Hon na Haška a co Zeman?

Robin Ujfaluši

V minulých dnech se věnovala velká pozornost sociálnědemokratickým politikům, kteří se zúčastnili schůzky s prezidentem republiky. Sám Miloš Zeman zůstal poněkud upozaděn, jako by na schůzce snad ani nebyl.

Minulý týden se nesl ve znamení honby za Haškem i ostatními „pučisty“ z ČSSD. Těch rozhovorů, výzev, analýz, komentářů prakticky ve všech médiích, včetně sociálních. Nechci to zpochybňovat, ta reakce se mi zdá pochopitelná a v dané (povolební a nejisté) situaci oprávněná.

Co se mi naopak chápe nepoměrně hůř, je převládající mlčení k Zemanovi. Na rozkolu v ČSSD má lví podíl, na velmi nestandardní, zákulisní schůzce má odpovědnost minimálně poloviční. Přesto tomu pozornost neodpovídá — v minulých dnech se psalo hlavně o státních vyznamenáních, teď se pan prezident zase někde zřítil a bude se psát o jeho pochroumaném kolenu.

Co jeho role a záměry na inkriminované schůzce? Hašek, Chovanec či Škromach byli propráni ze všech stran — Zeman jako by se toho všeho ani neúčastnil.

Těžko říct, jakou formu by taková interpelace měla mít. Zeman je příliš zkušený politik a ví, že v jistých chvílích je nejlépe se zcela odmlčet. Zkusme tedy formu otevřeného dopisu:

Vážený pane prezidente,

opakovaně se pohybujete na samé hranici ústavnosti a zkoušíte rozšiřovat své mocenské pole vůči Parlamentu. Krátce před konáním voleb jste inicioval tajnou schůzku s vybranými představiteli nejsilnější politické strany, a to právě na moment, který Vám umožňoval zasáhnout do povolební situace a složení vlády.

Z Vašeho veřejného vystupování dlouhodobě vyplývá, že zkoušíte z vrcholných politických funkcí vyšachovat řádně zvoleného předsedu nejsilnější parlamentní strany. Zákulisní schůzka se zdá být v logice této snahy. Pokud ctíte hlas a vůli občanů této země v demokratických volbách, měl byste vysvětlit:

Proč jste před volbami organizoval neveřejnou schůzku s vybranými, spřízněnými členy ČSSD?

Jaká byla Vaše role jako nejvyššího ústavního činitele?

Jaký byl přibližný obsah setkání a jaký veřejný zájem jste touto schůzkou sledoval?

Pokud od Vás nedostaneme jasnou a srozumitelnou odpověď na tyto otázky, těžko k Vám jako občané můžeme chovat elementární důvěru a respekt.

    Diskuse
    BT
    November 4, 2013 v 8.40
    Nechci se zastávat prezidenta, ale
    chci uvést, že dle vyjádření lidí z okolí prezidenta i vyjádření účastníka schůzky M. Chovance, nebyla schůzka iniciována M. Zemanem.
    Může to být pravda a nemusí, ale zatím to nikdo věrohodně nevyvrátil.
    Co je ovšem, myslím, dosti zřejmé, že jinak Hašek a Zeman postupovali v určité součinnosti. Viz vyjádření prezidenta na adresu B. Sobotky.
    November 4, 2013 v 9.35
    No jistě, Hašek a spol. si prostě dali rande v |Lánech a zapomněli o tom prezidentovi říct. M.Z. byl trochu překvapen, že je vidí, ale, zdvořilý jako vždy, pravil: No když už jste tady, tak se posaďte. Kde jste nechali Bohouše?
    November 4, 2013 v 9.57
    Oficiální záznam
    U oficiálního záznamu té schůzky chybí začátek, takže není jasné, kdo koho pozval:

    https://www.youtube.com/watch?v=DdHmm_4Rb9A#t=14
    November 4, 2013 v 10.32
    Tak jen dále!
    Je třeba celou aféru více rozmazávat, hlavně obžalovat všechny podezřelé a je třeba okamžité odsouzení spikleneckého centra! Když jsme prohráli volby a pravice nás kope do zadku, tak my zase aspoň nakopeme do zadku pučisty! Zaplať pánbůh že je někdo teď na tom ještě hůř, než my, tak si to do sytosti užijme.
    A pišme prezidentovi, že mu nevěříme. Sice jsme ho nevolili, protože mu nevěříme, ale to on nemůže vědět.
    Je až k neuvěření, čím se může dospělý člověk v dnešní době zabývat. Chtěl bych mít starosti autora článku. A jeho odvahu, s kterou se sám zvolil za mluvčího všech občanů.
    MP
    November 4, 2013 v 11.52
    Ach ten Zeman
    Proč by nemohl chtít prezident vyšachovat řádně předsedu nejsilnější parlamentní strany? Nezneužívá-li přitom své pravomoci. A proč by si nemohl scházet s Hašky či Šašky? Je to jen otázka vkusu -- a kdyby ten byl v politice proviněním, museli bychom už dávno prezidenta odvolat pro výběr šéfa kanceláře.
    A není myslím vůbec potřeba, aby něco vysvětloval. Činy mluví dost jasně -- a volební výsledek SPOZu stejně jasně ukazuje, zač ty činy stojí.
    Vysvětlovat by měla ČSSD. Všem těm, kteří ještě stále věří, že od Zemana na Hradě lze očekávat cokoli dobrého pro kvalitu levicové politiky v této zemi. Měla by vysvětlovat trpělivě a pokorně, je za tu víru spoluodpovědná, protože pro ní svým nekonáním ponechala prostor.
    ??
    November 4, 2013 v 18.41
    Ta odvaha je ještě větší než si myslíte p. Ševčík.
    On si totiž do dopisu Zemanovi dovolil napsat pitomost a pak se bude strašně rozčilovat, až mu Zeman vzkáže že je debil.

    "Proč jste - před - volbami organizoval neveřejnou schůzku s vybranými, spřízněnými členy ČSSD?"

    Pokud je taková úroveň doktorandů Karlovy university, jaká je úroveň rektorů. Ani se Zemanovi nedivím, že je nezve.
    November 5, 2013 v 9.55
    Zeman odpověděl
    v dnešním Právu. Na té odpovědi je zajímavé, že Haška hodil přes palubu (iniciátor schůzky) a ještě se mu vysmál (je komické, že schůzku tajili). Druhá zajímavá věc jsou útoky na Jiřího Dienstbiera, kterého zřejmě vidí jako iniciátora občanského protestu proti Haškovu puči a podpoře Sobotky. Je patrné, že prezident Zeman podceňuje občanskou společnosti i sociální demokracii. Pokud by zde nebyli občané a sociální demokraté, kterým není situace ve společnosti i v sociální demokracii lhostejná, tak by se mohl Jiří Dienstbier rozkrájet a nic by se nestalo. Nad touto věcí by se měl prezident Zeman i potenciální budoucí spiklenci zamyslet a příště si třeba podobné zákulisní akce rozmyslí.
    RU
    November 5, 2013 v 23.41
    Reakce
    Díky za reakce, komentář vznikl v pátek, kdy se ještě veškerá pozornost soustředila na Haškovce - podle mého neoprávněně, Zeman nese stejnou zodpovědnost.

    Chápu to správně, že p. Sevčíkovi není po chuti kritika "levicového prezidenta"?? To je samozrejme iluze, na Zemanovi už není levicového vůbec nic, zbyla jen vůle k moci.

    Pane Kuchejdo, zemanovský slovník, který úslužně parafrázujete, odmítám z principu... a spojovat tento komentář s prezidentovým právem nezvat na oficiální akce málo poslušné rektory je dost absurdní, to jistě uznáte.