Obviňuji Michala Haška

Radim Hejduk

Bohuslav Sobotka vyhrál volby. Výsledek sice nebyl přesvědčivý, ale faktem zůstává, že Česká strana sociálně demokratická je v pozici, kdy může sestavovat vládu. Jednání Michala Haška proto oslabuje český demokratický prostor.

Toto obvinění by jistě mohlo být adresováno jak Michalu Haškovi, tak i Jeronýmu Tejcovi, Zdeňku Škromachovi a Romanu Onderkovi. Ovšem pro přehlednost obvinění směřuji pouze k hlavnímu organizátorovi puče roku 2013, Michalu Haškovi. Závěrečná výzva nicméně platí pro každého, kdo se zúčastnil povolebního rozkladu nejsilnější politické strany v České republice.

Bohuslav Sobotka vyhrál volby. Výsledek sice nebyl přesvědčivý, ale faktem zůstává, že Česká strana sociálně demokratická je v pozici, kdy může sestavovat vládu. Jednání Michala Haška proto oslabuje český demokratický prostor a Michal Hašek a jeho spojky by měli nést zodpovědnost.

Obviňuji Michala Haška ze zrady vůči vlastní straně a sociálně demokratickému světonázoru. Michal Hašek prokázal, že mu nejde o blaho sociální demokracie, ani o demokratické prostředí, které jsme se tu snažili trpělivě i netrpělivě vytvářet v posledních porevolučních letech. Respektive ze sociálního demokrata Michala Haška se odkrylo jeho pravé já. Popřel jak složku sociální, tak demokratickou a stává se tak asociálním nedemokratem.

Obviňuji Michala Haška z prospěchářství. Fenomén prospěchářství pronásleduje politiky již od divoké privatizace (ne-li již dříve). Právě kvůli lidem jako je Michal Hašek, je důvěra v politiky v České republice taková, jaká je. Tedy nulová.

Obviňuji Michala Haška z podrazu na voliče a členy strany. Voliči sociální demokracie chtěli premiérem Bohuslava Sobotku. Ústřední výkonný výbor i předsednictvo před volbami potvrdilo Bohuslava Sobotku jako jediného kandidáta ČSSD. Dokonce i potenciální koaliční partneři nehodlají vyjednávat s člověkem, jenž je takovýmto způsobem řízený z Hradu.

Zkrátka, obviňuji Michala Haška z nekorektního a nedemokratického jednání. To musí vadit naprosto každému. Ne jen nám, organizátorům občanské iniciativy „Chceme Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška“, ale každému jednomu voliči v předčasných parlamentních volbách.

Pro všechna tato obvinění existuje, dle mého názoru, jen jedna jediná sankce: Zachraňte svou již pochroumanou čest a odejděte ze sociální demokracie.

    Diskuse
    October 31, 2013 v 19.00
    Bez ohledu na to, na čí straně stojíte, váš příspěvek svou formální úrovní patří tak do padesátých let. Těžko říct, jestli s touto úrovní fanatismu by někdo dokázal jen minimum pro náš stát prosadit.
    October 31, 2013 v 19.25
    Histerie CS
    Vážený pane autore.Od kdy si předsedu strany volí voliči jak píšete?Nejsou to spíše straníci?Jak víte, že voliči chtějí premiérem Sobotku?Strany jako je ČSSD se volí kvůli realizaci programu a nikoliv kvůli lídrovi, ať je to ten či onen, viz preferenční volební hlasy.Váš článek mi stejně jako panovi Ungrovi výše připadá jako neadekvátní histerie.
    BT
    October 31, 2013 v 20.41
    Forma důležitější než obsah?
    Možná je tento článek napsán úderně, ale nějak mi nedochází co je v něm fanatického. Je důrazné uvedení faktů fanatismus?

    Fakta jsou následující.

    1. Do voleb šly 2 socdem. subjekty: ČSSD vedená Sobotkou a SPOZ.
    2. Volič, který si přál v parlamentu stranu blízkou prezidentovi, mohl volit SPOZ, volič, který si přál nezávislou socdem. ji viděl ve straně vedené Sobotkou (a on byl zárukou, že jí bude).
    3. Víme kolik dostala SPOZ hlasů a kolik ČSSD. Voliči tedy jednoznačně upřednostnili socdem. stranu nezávislou na prezidentovi.
    4. Michal Hašek a kolektiv se ale pokusili tento volební výsledek zvrátit odstraněním Sobotky a napojením ČSSD na prezidenta. Tedy: když voliči nezvolili obslužnou stranu prezidenta, uděláme z ní tu stranu, kterou zvolili. To je PODVOD.
    A důrazně vyzvat podvodníky k odchodu z politiky není nic nelegitimního. A pokud zmiňujete 50. léta, pak se Vás ptám kde autor v článku volá po kriminalizaci některého z aktérů?

    October 31, 2013 v 23.19
    Pane Trávníčku, se Zemanem šachy raději nikdy nehrajte.
    A toto jsou poněkud jiná tzv. fakta (podle pana Trávníčka).

    1. Do voleb šly 2 socdem. subjekty: ČSSD vedená Sobotkou a SPOZ.
    2. Volič, který si přál v parlamentu stranu blízkou prezidnetovi, mohl volit SPOZ, ale neudělal to ze dvou důvodů. Mohl volit rovnou ČSSD, která po hlasování o důvěře prezidentské vládě podpořila názor prezidenta. Volič si řekl, ČSSD stojí za Zemanem. Proč tedy volit Zemanovce? Zvlášť když nikoho nemají a jejich zakladatel "má již splněno". Navíc hádají se - Šlouf a další jsou proti současnému vedení. (Proč to vlastně Šlouf dělal?)
    3. Proto Zemanovi a levicovější voliči chladně podpořili ČSSD. 4. Středoví voliči, kteří v roce 2002 vyhráli volby Vladimíru Špidlovi, ČSSD nevolili, utekli k lidovcům, Úsvitu, ANO a jiným stranám. Takže sice pan Sobotka stavěl na vlastní osobě, většinu voličů měl Zemanovskou. Má tedy potenciál v příštích volbách oslovit voliče, kteří ho v těchto volbách nevolili, voliče středu.

    Opakuji, že formální styl článku a obsahová naprostá jednostrannost, absence pohledů z více stran, kritičnost k pozorovanému by se do padesátých let rozhodně hodil. Čím dál tím podobně fanatičtěji a nezrale mluví, bohužel, i Jiří Dienstbier.
    October 31, 2013 v 23.48
    Martin Hekrda v Týdnu napsal:
    "Místo okamžité demise rozjel Sobotka řeči o vítězství a o stabilní vládě, která zajistí realizaci "co největší části" programu ČSSD. Ví dobře, že za dané konstelace - ve vládě s lidovci a s podporou babišovců - nelze zajistit sebemenší část programu sociální demokracie, kde se tu a tam liší od centristické břečky."

    Domnívám se, že namísto žabomyších válek by měl autor vzít rozum do hrsti a přemýšlet, co se v této zemi skutečně podstatného děje.
    October 31, 2013 v 23.49
    Zapomněla jsem napsat odkaz na Hekrdův článek, zde je:
    November 1, 2013 v 13.54
    Až opadnou vášně paní Švandová,
    a hlavně až opadne radost z vítězství Sobotky, tak snad už levicový elektorát bude mít čas pochopit, že ČSSD utrpěla vítězství, které je prohrou. A že nemožnost utvořit vládu, která by byla schopna prosadit sociálně demokratický program, je teď tím skutečně důležitým. A že jen díky vzedmutým vášním Sobotka utekl ze své zodpovědnosti za tristní výsledek, který jako předseda se svou stranou dosáhl. Ovšem je otázkou, který ze současných revolucionářů pak bude schopen přiznat hejlovství.
    Musíme přiznat Sobotkovi a jeho týmu, že se jim podařilo od toho skutečně podstatného odvést pozornost a ještě se vypořádali se svými rivaly. Což ale většině národa nebude k ničemu. Na rozdíl od Sobotky.
    BT
    November 1, 2013 v 17.06
    Pane Ungere,
    pokud vycházíte z obvyklé definice pojmu „fakta“, pak Vás chci upozornit, že se používá pro uvádění informací, které mají oporu v realitě.

    Píšete, že ČSSD byla většinou jejich voličů vnímána jako strana stojící za prezidentem Zemanem, tj. jakási SPOZ č. 2.

    Podívejme se tedy jakou mají tato Vaše „fakta“ oporu v současné realitě. V elektronických médiích i na náměstích mnoho lidí nyní spontánně vyjadřuje podporu Sobotkovi, je mezi nimi i mnoho voličů ČSSD.

    Kde jsou ale ti Vaši voliči prozemanovské ČSSD? Proč se nyní tedy neozvou, že chtějí tu Haškovu Zemana podporující a ne tu Sobotkovu ČSSD?

    Jan Keller (kterého asi není možné podezírat ze zaťatosti vůči prezidentovi, když od něj nyní převzal vyznamenání) v Právu napsal, že dostává spousty vzkazů od lidí podporujících Sobotku, ale žádné na podporu prozemanovských Haškovců. ¨

    Proč mu tedy nepíší ti Vaši voliči ČSSD, kteří ji volili jako Zemanovu stranu? Proč je nevidíme na náměstích?

    Pokud přistoupíme na to, že to co píšete jsou „fakta“, pak logické vysvětlení je zřejmě jediné, tj. to Haškovské: žijeme opravdu znova v 50. letech a ti lidé jsou zalezlí protože se bojí Sobotkových Lidových milicí a Sobotkovy STB, které by jim za vyjádření opačného názoru zakroutily krkem. Asi to tak bude, když i zde diskutéři šermují 50. léty.

    PS: Nemějte obavu, šachy ani žádnou jinou hru bych s panem prezidentem nikdy hrát nechtěl. Vás by snad bavilo hrát hru s někým kdo nedodržuje pravidla hry?
    BT
    November 1, 2013 v 17.20
    Pane Ševčíku,
    možná kdybyste četl mé povolební komentáře a skutečně vnímal, co v nich píšu a neustále mi nepodsouval něco jiného (abyste pak mohl tvrdit opak) , všiml byste si, že jsem psal totéž co tu teď objevujete jako Ameriku. Tj. že ČSSD dopadne špatně ať už vládu sestaví nebo nesestaví. A také, že spolu s tím dopadne špatně i naše země. Radost z toho věru nemám vůbec žádnou.

    Jestli mám z nečeho radost, tak je to jen z toho, že se lidé (občanská společnost) postavila proti intrikánství a nedodržování základních pravidel, tj. podvádění.

    Jinak rozumím tomu, že Vy za hejla nikdy nebudete. Ten který je z principu proti všemu a proti všem, tomu to samozřejmě nehrozí. Navíc když se něco pokazí, vždycky může pak provolávat: však já jsem to říkal! Hrozí mu pouze to, že lidé ho budou považovat za alibistu. Ale ty Vy jistě promptně onálepkujete jako škarohlídy. Což zrovna od Vás pak bude dokonale sedět :-)
    BT
    November 1, 2013 v 17.30
    Paní Švandová,
    škoda, že nám pan Hekrdla nevyjevil tu spásonosnou možnost, která by se objevila, kdyby Sobotka předal moc v ČSSD panu Haškovi. Protože po jeho okamžité demisi, by se nepochybně do čela postavil pan Hašek. To je ten pán, který se právě svým politickým amatérismem zesměšnil před celým národem a od kterého Váš oblíbený pan prezident okamžitě poté dal ruce pryč: mouřenín udělal svou špinavou práci (oslabil ČSSD) a teď ať zmizí.
    November 1, 2013 v 18.00
    Ještě jste zapomněl vynadat mému jmenovci, pane Trávníčku.
    Ten také s autorem článku nesouhlasí. Když všichni, tak všichni.
    Je milé, že píšete o tom, že lidem něco podsouvám. Vy takový opravdu nejste.
    BT
    November 1, 2013 v 18.18
    Pane Ševčíku,
    díky za připomenutí.

    Takže nadávám a spílám:

    pan Ševčík se chová jako pan Ševčík!

    November 2, 2013 v 10.38
    Pane Trávníčku,
    Ten váš text nebyl celý. Správně to mělo být takto: Pan Ševčík se chová jako pan Ševčík! Což jej šlechtí! Neboť nic nepřejímá a dochází k vlastním závěrům nezávisle. Jde klidně proti mainstreamu.
    Spílání mi nevadí. Někteří moji kolegové ze zastupitelstva si také bokem stěžují, že do všeho rýpám a o vše se starám.
    Já to považuji za povinnost, oni za zbytečnost. Lidé mají různé pohledy na věc. Klidně převezmu váš, když mě přesvědčíte. Zatím se k tomu ale ani neblížíte.
    BT
    November 2, 2013 v 17.09
    Pane Ševčíku,
    MUJ text byl celý.
    To co píšete Vy, to už je z logiky věci VÁŠ text. :-)

    Nepíšu sem své názory primárně proto abych konkrétně Vás přesvědčil.
    + Další komentáře