ODS nominovala na premiérský post Němcovou

Vratislav Dostál

Občanští demokraté ve středu zveřejnili jméno kandidátky na předsedkyni vlády. Jednomyslně schválili nominaci předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové. Podle Miroslava Kalouska ODS jeden problém vyřešila, druhý vyrobila.

Kandidátkou na předsedkyni vlády za ODS je stávající předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Ve středu v podvečer to uvedl první místopředseda občanských demokratů Martin Kuba. Podle jeho slov se na nominaci Němcové shodlo grémium ODS jednomyslně.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na zveřejnění kandidátky ODS na post předsedkyně vlády pro ČT24 uvedl, že ODS má mimořádný talent na vyrábění problémů. Nalezením premiéra podle něj vyrobila ODS problém jinde.

Němcová je totiž předsedkyní Poslanecké sněmovny a je zřejmé, že koalice ODS, TOP 09 a platformy LiDem disponuje, pokud vůbec nějakou, tak pouze křehkou sněmovní většinou. Jinak řečeno by to podle Kalouska znamenalo, že by se od nynějška nehledala osoba příštího premiéra, nýbrž vhodný kandidát na post předsedy Poslanecké sněmovny.

„Je nám jich upřímně řečeno líto,“ uvedl Kalousek na adresu občanských demokratů s tím, že je to známka mimořádné politické neobratnosti a personální vyprahlosti ODS.

„ODS považuje Miroslavu Němcovou za zkušenou političku s odpovídajícím morálním i politickým kreditem, za ženu s dlouhodobě ukotvenými pravicovými názory a člověka, který je schopný naši zemi důstojně reprezentovat i v zahraničí,“ komentoval na tiskové konferenci rozhodnutí grémia ODS první místopředseda ODS Martin Kuba.

Němcová pak bilancovala svoji dosavadní politickou dráhu. „Za patnáct let jsem prošla čtyřmi parlamentními volbami a v parlamentních volbách jsem průběžně dostávala podporu od členů ODS, kteří mě nominovali, i od voličů,“ uvedla. „V životě okamžik, kdy si každý si musí sečíst podporu, která vám byla v životě dávána, a zjistíte, že také musíte něco vracet, že nelze podporu jenom přijímat,“ dodala s tím, že nyní musejí jít zájmy strany, tedy ODS, stranou.

„Popravdě jsme očekávali, že jméno kandidáta na premiéra řekne ODS nejdřív svým koaličním partnerům, podobně jako my, když jsme se chovali korektně a nevyzývali Petra Nečase k demisi, dokud se o tom neporadí ODS,“ reagoval na nominací Němcové pro server Aktuálně.cz předseda sněmovní frakce TOP 09 Petr Gazík. „Teď jsme postaveni před hotovou věc,“ dodal.

Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky Němcová nepředstavuje žádnou naději na pozitivní změnu. „Miroslava Němcová, kterou dnes vedení ODS nominovalo do funkce premiérky, je jako dlouholetá představitelka ODS spoluodpovědná za chybné reformy a nespravedlivou politiku pravicové koalice v minulých letech,“ uvedl předseda ČSSD.

Připomněl, že Němcová ve Sněmovně vždy disciplinovaně hlasovala pro všechny kontroverzní návrhy a plány jak Topolánkovy, tak Nečasovy vlády, včetně zvyšování DPH, omezení valorizace důchodů či pro předražené církevní restituce.

„Její nominace proto nepředstavuje žádnou naději na pozitivní změnu v politice vlády. Je zarážející, že ODS v situaci, kdy se země nachází ve vážných hospodářských problémech, nominuje do klíčové funkce někoho, kdo nemá žádnou prokazatelnou ekonomickou kompetenci ani potřebné exekutivní zkušenosti,“ zdůraznil Sobotka.

Podle něj to podobně jako podle Kalouska ukazuje na to, že ODS je v současné době zcela personálně vyčerpanou stranou. „Pravicovou vládu pod vedením Miroslavy Němcové ČSSD v žádném případě nepodpoří,“ uzavřel Sobotka. Klíčové nyní bude, jak se k nominaci Němcové postaví prezident Miloš Zeman. První místopředseda ODS Martin Kuba, stejně jako předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, se mají s prezidentem setkat v pátek.

    Diskuse
    MN
    June 19, 2013 v 23.11
    A to je opravdu možné, aby premiérem byl člověk bez vyššího vzdělání, resp. absolvent střední zemědělské školy? To fakt tu nikdo jiný není? To přece není jenom politická funkce. A pokud to má být další bílý kůň, proč se o tom vůbec nemluví?
    June 20, 2013 v 19.02
    Němcová
    Od rána se pokouším nalézt informace, které by skládaly cosi jako politiko-programový, chcete-li ideologický, profil Miroslavy Němcové. Do politiky vstoupila v devadesátých letech, její vzestup započal až po sarajevském atentátu. Pokud se člověk pokouší zjistit, co stojí za její současnou pozicí ve straně, kdo patří k jejím spojencům, jaký je její osobnostně-politický profil, nenajde ale prakticky nic.

    Němcová není spojena s jakoukoli vizí, s programem, kterým by se vymezila. Základní její charakteristikou je přesný opak: pokud možno si to s nikým nerozházet, nevytvářet si protivníky, proplouvat politikou jako šedá myš, nekritizovat její nešvary, ani nebýt jejich přímou součastí. Podstatné je být loajální, a to ke komukoli (Klaus, Topolánek, Nečas).

    V této souvislosti je zajimavé, že nakonec stáhla svoji kandidaturu na prezidenta. Nejspíš by musela podstoupit vnitrostranický obchod, kterým se nechtěla ušpinit. Vlastně je obdobou Nečase, lze ji označit za paní čistou. Volba ODS se tak ukazuje jako logická, nejspíš ani Kalousek nenajde nic, kvůli čemu by mohl jeji nominaci na premiérku odmítnout. Otázka je, co Zeman.

    Němcová byla nejaktivnější v časech, kdy byl předsedou ČSSD Jiří Paroubek. Tehdy opakovaně varovala před návratem komunistů k moci. Zároveň permanentně volala po změně volebního systému, namísto poměrného upřednostňuje většinový. Pokud jde o poměrný volební systém, navrhuje zvýšení hranice pro vstup do sněmovny na sedm či osm procent hlasů. Nelíbí se ji vyděračský potenciál malých stran.

    Ve stínové vláde Mirka Topolánka zastávala pozici ministryně kultury. V exekutivě ale nikdy nebyla. Celý politický život strávila v rozličných pozicích Poslanecké sněmovny.
    June 21, 2013 v 10.39
    Rozhovor s Němcovou v Respektu
    z doby, kdy se odehrály činy dnešní trestní kauzy Tluchoře, Šnajdra a Fuksy, mne zaujal. Němcová v něm potvrdila, že byla proti tomuhle "dealu". Nikoliv ale proto, že do úřadů či do managementu státních firem mají být vybráni ti nejlepší kandidati na takovou pozici, a nikoliv postupovat po račím pozpátku, tj. hledány místa pro předem známé kandidáty. To ne. Němcová v rozhovoru nalezla jiný argument: Ten nemá nic společného s veřejnou správou, s péčí o stát. Uvedla argument stranický: O jiné členy ODS, kteří "dosloužili" ve funkcích, se prý strana nepostarala... když se nepostarala o zasložilé, nemá se tedy ani starat o rebelující. (Tazatel, pokud si pamatuji, se nad tím nepozastavil a další otázky směřovaly k tomu, jak tedy jinak udržet vládu. Tazatel tedy měl větší starost o udržení pravicové koalice u moci než o smysl, účel takové moci, řádnou veřejnou správu).
    ... Všiml jsem si této argumentace tenkrát, a dnes si jen vzpomněl, necituji tedy přesně, jen po paměti parafrázuji. Přesto jsem přesvědčen, že si to pamatuji správně a že to o mnohém vypovídá.