikálně levicovým postojům - s tím důsledkem ovšem, že se dostane do konfliktu se stávající ekonomickou realitou, a bude v důsledku toho nakonec odmítnuta převážnou částí středového voličstva, a to i včetně třídy námezdně pracujících.

    Autentická levice teď tedy může slavit nástup "svého" Corbyna; ale co si tato autentická levice v tuto chvíli euforie zřejmě ještě nedokázala uvědomit, je to, že tím zřejmě ztratí možnost cokoli z těchto svých autenticky levicových požadavků reálně prosadit. Je totiž skutečně krajně nepravděpodobné, že by takto zradikalizovaná Labour party mohla kdy vyhrát volby na celostátní úrovni.

    Ten systém pozdního kapitalismu skutečně nebude překonán nějakým "dobrým carem" vyznávajícím upřímně autentické levicové hodnoty. Buďto se podaří změnit základní mechanismus ekonomických a vlastnických struktur jako takový, anebo veškerý levicový akcionismus bude k ničemu.
    VK
    September 14, 2015 v 17.20
    To co tady se sveřepostí sobě vlastní udáváte jako ekonomickou realitu, je pouze to nejhorší z předsudků jedné jediné - byť zejména v Německu módní - ekonomické školy.
    JP
    September 15, 2015 v 13.46
    Nejsem si opravdu jistý, pane Klusáčku, do jaké míry se středový anglický/britský volič ve svých volebních preferencích řídí právě německou ekonomickou školou.

    Ale jsem si oproti tomu dosti jistý, že tento anglický středový volič bude radikálním levičáctvím J. Corbyna daleko spíše odstrašen a nahnán do náruče toryů, nežli aby došlo k opačnému trendu voličské přízně.

    A - to se nedá nic dělat - právě bez tohoto středového voliče dnes není možno vyhrát žádné volby.
    Osobně to taky vidím spíše na ztrátu vlivu, odchod důležitých sponzorů, štěpení kvůli vztahu k EU a vnitrostranický boj, než na "vpravdě revoluční zvrat", jak se triumfalisticky hlásá pod prvním obrázkem tohoto článku.

    ((( ono radikálnější levice má v současnosti k přeceňování věcí nepřekonatelné sklony, třeba Milena Bartlová v projevu na nedělní demonstraci označila příliv uprchlíků "civilizační změnou",,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale nic nového pod sluncem se neděje, na Blízkém východě je válka, v Sýrii proti sobě stojí několik armád různých vyznavačů toho zaručeně pravého islámu, na Jemen se sypou bomby, válčí se v Afghánistánu, v Iráku, na Sinaji, v Libyi.......... no a část tohoto zase jednou padá i na naše (ne zcela nevinné) hlavy,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, několik milionů uprchlíků není žádná "civilizační změna"

    http://a2larm.cz/2015/09/solidaritu-s-uprchliky-nikoli-s-orbanem/ )))

    Ale proto to nepíšu:
    Zaujal mě systém hlasování -- to bylo podle všeho vyhrazeno nejen členům strany, ale i každému, kdo zaplatil 3 libry, takže hlasovalo skoro 3x tolik lidí, než je členů strany.

    http://www.literarky.cz/politika/svet/20596-jeremy-corbyn-vs-realita-souasneho-svta

    Jestli něco, tak tohle mi připadá poměrně revoluční a také dost nebezpečné a bláznivé, i když tentokrát podle jakýchsi průzkumů

    http://a2larm.cz/2015/09/hleda-se-levicova-thatcherova/

    byl názor straníků v souladu s názorem nestranické hlasovací většiny, ale podruhé to tak být nemusí..................... a co pak?

    * * * * * * * * * * *
    Mohl byste pane Jedličko k tomu hlasovacímu systému napsat pár slov?
    Tak se omlouvám Gaby Khazalové, nějak jsem automaticky předpokládal, že článek napsal pan Jedlička...