Michálek a Wagnerová míří v Senátu k lidovcům. Na místopředsedu navrhnou Čunka

Vratislav Dostál

Podle ČTK mají nově zvolení senátoři Michálek, Okamura, Veleba a Wagnerová rozšířit senátní klub KDU-ČSL. Ten se má nově jmenovat Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí. Člen vedení SZ Matěj Stropnický s účastí Okamury nesouhlasí.

Eliška Wagnerová (zvolená jako nezávislá kandidátka s podporou Strany zelených), Tomio Okamura, Jan Veleba (oba nezávislí) a Libor Michálek (zvolen za Piráty, lidovce a zelené) rozšíří podle informací ČTK senátorský klub KDU-ČSL. Klub se má nově jmenovat Klub pro obnovu demokracie — KDU-ČSL a nezávislí.

Společně s nimi v klubu zasednou lidovečtí senátoři Zdeněk Brož, Jiří Čunek, Miluše Horská, Stanislav Juránek a Petr Šilar. Desátým staronovým členem Klubu KDU-ČSL bude bývalý rektor Jihočeské univerzity Miroslav Krejča (dříve ČSSD).

„Po vyjednávání s dalšími nestranickými senátory i se senátory zvolenými za KDU-ČSL jsem se rozhodla připojit k ustavení nového senátního klubu. Jeho členy a členky budou většinově tvořit nestraničtí senátoři a nezávislí senátoři zvolení s podporou politické strany jako např. já s podporou Strany zelených a dále senátoři zvolení za KDU-ČSL,“ vysvětlila Wagnerová v tiskovém prohlášení.

Velmi jí přitom dle jejích slov záleželo na tom, aby název nového senátního klubu vystihoval hlavní myšlenku, s níž vstoupila do politiky. „A tou je práce pro obnovu naší demokracie. Příští týden se uskuteční první schůze tohoto klubu a chceme pro členství v něm získat i další programově blízké nestranické senátory, kteří jsou zatím nezařazení,“ doplnila bývalá soudkyně ústavního soudu.

„Především chci zdůraznit, že žádný stávající klub nedoplňuji, nýbrž že byl vytvořen nový senátorský klub nesoucí název Klub pro obnovu demokracie — KDU-ČSL a nezávislí," zdůraznila svou perspektivu Eliška Wagnerová v rozhovoru pro Deník Referendum. „Z jeho složení vidíte, že členové — lidovci jsou čtyři a zbytek tvoří nestraníci, byť někteří kandidovali s lidoveckou podporou," doplnila Wagnerová pro Deník Referendum.

„Pokud jde o Jiřího Čunka, ten je členem strany dlouholetým a s ním nic nenadělám. Ostatně si říkám, že když vedle něj léta spolunažívala osobnost, jakou je Petr Pithart, musím to zvládnout též. Pokud jde o Tomio Okamuru, jeho názory příliš neznám," vysvětlila Wagnerová s tím, že zaslechla, že ne všechny jeho názory jsou košér. „Ale to opravdu autenticky neumím posoudit," dodala.

Problém podle jejích slov je, že lidi v klubu si člověk nevybírá a vždy se najde někdo, kdo ostatním nesedí. „Zjistí-li to člověk včas, dává si prostě pozor. Ostatně stejně to fungovalo i na ÚS," uvedla Eliška Wagnerová pro Deník Referendum.

Proč nezůstala nezávislou, jako například nositelka ceny Františka Kriegela za odhalení korupce v severočeských nemocnicích, senátorka Alena Dernerová?

„Před tím, abych zůstala nezávislou, mě varovalo mnoho zkušených senátorů od Jiřího Zlatušky, přes Petra Pitharta, Jiřinu Rippelovou a další. Vyzkoušel si to i Václav Fišer a nezmohl nic. Chcete-li něco zmoci, musíte mít zázemí, které vám poskytuje klub. Člověk sám se ztratí. Nevím, jak to má vymyšlené paní senátorka Dernerová, ale já se zkouším řídit radami zkušenějších," vysvětlila v rozhovoru pro DR Wagnerová.

Otázka, co přesně spojuje Elišku Wagnerovou a Tomia Okamuru s Jiřím Čunkem a zda právě politický klub, jehož jsou členy, se může pokládat za oporu práce na obnově české demokracie, přesto zůstává. „Pokud by to nešlo, pak bych jistě vyvozovala důsledky. To si můžete být jistý," uzavřela Eliška Wagnerová.

Podle člena vedení Strany zelených Matěje Stropnického oba senátoři zvolení s podporou jeho strany stáli v otázce zařazení do senátních klubů před třemi možnostmi: „Buď se spojit s zbylými členy bývalého klubu TOP09/STAN, nebo se senátory zvolenými za KDU-ČSL, nebo zůstat zcela mimo kluby,“ uvedl Stropnický.

Smysl klubu je přitom podle něj několikerý. „Poskytuje informační a servisní zázemí, lze si v něm práci nad stanovisky k jednotlivým zákonům rozdělit, lze úspěšně požadovat zastoupení ve vedení Senátu, lze se úspěšně domáhat členství ve vybraných výborech a komisích Senátu na základě poměrného rozdělení mezi jednotlivými kluby,“ vysvětlil Stropnický.

Zůstat mimo kterýkoli klub podle něj znamená o toto všechno přijít a v praxi tak například být ve výborech, kde místo zbude, všechny podklady si chystat jen se svým asistentem a podobně. „Krátce řečeno: pobyt mimo klub je velmi nepraktický a znamená podreprezentaci. Cílem našich senátorů bylo vyjednat neutrální a přitom spojující název klubu,“ doplnil Stropnický pro Deník Referendum.

Tento záměr senátorů zvolených s podporou zelených dle jeho slov narazil na legitimní požadavek lidovců, kteří požadovali, aby jejich název v názvu klubu zůstal, neboť má jako jediná ze stran v něm i senátory-lidovecké straníky.

„Ustavení klubu se odehraje teprve příští úterý a teprve tehdy bude také rozhodnuto, jaká bude jeho pojící programová preambule (přednesli jsme v té věci určitý návrh) a také jeho finální složení. Tomio Okamura podle mého názoru do tohoto klubu nepatří a předpokládám, že obdobné stanovisko budou prosazovat také oba senátoři zvolení za SZ," uzavřel Stropnický

Podle informací deníku Právo je nicméně již nyní pravděpodobné, že Klub pro obnovu demokracie bude nominovat na místopředsedu Senátu Jiřího Čunka. Údajně se na tom v pátek předběžně dohodli předsedové senátních klubů.

„Dohoda ještě není definitivní, ale podle všeho by se Čunek měl stát místopředsedou Senátu. Šéfem horní komory by měl zůstat Milan Štěch a dalšími místopředsedy Alena Gajdůšková, Zdeněk Škromach (všichni ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS),“ uvedl pro deník Právo důvěryhodný zdroj ze Senátu.

    Diskuse
    MB
    October 26, 2012 v 23.49
    drobná oprava
    Miluše Horská není lidoveckou senátorkou, jak se v článku píše, ale senátorkou zvolenou za "Nestraníky", která je jen bezpartijní členkou lidoveckého klubu.
    October 27, 2012 v 10.39
    Tak bych řekl, že lidovci budou novým trojským koněm pravice. Topka s ODS jdou do kélu, nové projekty po krachu VV lidé bojkotují, tak se bude investovat do lidovců. Taktika je stejná jako u VV. Tváře známé jako bojovníci proti korupci, lidé slibující vše dát do pořádku. Cílem bude pochytat hlasy nespokojených, kteří by mohli utéct k levici.
    MP
    October 27, 2012 v 11.16
    Ostuda pí Wagnerové, jinak úctyhodné dámy
    Já bych se s rasistou Čunkem snad ani nebavil v senátní kantýně...
    October 27, 2012 v 11.48
    ostuda?
    Martinu Plevovi:
    Máte recht - politics makes strange bedfellows.
    Svému protestu nejlépe dodáte pádnosti tím, že se necháte zvolit senátorem a do senátní kantýny nebudete chodit. Tím jim dáte za vyučenou. Neučíte Vy náhodou občanskou výchovu?

    Troufám si vyslovit domněnku, že Eliška Wagnerová má dost inteligence i zkušeností k tomu, aby dokázala posoudit, co dělat a co ne.
    October 27, 2012 v 12.09
    Inteligence a zkušenost nemá s morálkou nic dočinění. Mě je osobně sympatičtější učitel občanské výchovy, než bývalá soudkyně ústavního soudu, která jde do klubu lidovců, vedeného Čunkem. Taková strana Zelených, která se paktuje s lidovcema, nemá s nějakou ekologií, jako primárním důvodem své existence, nic společného.
    October 27, 2012 v 12.31
    morálka?
    Luďkovi Ševčíkovi:
    "Inteligence a zkušenost nemá s morálkou nic do činění." - To může někomu hezky znít, ale je to jen paušalizující fráze.
    Mluvíme přece o jedné konkrétní osobě, která inteligenci a zkušenosti nějakým způsobem prokazovala a prokazuje. Pokud se někomu z nás nelíbí, že souhlasila s členstvím v senátním klubu, bylo by namístě spíše zhodnotit politická pro a proti takového rozhodnutí a případně ukázat, jaká konkrétní rizika jsou s tím spojena.
    Plané moralizování a rozhořčování nemá s morálkou nic společného, a navíc je politicky impotentní. - Krásné duše .........

    (Pan Martin Pleva nejspíš občanskou výchovu neučí. Chtěl jsem pouze poukázat na to, že jako pedagog má vliv na studenty.)
    October 27, 2012 v 15.44
    Plané moralizování je stejně politicky impotentní, jako plané řečňování. Pana Plevu zjevně rozhořčilo, že si paní Wagnerová zadala s Čunkem. Není autorem výše uvedeného článku a svou reakci může ostatním klidně sdělit. Nevím, proč by při tom měl prokazovat nějaká rizika kroku paní Wagnerové.
    Tato paní měla přirozenou úctu, vyplývající z jejího postavení. Tuto umocňovala svým vystupováním, které budilo dojem snahy prosadit právo i proti mocným a zároveň to vypadalo, že sociální aspekt je pro ni neopomenutelný. Je tedy logicky přinejmenším šokující, že nyní bude sedět v klubu, jehož šéfem je právě Čunek.
    Vyplývá z toho, spíše nežli riziko, ponaučení. Není všechno zlato, co se blýská. Především, Strana Zelených, která je v normálních zemích blíže levici, se jí u nás vzdaluje. S konzervativní lidovou stranou bude teď plnit opět zadání pravice, spočívající v odchytu nespokojených voličů, mířících k levici. Levice a hlavně ČSSD by se neměla pouštět s těmito stranami do holportu, protože a) s nimi nebude moci prosazovat levicovou politiku, b) voliči jí příště obejdou a půjdou hledat zastání u komunistů, nebo až moc vpravo. Záporu kopec, výhoda žádná.
    October 27, 2012 v 16.10
    ad LŠ
    Souhlasím, že lidovci, kteří odstavili na vedlejší kolej Ludvíka Hovorku a nechají se reprezentovat Čunkem nejsou příslibem ničeho dobrého. Souhlasím, že Strana Zelených není o nic lepší. Eliška Wagnerová ale nevstoupila ani do jedné z těchto stran.
    To bychom mohli ohrnovat nos také nad Lenkou Procházkovou za to, že kandidovala za VV.
    PM
    October 27, 2012 v 17.01
    Spodní proudy politického kanalizačního systému
    jak seberou tak i vyplaví lecos i leckoho. Jestli ale i v tomto případě jde o konstrukt trojského koně meidin naše kleptokracie, tak ..................................................
    ŠŠ
    October 28, 2012 v 9.13
    Ke spodním proudům -doplněk
    tak budeme v české kotlině pokračovat v dosavadním politickém vývoji. Ale mohli bychom tím dospívat k objektivnějšímu posuzování proměnlivých situací a poučit se při hledání efektivnějších postupů, jak ten dosavadní směr vývoje politiky (a společnosti) aspoň trochu uhnout k demokracii, která nebude zástěrkou kleptokracie.
    MP
    October 28, 2012 v 23.05
    P. Kopecký,
    E. Wagnerová prohlásila, že vstoupila do lidoveckého klubu proto, aby nebyla solitérem a mohla snáze prosazovat své názory. Jenže jakou politiku a jaké názory můžete probohat prosazovat dohromady s Čunkem a Okamurou?
    Rasismus v případě prvního a apolitický negativismus "všichni kradou a já zjednám pořádek" v případě druhého...

    Takhle jsem si působení bývalé paní soudkyně v Senátu věru nepředstavoval...
    October 28, 2012 v 23.20
    Martinu Plevovi
    Úplně s Vámi souhlasím, že ti dva ztělesňují něco, co běžného občana na "politice" popuzuje a odpuzuje. Chápu také, že na lidi, od nichž očekáváme něco dobrého, býváme přísnější. Přesto bych ještě počkal, než tento formální svazek označím za ostudu Elišky Wagnerové. Důležitá bude její práce v příštích šesti letech.
    ŠŠ
    October 29, 2012 v 7.31
    Připojuji se plně
    ke stanovisku pana Kopeckého. Věřím, že se diskuse k senátorské práci Elišky Wagnerové na těchto stránkách budu schopná alespoň v těch prvních letech její funkce ještě se účastnit.
    VS
    October 29, 2012 v 9.57
    Ano, s kritikou vyčkejme
    Pana Čunka rovněž "nemusím", pan Okamura je zatím pro mě poněkud nečitelný, tak není třeba být hned pesimista, když je to 50:50. V přítomnosti Elišky Wagnerové, Libora Michálka a ještě pár dalších v článku jmenovaných spíše vidím naději, že pan Čunek bude poněkud pod kontrolou.
    Jen mi není jasné, proč by musel být ausgerechnet on předsedou toho klubu, skoro mám až strach, že je zde přání otcem myšlenky. Děsí mě, jak snadno média ovlivní výsledek, když začnou pouštět do éteru své tipy. Markantně jsem to viděla na postoji svých spoluobčanů vůči straně zelených. Spousta mých známých k ní měla docela kladný vztah, i když jejich vnitřní rozpory sympatie nebudily. Přesto jí dávali šanci. Stačilo několik "zasvěcených" komentářů v rozhlase, televizi a novinách a korouhvička se otočila a v parlamentu nejsou.Teď noviny začnou určovat předsedu NOVĚ vznikajícího klubu, a uvidíme, jak to zase dopadne.
    + Další komentáře