Otevřený dopis členům Ústředního výkonného výboru ČSSD

Bohumil Trávníček

V neděli 10. listopadu se koná jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Zveřejňujeme Otevřený dopis jeho členům.

Vážení členové ÚVV ČSSD,

obracím se na vás jako volič a dosavadní podporovatel vaší strany. 10. listopadu 2013 budete pravděpodobně rozhodovat o dalším směřování ČSSD, strany s dlouholetou a bohatou demokratickou tradicí. Protože je ČSSD současně volebně pořád ještě nejsilnější politickou stranou v zemi, budete potažmo rozhodovat i o dalším osudu České republiky.

Přestože sociální demokracie nezískala ve volbách takový výsledek, jak někteří očekávali, má šanci sestavit vládu a realizovat alespoň zčásti svůj program. Ale aby ostatní politické subjekty tuto stranu vůbec braly vážně, je třeba situaci v ČSSD urychleně stabilizovat. Také naše země naléhavě potřebuje stabilní a legitimní vládu, která by ji vyvedla z politické krize, do níž ji uvrhla předešlá pravicová koalice.

Bohužel v uplynulých dnech došlo ke kritickému oslabení ČSSD skupinkou vnitrostranických pučistů, kteří se pokusili, a je veřejným tajemstvím že v součinnosti s prezidentem Zemanem, bezprostředně po volbách fakticky odstranit z vedení strany regulérně zvoleného předsedu Sobotku. Díky široké podpoře Bohuslava Sobotky uvnitř, ale neméně i vně strany, však tento záměr nevyšel.

Domnívám se, že není myslitelné, aby významný politický subjekt, který aspiruje na vládní stranu, měl nadále v čele lidi, kteří odmítají respektovat pravidla parlamentní demokracie. Pánové M. Hašek, Z. Škromach, J. Tejc, J. Zimola a M. Chovanec se zúčastnili tajné (a následně zapírané) schůzky s panem prezidentem a hned poté organizovali (spolu s panem R. Onderkou) faktické sesazení B. Sobotky z vedení ČSSD.

Má-li nějaké společenství lidí fungovat, musí být dodržována dohodnutá pravidla. Pokud výše uvedení významní funkcionáři ČSSD odmítají respektovat, že B. Sobotka byl demokraticky zvoleným leaderem strany a tajně organizují druhé mocenské centrum napojené na prezidenta republiky, je to flagrantní porušení pravidel, navíc v naprosto nevhodnou dobu.

Jsou tito pánové vůbec schopni si uvědomit svou odpovědnost, a nebo při svém bažení po moci již zcela ztratili kontakt s realitou a nevnímají, že naše země je v hluboké politické krizi? Zřejmě opravdu nechápou, že diskreditují sociální demokracii v očích široké veřejnosti.

Evidentně tito funkcionáři nejsou schopni vnímat ani to, že páchají podvod na voličích této strany, kteří ji volili s předsedou Sobotkou v čele a nikoliv vedenou loutkami prezidenta Zemana, které se pokouší ze sociální demokracie vytvořit SPOZ číslo 2, když SPOZ číslo 1 u voličů fatálně ztroskotalo.

Tito lidé se nyní opět pokouší dosadit do čela strany nějakou „neutrální“ osobnost místo řádně zvoleného předsedy, který byl i těsně před volbami deklarován jako kandidát strany na premiéra. Ale i dosazení „neutrální“ osobnosti by bylo podvodem na voličích, protože ČSSD byla jimi volena s panem Sobotkou v čele. Pravidla hry nelze měnit po skončení hry — to by bylo hrubé hazardování s důvěrou voličů a nepochybně i s další stabilitou ČSSD.

Jestliže řidič odmítá dodržovat pravidla silničního provozu a ohrožuje tím ostatní účastníky dopravy, právem přichází o řidičský průkaz. Jestliže významní funkcionáři ČSSD odmítají dodržovat pravidla parlamentní demokracie a ohrožují tím politickou a potažmo i ekonomickou stabilitu země, měli by analogicky přijít o své významné funkce.

Mají-li tak nesnesitelně vysoké ambice, že nedokáží pracovat v jednom týmu s řádně zvoleným předsedou strany, měli by si logicky založit svůj vlastní nezávislý politický projekt a ten obhájit před voliči namísto poškozování sociální demokracie, jejíž zázemí pouze využívají jako výtah k osobní moci.

Vážení členové ÚVV ČSSD, pevně věřím, že jste dosud neztratili soudnost a uvědomujete si svou velkou odpovědnost při výběru lidí, kteří budou v blízké budoucnosti ČSSD reprezentovat.

Má-li být obnovena důvěra voličů a občanů ČR v českou sociální demokracii, není možné, aby v jejím vedení byli funkcionáři, které veřejnost vnímá jako reprezentanty nedemokratických praktik, zákulisních intrik vně strany, kariérismu a klientelismu. Důvěru není možné obnovit s lidmi, kteří svůj osobní mocenský zájem nadřazují nad zájmy obecné, pro jejichž hájení byli svými voliči zvoleni, a už vůbec ne s prokazatelnými lháři v čele.

Věřte, že nebudete-li tuto jednoduchou pravdu při svém rozhodování akceptovat, bude vaše strana následovat stranu ODS do politického hrobu. Vnímejte prosím příběh ODS jako memento, které se nyní vznáší nad ČSSD. Budete-li si nadále zakrývat oči před realitou, věřte, že ona vás brzy dostihne a česká sociální demokracie ztratí svůj politický vliv. Osobně bych si to jako dlouholetý volič této tradiční demokratické strany, která vždy hájila i zájmy obyčejných" lidí, velmi nepřál.

Děkuji za odpovědné zvážení mých názorů.

    Diskuse
    November 8, 2013 v 20.40
    Poděkovat za rezignaci a jít dál
    Poděkoval bych jim za rezignaci a víc se jimi nezabýval. Tak důležití nejsou. Žádnou alternativu kromě toho, že běhali za prezidentem nenabízeli. Nyní jsou na pořadu dne mnohem důležitější věci, tedy hlavně vyjednání vlády, která bude vládnout jinak než ty současné neoliberální. Jde o to, aby sociální demokracie dostala co nejvíc ze svého programu do programového prohlášení vlády, tedy především progresivní zdanění, aby bylo možné dosáhnout toho, co sociální demokracie slíbila občanům, tedy fungující stát. Sociální demokracie bude potřebovat silný a zkušený vyjednávací tým, jednání s Babišem a ANO i Bělobrádkem a lidovci nebude snadné.
    November 9, 2013 v 10.15
    Já bych napsal jiný dopis. Ptal bych se členům ÚV, zda chtějí pohřbít ČSSD tím, že vlezou s Terazkym do vlády. To je tisíckrát důležitější, než výzvy typu "tvrdý zákon republiky na reakční rozvratníky".
    BT
    November 9, 2013 v 12.12
    Pane Ševčíku,
    a co Vám brání takový dopis napsat?

    Pokud se k tomu odhodláte, nezapomeňte jim prosím sdělit nejen to co nemají udělat, ale i to co udělat mají aby nedošlo k pohřebení ČSSD.
    A pokud Vás ČSSD vyslyší, nezapomeňte prosím pak sdělit těm nejslabším, že šance na zlepšení jejich životní situace se odkládá na neurčito. Protože bylo potřeba se nejprve pokusit zachránit ČSSD a pak teprv - možná - taky je.
    PL
    November 9, 2013 v 13.18
    T, T
    Celkem bych se k dopisu připojil. Mám však jednu technickou poznámku a jednu pochybnost.
    První se týká nadsazenosti pojmu, který má zřejmě zastoupit pojem pro demokracii uvnitř strany. Má pochybnost plyne z otázky, zda je jednak odpovědné zavdávat důvody k početnímu oslabení poslaneckého klubu ČSSD a zda je to očekávatelné - od spíše umírněných straníků. Odpovědnost se zdá být ještě větší...
    November 9, 2013 v 13.28
    Tak ono vládou s Terazkym a lidovci vzniká chudým šance na zlepšení životní situace? No to jsou mi věci! A já bych myslel, že touto vládou vzniká papalášům a kmotrům ČSSD šance dostat se k lizu. Ještě že jste mě poučil, pane Trávníčku.
    Jistě za záchranu ČSSD považujete to, že se Sobotka nemusel zodpovídat za volební katastrofu a že má volné ruce. aby mohl dělat Terazkymu krytí. Jen mám obavy, že víc takovýchto záchran a je po ČSSD úplně.
    BT
    November 9, 2013 v 14.01
    Pane Ševčíku,
    děkuji za upozornění. Udělal jsem ve svém textu chybu, kterou teď opravuji (viz kapitálky):
    "A pokud Vás ČSSD vyslyší, nezapomeňte prosím pak sdělit těm nejslabším, že šance na ZASTAVENÍ PROPADU jejich životní situace se odkládá na neurčito. Protože bylo potřeba se nejprve pokusit zachránit ČSSD a pak teprv - možná - taky je."
    Zjevně je záchrana strany ČSSD pro Vás prioritou, zatímco zastavení propadu životní situace lidí, kteří už teď jsou na tom bídně, to naopak velkoryse neřešíte. Nějak ale pak nerozumím tomu v čem se vlastně lišíte od těch před kterými tak halasně varujete?
    November 9, 2013 v 14.47
    Pane Trávníčku,
    kde berete jistotu, že účastí v tomhle sdružení bude ČSSD k úžitku těm nejslabším?
    Dar církvi zůstane netknutý. Firemní daňe se zvyšovat nebudou, restruktualizace daní nebude. Registrační kasy ani náhodou. Takže do státní kasy navíc ani vorel.
    Takže i když je malá shoda ve slibech, ale když není příjem, logicky nebude výdej.
    Tím pádem sliby zůstanou na předvolebních letácích. 6+6+3 znamená, že ČSSD nebude moci do vlády zásadně kecat, ale bude se muset za neúspěchy zodpovídat. Zatímco s poslaneckých lavic by s komanči a vhodně zvolenými partnery mohla něco blokovat, tak teď bude muset držet klapačku, ba co víc, pro různé zhovadilosti ještě zvedat ruku. Jakpak tohle pomůže těm nejslabším?
    BT
    November 9, 2013 v 16.21
    Pane Ševčíku,
    já tu psal o nějaké jistotě? Jde jen o naději. Jenže Vaše řešení nenabízí ani tu. Nebo jsem něco přehlédl?
    Pořád jste nenapsal co má dělat ČSSD aby to pomohlo těm nejslabším. Proč nám to pořád tajíte?
    November 9, 2013 v 17.00
    Prosazení programu ve vládě nebo v opozici
    V zásadě s otevřeným dopisem pana Trávníčka souhlasím, jen bych se nyní už nevěnovat oněm spiklencům, ale důležitějším věcem a především prosazování programu sociální demokracie. Myslím, že je v pořádku, že se sociální demokracie chce nejprve pokusit sestavit vládu a pokud by to nešlo, tak jít do opozice. Vzdát to hned předem, jak to doporučuje pan Ševčík se mi zdá nesmyslné, i když k tomu možná dojde. Tedy neměla by sociální demokracie jít do vlády za každou cenu, hlavně ne tehdy, pokud by nemohla zrušit degresivní a rovnou daň a místo toho nastavit v Evropě normální progresivní zdanění. V této věci se mi ANO jeví jako možný spojenec pravice a sociální demokracie by se neměla bát jít s ní do konfliktu. ANO jde o udržení nízkých daní pro podnikatele, sociální demokracii jde o spravedlivější zdanění pro celou společnost. Pokud nevyjde koalice kvůli této věci, tak ať to ANO zkusí s decimovanou pravicí.
    November 9, 2013 v 17.30
    Pane Trávníčku
    Tím "nám tajíte" vyjadřujete svůj pluralis majestatis?
    Aby ČSSD skutečně pomohla těm nejslabším a ne jen svým papalášům a kmotrům, musela by se vrátit k sociálně demokratickému programu. A za ten se rvát. Ne jen ho používat, jako výtah k moci. Jsou věci, které ČSSD mohla udělat dávno pro nejslabší a neudělala je. Naopak, její podpis je pod řadou zákonů, které jsou asociální. A je toho skutečně dost, co mohla iniciovat i později, v opozici. Kde nic, tu nic.
    Nejdříve jsem žil v přesvědčení, že je to vina Zemana, neboť je to levičák jen na oko. Říkal jsem si - Zeman odejde bude líp. Přišel ale Gross, který si jen nahrabal a Špidla, který měl sociální cítění, jako dozorce koncentráku. Pak nepatrné zlepšení /volební ale velké/ s Paroubkem. No a pak Sobotka, ve kterého jsem vkládal skutečné naděje. Vcelku, s levicovým mainstreamem, jsem věřil v jeho levicovost a v to, že Hašek, Škromach a další, jej v levicovosti brzdí. Jenže, jak se blížily volby, bylo vidět, že jsem vsadil na špatného koně. Ryba smrdí od hlavy a za tyhle zpackané volby může právě ta hlava. Místo vyvození zodpovědnosti tu proběhla scénka s pučem a hle! Sobotka, přesto, že byl osvobozen od oné zátěže - levice, nelevice - spěchá Babišovi do chomoutu. Samozřejmě s řádkou okoukaných keců - jako prý že by mu voliči neodpustili, že by socany opozicí oslabil /komanči v opozici stále rostou/ atd.
    Takže: než dělat ve vládě krytí Babišovi, tak může ČSSD skutečně pomoci nejslabším více v opozici. S komanči a při vhodně zvolených spojenectvích by opravdu mohla blokovat asociální svinstva. Navíc, bez její účasti, by vláda byla vratká a s tou by se dalo uhrát více z opozice, než z takovéto nevýhodné vládní symbiozy.
    Když jsme u té pomoci nejslabším, kterou se tu oháníte. Mě by zajímalo, kdo z vedení ČSSD má vůbec vůli pro ně něco skutečně udělat, pomáhat jim. Vy znáte někoho z nich, kdo se tímto zabývá? Samozřejmě ne hubou, ale skutky. Vyjmenujte prosím!
    BT
    November 9, 2013 v 18.41
    Pane Ševčíku,
    nebudu komentovat Vaše přesvědčení, že Sobotka je vlastně stejný (ne-li horší/pravicovější) než Hašek a že vlastně on je pučista. To je prostě nevyvratitelné argumenty, jako každá víra.

    Píšete, že levice v opozici by uhrála víc než ve vládě. Dovoluji si Vás upozornit, že to už levice zkoušela 2x. Vy vidíte nějaké výsledky této strategie výhodné pro ty nejslabší? Vyjmenujte je prosím.

    Myslel jsem sice, že jste volil ČSSD, ale zřejmě nikoliv když tam nevidíte nikoho kdo něco dělá pro slabé. Nebo jste je volil právě proto?

    Já tam takové lidi vidím: jsou to všichni ti politici ČSSD, kteří např. dojednali vysokou míru dotací z EU, kteří bránili daňový systém typický pro civilizované země před neustálými útoky pravice, bránili valorizaci důchodů, kteří zajišťovali hospodářskou výkonnost země, atd., atd. To vše zajišťovalo, že se nejslabší nepropadali tak jako za vlády pravice. To je Vám málo?
    Ale to dělali v době kdy právě byli ve vládě, nikoliv v opozici. Ukázalo se jasně, že z opoziční pozice to dělat nejde.

    Takže právě proto Vám vůbec nerozumím: Vaše vyjádření jsou plná rozporů. A to je velmi znevěrohodňuje.
    November 10, 2013 v 11.55
    Pane Trávníčku,
    hodit do placu pár plytkých frází a na základě toho prohlásit, že mám nevěrohodná vyjádření, to je už poltitický výkon. S tím by jste mohl do UUV ČSSD.
    Já bych si dovolil ten "přínos ČSSD pro nejslabší", vámi psaný, trochu rozebrat.
    Dotace z EU - dojednání je důležité stejně pro pravicové, jako levicové politiky. Jen si vzájemně vyčítají, kdo jich vyjedná méně. Dotace shrábnou podnikatelé, nejslabší to, jestli je jich více, či méně, nijak nepocítí.
    Bránění daňového systému v podání ČSSD vypadá následovně: když pravice zvýší DPH, socani ji nechají nezměněnou, když pravice sníží daně z příjmu firmám, socani ji nechají nezměněnou. Zajímavá obrana. Pro nejslabší záporný efekt.
    Lepší valorizace důchodů - tu zařídila naposledy Zemanova vláda. Smůla.
    Hospodářská výkonnost země - pokud je člověk soudný a nevěří oblbovačkám typu - prokapávání bohatství a podobně - je zřejmé, že pro nejslabší opět žádný profit.
    Za to jsou tato konání prospěšná velkým firmám. Mnoho z nich jistě nesídlí právně ani v ČR.
    Takže ještě jednou - kdo z vedení ČSSD, a jak konkrétně, pomohl nejslabšímm? Je to paní Gajdůšková, která napsala, že socdem není stranou pro bezdomovce, ale spíše pro "lepší lidi", tedy pro střední třídu a podnikatele? Je tam někdo jiný, kdo by proslul tažením proti lichvářům a dalším šmejdům? Prosil bych znovu o ta jména.
    Ono totiž ,milý pane, když chci někomu pomoci, tak nečekám na to, abych byl předseda vlády. Za příklad může sloužit bývalá poslankyně za KSČM, JUDr. Nědvědová, která se, jako poslanec zabývala bojem proti lichvářům a zároveň pomáhala a pomáhá konkrétním, lichvou postiženým lidem.
    Na závěr tedy otázka - o co ti nejslabší lidé příjdou, když takováto ČSSD zůstane v opozici? O nic. Ale o hodně příjdou papaláši a kmotři. Těmi jste se měl ohánět. Pak bych souhlasil.
    MP
    November 11, 2013 v 10.19
    Využívám vzácné příležitosti
    souhlasit téměř bez výhrad s Luďkem Ševčíkem.
    To téměř protože valorizace důchodů opravdu nejsou naposledy záležitost Zemanovy vlády, ani co do konkrétního aktu, ani co do legislativní úpravy.

    Nicméně bez zbytečných diskusích o historii vzdálené jako včerejší noviny -- ČSSD měla jednoznačně v rukou možnost zastavit zákony, které zbavují spotřebile elementární ochrany, zbavují zaměstnance přístupu do správních rad, oslabují pozici žen s malýmí dětmi při rozvodu atd. JInými slovy, poškozují jednoznačně ty nejslabší. A sociálně demokratický Senát ty zákony (občanský zákoník plus doprovedné) pustil -- s výslovným angažmá Jiřího Dienstbiera.
    A prosím, nepište mi, že to nebyl zlý záměr, že na to ČSSD nebyla připravená a neměla dostatečné analýzy apod. -- odmítám tu politickou stranu podezírat z podobných projevů neschopnosti a kreténismu.
    November 11, 2013 v 10.21
    klíčová diskuse
    Hned zprvu předkládám, že v uvedené diskusi mě najdete pravděpodobně po boku svého jmenovce pana Luďka Ševčíka. Neoháněl bych se třeba toliko tou korupcí a těmi kmotry (spíš teď pro "podružnost"), a ani bych se nerozplýval nad Haškem a neobhajoval jejich "puč". Rozhodně ale souhlasím s tím, že do té koalice, co se rýsuje, nesmí socani vstoupit. Je to jejich smrt a tím definitivní konec i pro ty, které chce pan Trávniček tak sveřepě bránit teď a tady.
    Pan Trávníček je velký racionalizátor a šachista. Často s ním souzním, ale abych pravdu řekl, spíš proto, že se mi líbí to jeho šachování a to, že bych chtěl být také takový mudrc. Bohužel opakovaně se mi potvrzuje, že trocha intuice neuškodí, obzvláště když ta rádoby racionalita se zakládá na chybných premisách a vstupech. Pan Trávníček je mistr šachování na dva až x tahů dopředu, skvěle argumentující, proč to či ono, zaklíná se racionalitou, snaží se vymýtit stupiditu. Vše OK, jenže často mu už první tah jeho partie stojí totálně na vodě. A domnívám se, že nyní je tomu přesně tak. Pan Trávníček, chce patriarchálně pečovat o chudé a bojovat o jejich dobro i PROTI JEJICH VŮLI. A to je nedemokratický úlet hned v prvním kole partie.
    Tak jako jste při volbě argumentoval tím, že z dlouhodobého hlediska si myslíte, že je lepší volit knížete – strategicky, tak teď se domnívám, ž strategicky je teď jediná možná vobla odejít důstojně do opozice s jasnou férovou argumentací (klidně rozvěšenou po billboardech povolebních), proč to nešlo jinak. A jinak to nejde. VOLBY JSME NEVYHRÁLI. Ti lidi, co se o ně tak strachujete, ti si ČSSD nezvolili. Zvolili si Babiše a Okamuru. Nečhť jim vládnou. Respektujte trochu výsledky voleb. Máme méně křesel než minule. Čas na obrat nenastal. Cesta patriarchálního socdemáctví se strategicky-evropsky ukázala zcestná. Myslím tu cestu, že my se o ně postaráme, i když je samotné to nezajímá, a bude klid a mír, tak to se ukázalo, že nefunguje. Jediná férová cesta je jít se vztyčenou hlavou před dav a říct, že je potřeba státi se lidem, přiznat si, že cesta to nebude lehká, že za Vás nic neuděláme, že bez Vás žádný fungující stát nebude, že možná i nebudou banány, pokud chceme důchody, a lidi to musí pochopit a jít do toho. Teď chtějí jen laciná jednoduchá řešení a bulvární sračku, v tom nemůžeme Babišovi nikdy konkurovat. Jediné co si lidé teď jednoznačně začínají přát, je autoritativnější přímější směřování. Já i vy se shodneme, že to je zle. Ale co s tím??? Zatím to nechme na další diskusi.
    Zpět k té koalici. Ta koalice prostě bude fakticky koalice KDU-ČSL + ANO, ale když se to bude hodit pravici před volbami, bude se jí říkat vláda sociální demokracie. Pro levici obrat veškerý ŽÁDNÝ. Je dost možné, že to nejhorší ze sociálních propadů zastaví i ten Babiš s Lidovci. OK budou to body pro ně. To by byli i tak. To je hotová věc. Pokud vám jde o ty chudé jakože o jejich osudy, tak je jedno, kdo jim pomůže. Nebo vám jde jen o to, aby to byly body pro ČSSD? ČSSD o to jde, je to partaj, bojuje o zákazníka, ale mě je to jedno, kdo jim pomůže. A pokud Babiš a Bělobrádek řeknou ne, tak tam ČSSD stejně nic neprosadí.
    Zásadní je toto. ČSSD obdržela 20.5% x 59.5% (účast) = 12,2% hlasů. S komunisty mají (20,5%+14,9%) x 59.5% = 21%!!! hlasů oprávněných voličů. Toto bych lidem narovinu vmetl do tváře. Udělal bych jednání o vládě. Nasolil jasné a tvrdé požadavky doleva. Zapsal si do puntíku, co mi ti zmetci od Babiše a Lidovců odpoví. Pak bych udělal tiskovku. Můžou si tam pěkně SVORNĚ stoupnout a říct na plnou hubu:
    Volby jsme NEVYHRÁLI, a to takovým způsobem, že nejsme schopní prosadit ani zbla to, co jsme chtěli. Vzhledem k už jasné povolební alianci KDU-ČSL a ANO2011 je tato aliance jasnou vítězkou voleb. Pokud ustoupí alespoň v nejnutnějším zastavení propadu nejchudších do bídy a alespoň na valorizaci důchodců. Zvedneme této alianci ruku pro menšinovou vládu. Budeme konstruktivní opozice. Dokud bude tato aliance alespoň vyloženě nepoškozovat českou republiku. Omlouváme se našim voličům, především seniorům, že pro ně nemůžeme udělat víc, ale jak jsme uvedli výše. Volby jsme nevyhráli. Volby vyhrála PRAVICE!!!!!!!!!!. Vaši spoluobčané si přejí PRAVICI. Ti nejchudší z mladších generací buď nepřišli k volbám, nebo volili Okamuru či Babiše, v každém případě nám mandát nedali. Budeme hledat, kde jsme udělali chybu. Pokud ale vy – naši voliči stojíte o naši vládu, musíte se bezpodmínečně zapojit. Volí nás především důchodci a lidé těsně v předdůchodovém věku. Nemůžeme vám pomoci, dokud Vaše děti a Vaše vnoučata volí proti Vám. Heslo do dalších voleb – Bábo Dědo – přemluv vnuka, ať tě nenechá chcípnout hladem.
    Jestli to Babiš ukočíruje a odstraní tu nejhorší korupci v rámci Putinovské stabilizace a jestli pak za ním lidi půjdou jako za krysařem. S tím se nedá nic dělat. To se týká toho odklonu od „demokracie“ ke kterému dochází. To ale vstup ČSSD do Babišovi vlády NEŘEŠÍ. Jediné malinké světélko naděje je v té opoziční lavici. ČSSD ale musí začít mluvit s lidmi – JASNĚ a NA ROVINU a OD PODLAHY. Toužit o vládě nad lidmi i kdyby proti jejich vůli (i s čistým úmyslem „v jejich zájmu“) je cesta do pekla. Od toho tu je ten Babiš. Sekundovat mu v tom ČSSD nemá. Jestli je tu dnes někdo Fierlinger není to Hašek, ale je to Sobotka pane Trávníčku. Dnešním Gottwaldem totiž není Zeman, ale pan Babiš. A pan Sobotka a jeho křídlo, jestli za každou cenu vlezou do chomoutu s ním, tak udělají to co Fierlinger, když sběhl ke Gottwaldovi. Zeman je dnešním Benešem. Na jakési dlouhé vlně se tehdy šlo zdlouhavě od prava do leva, celých 30 let včetně války a Beneš tam byl tím, kdo to aspoň trochu brzdil a stejně jako dnes lid prahnul po vůdci, tak to Beneš zkusil – lhal lidem a vládl za něj, aby ho chránil, smetl ho ale jiný kalibr.
    Dnes pořád jdeme doprava (ano pořád jdeme, čím je tady hůř, tím víc jsou lidi pravicoví) a stejně tak jdeme zase k vůdci (od demokracie). Zeman to trochu brzdí a přijal pravidla autoritativní vlády. Babiš ho ale smete. Bavme se o tom, jak to zastavit. Vše mi ale říká, že ten Fierlinger dnes je Sobotka.
    Tímto nehájím Haškův „puč“. Volil jsem ČSSD a kroužkoval Sobotku. Chtěl jsem ale vítězství ve volbách pro levici. Spoluobčané si zvolili jinak, nechť jim vládne pravice. Nechť se to tak ale jasně nazývá. Nevidím jediný důvod, proč by vládě pravice měl Sobotka dávat nálepku „sociálně demokratická vláda“. Je mi líto seniorů, kteří většinou volí „uvědoměle“ a zase to „po zásluze“ obserou. Za to ale nemůžete vy ani já pane Trávníčku. Mladí s rodinama co budou žrát dál trávu, co s tím, pane Trávníčku? Co si zvolili nechť mají. Hájíme oba chudé, ani jeden chudí nejsme. Já nevím co víc s nima dělat. ČSSD volí jen část inteligence, většinou zatím zajištěné, a senioři. Chudí mladí ji nevolí.
    Jo a jak tam zaznělo, že jste argumentoval ve volbě prazidenta strategicky pro knížete, tak jen dodávám, že to jsem nemyslel jako souznění. Volil jsem ve druhém Zemana a jak mi to zpočátku dělalo starosti, jsem teď čím dál víc rád, že jsem tak učinil. Volil jsem toho Beneše - Zemana, co si na něj brousí zuby Gottwald Babiš. Postup Zemana není podle mě správný. Proto si ale nebudu volit K.H.Franka. Teď jde o to, nezopakovat toho Gotwallda - dnes "pravicového". Vrchol levé vlny nastal někdy v 60tých letech. Vrchol té pravé nás teprve čeká, či jsme v něm. To je dle mě fakt. Zeptej te se na ulici chudých. Podiskutujte po sokratovsku. Jestli z nich dostanete něco levicového, tak možná tak národně-sociálistického.
    Naopak levicově dnes zase začíná cítit inteligence. Už aby začala jednat.
    November 11, 2013 v 10.37
    Už aby začala jdnat
    než ten pravicový dav ulítne ad absurdum ke Gotwaldovi
    MK
    November 11, 2013 v 11.55
    Pane Ševčíku
    Kdy budete kandidovat na předsedu ČSSD? To by potom ta politika jinak vypadala.
    Jinak dvě poznámky:
    1) Mám pocit, že to je i ve vašem textu, ale ne dosti explicitně (nebo to tam není, a já si to tam domalovávám) Aby mohla ČSSD odejít do opozice a něco z toho měla, musí tak udělat až poté, co se jí nepodaří sestavit vládu s Babišem, s tím, že je to příliš velký pravičák, a koalovat s ním nelze. Jinak ji to poškodí stejně jaku účast na vládě. A kdoví, třeba se stane zázrak, a ukáže se , že v ANO je dost v jádru levicových lidí (ano, spíše začnou pršet z nebe chleby, ale to by břece taky stálo za pohled vzhůru).
    2) Ať už ČSSD udělá nakonec cokoli, tak to bohužel nevyzní tak hezky, jak píšete vy, nebo pan Trávníček, protože na to nikdo z vedení ČSSD nemá a nikdy neměl.

    A osobně mě trochu baví, jak si pánové Ševčík a Trávníček vyměnili role. (jestli si tedy ty debaty kolem prezidentské volby pamatuju dobře)
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pet-duvodu-proc-neplivat-na-Zemana-Ekonom-z-pohranici-ma-jasno-292914

    Přemýšlím, že místo planného žvanění napíši panu Prezidentovi dopis kde mu vyjádřím podporu, aby měl taky nějakou tu positivní odezvu. A napíšu dopis Sobotkovi, že jestli vleze do koalice, kde nebude progresivní zdanění (standart na západě), kde se nezručší stropy na pojistném, kde se neutne to nabalování smluv na dobu určitou, kde se neotevře vyrovnání s církvemi, které je třeba radikálně osekat (potažmo, pokud nebudou chtít uhnout s vracením, tak stopnout příspěvky hned od zítřka), totální stop jakýmkoliv pokusům o nucené práce, atd. atd. Pokud si toto nevynutí a i tak tam vleze, dělat té vládě nálepku sociálně demokratická, tak mu napíšu, že jsem je dovolil. A to jsem se vždy cítil víc v tom "liberálnějším a zelenějším" proudu. Není to nic než apeacement. Kam až se bude ustupovat? Do koncentráků?

    November 11, 2013 v 14.01
    Panu Kolaříkovi
    Bylo to tam explicitně. Nemůžou jít jen tak do opozice. Musí jít vyjednávat. Ale nekompromisně. V programu průniky jsou, ale to jsou průniky v tom, co by mělo být bezpodmínečné, průniky v tom, co nehájit by znamenalo býti ODS a to nejsou ty strany ani jedna. Ale to v čem se neshodují a co bude nucena opustit soc. dem., to jsou pro nás prioritní věci. Prostě bude to vláda KDU-ČSL ať tam budou socani nebo ne.
    Šel bych na jednání, vysypal tam sociálně demokratické priority, nechal si je neodkývat, zapsal si odpovědi a šel bych na tiskovku oznámit odchod do opozice. To protikorupční tažení bych podmínečně podporoval z opozice. Ať se milánkové z ANO ukáží.

    Jak jsem psal, ten "Gottwald" dneška je Babiš, dnešní finální kat dmokracie nejde zleva, ale zprava. A tak jako Fierlinger sbližoval soc. dem. s ultralevicí tehdy, tak teď Sobotkovsko - Špidlovské křídlo pořád PRAKTICKY sbližuje soc. dem. s pravicí. Teorie je jiná, vážím si Špidly za to, co hájí za hodnoty, Zaorálka si obzvlášť zatím vážím. Prakticky ale pořád hledají podporu u Lidovců. U NAŠICH LIDOVCŮ, což je diametrální rozdíl proti Karlům Čapkům, kteří před tehdejším Gottwaldem varovali. Dnešní Lidovci dnešního Gottwalda (pravicového) objímají.
    MP
    November 11, 2013 v 20.39
    M. Ševčíkovi
    Je mi sympatický váš zápal a rozhoření, ale je potřeba si zachovat spíše chladnou hlavu.
    Nemyslím si, že by socdem měla hodit voliče přes palubu s tak trochu škodolibým komentářem: co jste si vy tupci volbou Okamury a hlavně Babiše navařili, to si snězte. Levicová strana musí za lid bojovat, i když on o to nestojí a nechá se oblbovat populisty či kdejakými lumpy.

    Ale - co by měla ČSSD dělat ohledně vlády, to tedy babo raď. Je třeba si na začátek uvědomit, že DOBRÁ ŘEŠENÍ NEEXISTUJÍ
    MP
    November 11, 2013 v 20.49
    Omlouvám se za předčasné vložení příspěvku a pokračuji
    Které řešení je ještě nejméně špatné, se ukáže až za několik týdnů, až se jednání trošku víc rozeběhnou.

    Ale na rovinu je třeba si říct jednu věc: Aby Sobotka uspěl ve straně (Hašek není zničen a bude číhat na příležitost), musí nadrženým socanským straníkům nabídnout moc a posty. Někdo třeba řekne: Co je mně po Sobotkovi? Jenže kdo jiný může socdem vést? Existuje k Sobotkovi alternativa? Zatím bohužel nikoli.
    Někdo jiný dále řekne: A co je mně po ČSSD? Jenže kdo jiný je schopen dělat levicovou politiku? Zvlátě když KSČM není schopna a patrně ani ochotna opravdovou odpovědnost za ČR převzít...
    November 11, 2013 v 21.16
    Panu Plevovi
    Však o to mi šlo především, ať počítám jak počítám, tak mi vychází, že nebýt u toho asi vyjde lépe než se tam prsit. V "ochraně" proti nejhoršímu postačí zvednutí ruky menšinové vládě.

    Samozřejmě uvidíme, jak s tím vším naloží Zeman. Mediokracie servíruje od počátku jako jedinou možnost KDUČSL + Babiš + ČSSD nebo jejich podpora ČSSD. Po tom co se ČSSD dorvala, tak ta druhá odpadla a Lidovci se s Babišem čímdál víc prsí do vlády, hádám ale, že se chtějí nechat krýt socany, aby bylo na koho hodit fiasko. Domnívám se ale, že tam nic soudného v té koalici Sobotka neuhádá a pak tam radši nelézt a předvést to co jsem psal "rozhořeně" výše.

    Samozřejmě, co když Zeman zajistí "nějak" vládu ČSSD s tichou podporou napříč spektrem. Ví bůh. To je ale diskuse jinde. Zatím se furt od páně Trávníčků dočítám jen nechladná hlava pod gilotinu vlády KDUČSL se štítkem ČSSD pro vše nepovedené.
    BT
    November 12, 2013 v 21.36
    Pane Kolaříku,
    Váš postřeh, že jsem si s panem Ševčíkem prohodil role, je správný. Ale je to typická polopravda. Neuvedl jste totiž to, že se zcela změnila situace.
    Tj. asi takto:
    Venku je slunečno, 30 ve stínu. Já navrhuji vzít si plavky a jít se koupat. Pan Ševčík, který musí být vždy v opozici, navrhuje proto teple se obléct a navrch si vzít pláštěnku.
    Počasí se mění: je 10 stupňů a vytrvalý déšť. Já navrhuji teple se obléct a vzít si pláštěnku. Pan Ševčík, který je vždy v opozici, navrhuje proto vzít si plavky a jít se koupat.

    Ano, máte (polo)pravdu, že naše role se vyměnily. :-)
    November 13, 2013 v 6.22
    Pane Kolaříku :-)
    Pan Trávníček Vám to napsal přesně i za mě ;-)

    Jen si u toho počasí a vhodnosti oděvu všechno otočte a máte můj názor :-)

    Pane Trávníčku, omlouvám se jestli to z mého výše uvedeného čpělo nějakou "agresivitou" k Vám. To jsem rozhodně neměl v úmyslu. Bylo tam ale dost toho "rozhoření" jak mě popsal pan Pleva. No mezi námi je halt jen ten problém, že na dané situace máme přesně opačný názor. Jinak nemám nějak potřebu Vám vždy oponovat, ale vy vždy trefíte opak mého rodícího se názoru. Zatím jsem se nepřemluvil k psaní článků, tak třeba se Vám jednou poštěstí, že Vás předběhnu a budete moci potom kritizovat Vy mě ;-)

    Ale jinak to co píšete o tom počasí, tak to je dobré, přesně takto mě to nějak napadlo u té poznámky pana Kolaříka. Jak jsem ale psal, já to s tím oděvem vidím z mého pohledu zcela opačně ;-)

    Diskusím vzdar ;-)
    + Další komentáře