Iracionalita kohoutovických Svobodných

Ivana Recmanová

Členové Svobodných tvrdí, že tato strana je díky své racionalitě atraktivní především pro muže. Pro ženy jsou prý Zelení, kterým záleží na estetičtějším životním prostředí. Svobodní dokazují, že to s tou svobodou nemyslí zase tak vážně.

V Kohoutovicích tentokrát nehořel pařez, nýbrž zdejší buňka Strany svobodných občanů se rozepsala na svém facebookovém profilu, kde zveřejnila i fotografie ze svého sněmu, který se konal minulou sobotu. Onen inkriminovaný status zněl takto:

„V sobotu jsme sněmovali.

Zde je pár postřehů.

  1. Svobodní jsou jako myslivci nebo včelaři. Díky své racionalitě jsou atraktivní především pro muže. Takže na sněmu nás bylo asi dvacet na jednu ženu. Levicové strany dobře vědí, proč tlačí procentuelní zastoupení žen všude možně. Spolky, jako je ten náš, jejich kvóty jen těžko naplní.
  2. Svobodní rostou. Počty registrovaných členů i příznivců stále rostou, přestože nabízíme pouze práci zdarma a žádné benefity. V komunálních volbách jsme v JMK získali jen pár opozičních zastupitelů.
  3. Díky komunálním volbám vznikly v JMK desítky nových poboček Strany svobodných občanů. Včetně té naší kohoutovické.“
Svobodní říkají, že díky své racionalitě nejsou atraktivní pro ženy. Foto Svodobní

Bohužel, kohoutovická buňka svobodných je explicitněji konzervativnější než Václav Klaus (který stranu kritizoval za to, že se při předčasných volbách nespojila s několika dalšími stranami do bloku Hlavu vzhůru!), což se projevilo i v diskuzi pod statusem.

Administrátor stránky zde napsal: „Svobodní bojují za nízké daně a nezadlužený stát. Zelení berou dotace na program, který nabízí estetičtější životní prostředí. Evidentně budou tedy zelení atraktivnější pro ženy, které neřeší ekonomiku a potřebují, aby je někdo chránil — dotoval.“

Vlastně to není poprvé, co od členů Svobodných zazněly podobné názory. Vzpomeňme na Andreu Machovou, bývalou členku republikového výboru strany a redaktorku Reflexu, jak se vyjádřila, že normální ženy genderové rozdíly neřeší, neboť mají manžela, který finančně zajišťuje domácnost. Proti tomuto výroku se ozvaly hlasy od samotných Svobodných, a to od LGBT frakce strany.

A tak lidé, kteří by měli hájit svobodu jedince, nakonec onu svobodu potlačují: Ženy jsou nerozumné, patří do domácnosti a ani by neměly volit libertariánské strany.

Nedávný vznik Listopadové iniciativy v rámci Svobodných navíc dokázal sdružit lidi, kteří se sice ohánějí právy a svobodou, nicméně při čtení jejich manifestu narazíme na velebení tradiční rodiny, odmítání rovných práv pro „alternativní“ sexuální orientace nebo obranu proti islámskému právu či komunismu.

Zatímco se v minulosti ozývaly od Svobodných hlasy, že není správné trestat osoby za hlásání nacistických nebo rasistických myšlenek, teď je podle této frakce špatné šířit komunismus nebo islámské právo. A co ten nacismus?

Jak je možné, že ve straně, která se tolik ohání svobodou, jsou slyšet jedinci, kteří šíří svoje předsudky? Skoro to vypadá, že klišé, které říká, že libertarianismus zastávají jen bílí heterosexuální muži s prestižním vzděláním, bude brzo pravda.

    Diskuse
    JP
    January 21, 2015 v 10.46
    Salát je levicový, čokoládový krém je pravicový.
    To srovnávání se včelaři či myslivci mi přišlo stejně nesmyslné, jako když VK označoval balenou vodu za levicovou či něco zas za pravicové (ergo správné).

    Navíc řadu myslivců znám, a nepřipadají mi nějak víc racionální. Někteří jsou naopak pěkní magoři (jako v každé skupině lidí).

    A to samolibé zdůrazňování racionality (v opozici k údajné ženské iracionalitě) je opravdu úsměvné (když ne min. hloupě machistické).
    Svobodní Kohoutovice dodali ještě jeden komentář": Ze stejného soudku o ženách od předsedy Jihomoravského krajského sdružení Svobodných"
    najdete zde: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204555117616246&set=p.10204555117616246&type=1&theater
    January 22, 2015 v 8.13
    Polovina pravdy
    Kohoutovičtí Svobodní mají pravdu, když tvrdí, že Strana svobodných občanů není vhodná pro ženy. Je to ale jen polovina pravdy. Nutno dodat tu druhou polovinu: SSO není vhodná pro muže.