Drábkovy chytré úspory a vyčarovaná asi miliarda

Jakub Patočka

Ministr Drábek dnes publikoval komentář Chytré úspory vítězí nad tupými škrty. Jedná se o text, který srší bezděčným humorem, ale také supluje práci investigativních žurnalistů.

Vyjdeme-li z čím dál méně zdůvodnitelného předpokladu, že Nečasově vládě ještě aspoň trochu záleží na vlastní pověsti, měla by bez okolků přijmout opatření, kterým ministru Drábkovi zapoví vystupovat na veřejnosti jindy než v případech nezbytně nutných.

Ministr Jaromír Drábek dnes zveřejnil komentář s bezděčnou sebeironií nazvaný Chytré úspory vítězí nad tupými škrty. Zůstane-li ministr Drábek podobně smělým při prezentaci své politiky, snad by vláda mohla přejmenovat jeho úřad na Ministerstvo pravdy, aby nám všem ušetřila práci při snaze rozšifrovat skutečný smysl jeho sdělení.

Drábkův článek kromě báječného titulku obsahuje vzácně výmluvný symptom nekompetence, ba přímo zpupné drzosti této vlády, a to v podobě následujících dvou, v textu přesně takto za sebou seřazených odstavců: „Další úspory jsme nalezli v IT systémech, které by již neměly být závislé na jednom dodavateli. Otevření veřejných zakázek v této oblasti by mohlo přinést snížení nákladů v rozsahu asi miliardy korun.

Povinnost některých nezaměstnaných hlásit se pravidelně na pobočkách Czech Point uspořilo jen za první dva měsíce fungování více než deset miliónů korun."

Skutečně nás nešálí zrak. Ministr Drábek se neostýchá veřejnosti prozradit, že ještě vloni se kvůli klasické malé domů pro nějaké spřátelené dodavatele ztrácela v jeho rozpočtu „asi miliarda korun", aby si vzápětí pochválil, jak patologickým šikanováním lidí bez práce — viz nedávný článek Lindy Sokačové — ušetřil za dva měsíce snad setinu této částky. Že ho hanba nelíská, jak říkala moje babička.

Tady bychom mohli skončit, ale citovaná pasáž z Drábkova textu obsahuje ještě jeden famózní trik, který by bylo škoda přehlédnout. Je to skoro jako absurdní anekdota: jednu miliardu jsme přestali krást, tím pádem ji můžeme použít jinde, takže jsme nám všem vlastně dvě miliardy zachránili.

Než podlehneme kouzlu iluzionisty Drábka, který před našimi zraky nechává mizet a pak zase vytahuje miliardy jako králíky z klobouku, uvažme tu výtečnou informaci: vloni se na ministerstvu práce a sociálních věcí již zcela zachváceném horečnatou škrtavostí vynaložilo na informační technologie o „asi miliardu“ korun navíc, poněvadž na ně měl monopol nějaký jeden dodavatel.

Ještěže se ministr Drábek s důmyslem Růžového pantera pochlubil, jak krásně, jeho vlastními slovy přímo „chytře“, spoří, jinak bychom se to možná vůbec nemuseli dovědět. On sám byl přitom ministrem od léta roku 2010, takže měl dost času s tím něco udělat. Proč to tak dlouho trvalo?

Otázek zbývá víc: kdo byl oním dodavatelem? Kdy tomu dodavateli ta „asi miliarda" ročně začala plynout, za Šimerky, za Nečase, za Škromacha, nebo jen na ten jeden rok za Drábka? A pak už snad jenom zbývá dohledat, koho sponzoruje, ten šikovný dodavatel.

Inu není nad to, když se spoří chytře, marno se divit, že se s tím pak jeden spěchá i pochlubit. A tak by možná přece jenom Jaromír Drábek přestávat se svou sebeprezentací neměl. Naopak: ať píše víc.

    Diskuse
    January 10, 2012 v 14.06
    Kde je problém?
    Předpokládejme, že se děje nějaká chyba - v prostředí české politiky předpoklad nikterak náročný. Co má v tom případě ministr resortu, na kterém se ona chyba děje, dělat lepšího než prostě přiznat, že se ta chyba děje, a zjednat nápravu? A přesně to pan Drábek přece udělal. Máte pravdu - je průšvih, pokud MPSV loni zaplatilo za IT víc, než muselo; vy ale nevyčítáte panu Drábkovi jen tuto chybu, ale i to, že se k ní (nedej Bože!) teď přiznal a že s ní hodlá něco dělat. To druhé ovšem už není chyba, naopak, je to to nejlepší, co může udělat.
    TS
    January 11, 2012 v 15.57
    "asi miliarda"
    Pěkný článek, jen mě tak ještě napadá, kolik ta "asi miliarda" je u nás v ČR vlastně peněz?
    January 11, 2012 v 22.01
    Re: Kde je problém
    Doporučuji studentovi zaměřit se na proporce. Pokud politik aspiruje na místo ministra, tedy vrcholného představitele exekutivní moci, měl by již chápat rozdíl mezi milionem a miliardou (což student zajisté nemusí).
    Podpora v nezaměstnanosti náleží uchazeči o práci jen několik měsíců. Vím, že pro studenty je to obtížně představitelné, ale řada nezaměstnaných lidí platila a platí z každé výplaty příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (součást sociálního pojištění) po dobu delší, než jaký je věk běžného studenta. Platili si tedy léta pojistné. Po těch létech nastala pojistná událost, a náleží jim, jen na přechodnou dobu, pojistné plnění - podpora v nezaměstnanosti. A jsou šikanováni, ponižováni, uráženi. Pěkné pojištění. Jestliže bylo - v celé republice - ušetřeno šikanováním "více než deset milionů" za dva měsíce, tedy asi pět milionů za měsíc, pak naprostá většina lidí byla šikanována neoprávněně, zbytečně.
    A nyní, studente, ony proporce. Více než miliarda nákladů navíc ve prospěch jediného dodavatele IT služeb pro ministerstvo.
    Jinými slovy, budeme šikanovat tisíce lidí po celé zemi, abychom jim nějaký ten měsíc znepříjemnili čerpání pojistného z pojištění, které si léta platili. Získáme tím o dva řády (!) méně, než na ministerstvu vyplýtváme ve prospěch jednoho jediného "kamaráda". O přípravných a administrativních nákladech oné šikany nemluvě. Že už byla "sjednána náprava"? Promiňte, ale již je rok 2012. Volby byly v roce 2010. Co bylo prioritou, a co mělo mít prioritu? Miliony, nebo miliardy? Vážně, žádný problém?
    January 11, 2012 v 22.02
    ad Jan Čanda
    Nechci Vám brát hrdinu, ale Drábek v tom článku někde otevřeně říká, že se na jeho rezortu stala chyba? On se spíš prořekl než přiznal, to je rozdíl...
    January 11, 2012 v 23.35
    Dvě odpovědi
    Panu Škabrahovi: Co jsem hlavně chtěl říct - na plýtvání ve veřejných zakázkách se často upozorňuje (oprávněně) jako na veliký problém. Pan ministr Drábek teď prohlašuje, že to hodlá utnout a konečně ušetřit - a z textu pana Patočky se zdá, jako by to snad bylo zase špatně nebo co. A proti tomu jsem se ozýval - jasně, stala se chyba, ale hlavně že se s ní konečně něco dělá, ne? Úroveň kajícnosti, s jakou je tato chyba přiznávána, už pak podle mě není zas až tak zásadní.
    Panu Jedličkovi: Kdyby ušetření peněz bylo hlavním záměrem toho opatření a ona "šikana" nezaměstnaných negativním vedlejším efektem, pak ano, bylo by ušetřených deset milionů opravdu směšných. Ale ono je to jinak - jde právě hlavně o to, aby pobírání podpory v nezaměstnanosti nebylo snazší nežli práce jako taková, a ušetření peněz je jen drobným pozitivním vedlejším efektem. Vedle Vámi zmiňovaných případů lidí, kteří dlouhá léta pracovali a teď nevlastní vinou o práci přišli, totiž existují lidé, kteří z podpory žijí tak nějak z principu ("proč hledat práci, když peníze dostanu i bez ní"), a tahle opatření jsou v první řadě namířena právě proti nim.
    January 12, 2012 v 8.17
    Opravdu, pane Čando?
    Moudřejší lidé se snaží "o něco", nebo dokonce bojují "za něco", méně moudří pozitivní cíl nemají a vždy bojují "proti někomu/něčemu". Pokud je reforma postavena negativně, "proti" lidem tak ubohým, že jejich životní perspektiva již není delší než pět měsíců (doba vyplácení podpory v nezaměstnanosti) přičemž vytouženým ziskem je po tyto měsíce žít z 45% předchozí mzdy, a na takový cíl reformy je vynaloženo celé to píárko, jehož jste i vy očividně obětí, pak "ať Bůh dál zůstává s touto krajinou".
    Úřady práce jsou obrovskou studnicí dat. Mají (oproti personálním agenturám) přesný přehled o uchazečích o zaměstnání (s ověřenými údaji), a povinně získávají od všech zaměstnavatelů veškeré údaje o volných místech. To vše s přesným oborovým, místním i časovým určením (Jak dlouho hledá práci absolvent střední ekonomické školy v Jeseníku? Jak dlouho hledá tři obráběče kovů firma v Praze 6?) Nikde jinde taková data nejsou. Dobrá reforma by použila tato data jednak k (regionálnímu, odvětvovému) cílení aktivní politiky zaměstnanosti, jednak ke zprostředkování práce tak, aby zaměstnavatelé našli zaměstnance a uchazeči práci, neboť jen to je pro zemi dobré.
    Jenže praktické kroky reformy směřují jinam: Uchazeči přichází o možnost konzultace, jsou "vyřizováni" přes skleněnou přepážku CzechPointu na poště, beze snahy zprostředkovat jim zaměstnání a firmám zaměstnance. A další krok bude centralizace takřka veškeré agendy do Prahy, viz: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/zdenk-koudelka.php?itemid=15231
    Reforma tedy zavrhuje pozitivní možnosti a příležitosti, které země má, aby negativně "bojovala proti" vcelku (kvantitativně) nepodstatnému a umělému "strašáku hadráku" takzvaného zneužívání podpory. Je na Vás, na Vaší osobnosti, jak svůj potenciál a život naplníte. Nyní toužíte kopat do slabších a bezmocnějších, než jste sám. Jiní lidé takovým pomáhají.
    January 12, 2012 v 12.51
    Autor článku má pravdu. Chlubit se "uspořenou" miliardou bez toho, aby dál osvětleno, kdo kdy a jak vysával předtím tyto peníze ze státního rozpočtu, je plácnutím do vody. Na mladé lidi není třeba se zlobit. Žijí v informačním vákuu a pokud se objeví názor, který vybočuje z jejich představ, vyvolává to u některých z nich jít do boje. Proto bylo jejich životní nezkušenosti téměř vždy využíváno k různým revolučním aktivitám.
    Co se týče "úspor" na ministerstvech, asi nikdo, kdo nepracuje v zastupitelstvech, nemá představu, jak obrovské vývody peněz probíhají mezi ministerstvy a "spřátelenými" firmami. Já jsem v zastupitelstvi malé obce teprve rok, tak bych tu popsal namátkou dva příklady. Naše obec / a s ní tisíce dalších/ buduje kanalizaci. Protože na vybudování nemá finance, žádá o dotace MMR a Ministerstvo zemědělství. Zpracování žádosti mohou prý vypracovávat jen firmy, určené oněmi ministerstvy. Zpracování žádosti stojí okolo 400 tisíc. Pokud dotace nedostaneme a chceme se o ně přihlásit další rok /neboť každý rok se žádosti musí podávat znovu/ zaplatíme za tu samou žádost, jen se změněnými datumy, tu stejnou částku. Pronásobte si tuto částku počtem obcí, žádajících o dotace. Tomu se říká byznys! A stačí i menší kšefty. Obce dostanou nabídku na dotace na počítače do obecních knihoven a to asi 75 % z ceny. No neberte to! Jenže knihovnický software od určené firmy si k tomu musíte zaplatit v plné ceně a pak každý rok upgrade. Stát tak vytváří pro tyto „spřátelené“ firmy prostor pro obrovské zisky. A tohle je jen na malé obci. Jaké Eldorádo je ve Praze, to si nedovedu ani představit.