Evropské rozbušky

Lukáš Jelínek

Zprávy od sousedů pro nás mohou být poučné v řadě aspektů. Především by ale měly tuzemské partaje motivovat k odpovědnosti, hře s otevřenými kartami a propracované evropské politice.

Evropa zahýbala vrcholným politickým děním v Polsku a na Slovensku. Ne snad že by občané a politici začali akcentovat témata spojená s Evropskou unií, spíš si je našel jejich odlesk.

V Polsku voliči - byť za velmi nízké účasti u uren - nechali v parlamentních volbách zvítězit Občanskou platformu. Ocenili tak civilní a relativně klidné vládnutí premiéra Tuska s koaličními lidovci, stejně jako sebevědomé evropské směřování Polska. Podstatná část Poláků nechtěla ze své země klerikální skanzen paranoidní směrem k Rusku, Německu, Evropské unii… Ostatně Donald Tusk vydobyl Polsku velmi solidní pověst za hranicemi, zemi se daří zvládat předsednictví EU, Polák Jerzy Buzek se stal předsedou Evropského parlamentu. I toto voliči bezesporu vnímají.

Modernizační posun je cítit také ze třetí příčky hnutí účelově extravagantního volnomyšlenkáře Janusze Palikota. Na takto výrazné konkurenty doplatil i Svaz demokratické levice, před nímž stojí dilema, zda zintenzívnit budování dynamické levice, podporované zejména intelektuálním táborem, anebo klepat na dveře eventuálních starolevicových sympatizantů.

Polské poměry se každopádně usazují, vliv Práva a spravedlnosti (s populistickou národně-sociální rétorikou) slábne a Tusk dokonce může díky dobré ekonomické kondici státu počítat i s veřejnou podporou pozvolných reformních kroků.

Slovensko se narozdíl od Polska otřásá, tentokrát kvůli reálnému unijnímu oříšku. Koaliční strana Svoboda a solidarita (SaS) odmítla — v souladu s výraznou, skoro poloviční částí populace - podpořit navýšení Evropského fondu finanční stability (tzv. eurovalu), a to i za cenu pádu kabinetu Ivety Radičové. Opoziční SMER-SD slíbil dodat hlasy pro euroval až po vypsání předčasných parlamentních voleb. Ty mají proběhnout v březnu 2012.

Analytici hovoří o vítězství Roberta Fica. To je ale dvojsečné. I příští rok se může zopakovat situace z loňska, kdy jednoznačný vítěz voleb byl odsunut do opozice. Stačí aby v Národní radě SR zasedly jen čtyři strany — SMER-SD, SDKÚ, KDH a Most-Híd — a pravice se přitom dokázala dohodnout. Ani kdyby pětiprocentní hranici překonala SNS nebo Mečiarovo HZDS-ĽS, Fico by asi neslavil: jde o subjekty, které jsou u evropských partnerů značně nepopulární a těžko by s nimi šlo realizovat politiku ambiciózního evropského Slovenska. Kromě toho by Ficova popularita mohla rychle opadnout poté, co by byl nucen provádět hospodářsky úspornou politiku. Možná také proto prý Fico ještě před rušným úterkem zvažoval, jestli by neměl — prozatím - raději usilovat o méně žhavé prezidentské křeslo.

Připomeňme si, že slovenská realita se v mnohém podobá té české. Nahlížení na evropskou integraci štěpí veřejné mínění i politické spektrum, eurooptimisty i euroskeptiky můžeme najít jak ve vládě, tak v opozici. Dosluhující koalice je sžíraná vzájemnou nedůvěrou a oslabována intrikami svých členů. Její součástí je i rychlokvašená marketingová strana, SaS, jež se sice hlásí k liberalismu, leč mnohá její stanoviska jsou líznutá nahnědlým populismem. V parlamentu mimo jiné usedli kandidáti z chvostu kandidátní listiny, které voliči ocenili preferenčními hlasy a kteří zatím bohužel nic moc užitečného nepředvedli. Drastické jsou i boje mocenských skupin uvnitř nejsilnější koaliční partaje, SDKÚ. O vyhrocených vztazích emotivní a idealistické premiérky Radičové s chladnokrevnými pragmatiky Mikulášem Dzurindou a Ivanem Miklošem si štěbetají vrabci na bratislavských střechách. Proti této koaliční sestavě pak stojí bezmála antisystémoví národovci z SNS a supersilný SMER-SD, ovšem se slabým koaličním potenciálem.

A ještě jedna zajímavá paralela se nabízí. SMER-SD, o němž je známo, že i přes pochyby výrazné části svých voličů, fandí EU i eurovalu, se nenechal koalicí vydírat. Když došlo ke spojení hlasování o eurovalu a o vládě, ruce „pro“ nezvedl. Rozhodl se počkat až na samostatné hlasování o eurovalu a jako podmínku přihodil předčasné volby, v nichž s nejvyšší pravděpodobností přesvědčivě zvítězí.

Také v České republice se hodně hovoří o jednom „evropském“ hlasování. Jde o spojení protokolu o přistoupení Chorvatska k EU s výjimkou z platnosti Lisabonské smlouvy, které se pro ČR domáhá prezident Václav Klaus. Spojenému hlasování patrně zabrání procedurální důvody. Kdyby ale k němu mělo přesto dojít, i česká sociální demokracie odmítá vydírání ze strany vlády a říká jednoznačné „ne“: Chorvatsko v odděleném hlasování do EU velmi ráda vpustí, jenže nikoli za cenu vzdání se Listiny základních práv EU. Snad to Nečasova vláda registruje a hazardní hru kabinetu Ivety Radičové nebude opakovat.

Zprávy od sousedů pro nás mohou být poučné v řadě aspektů. Především by ale měly tuzemské partaje motivovat k odpovědnosti, hře s otevřenými kartami a propracované evropské politice. Zatímco na Slovensku se s evropskou integrací žongluje natolik nebezpečně, že pomyslné účty budou platit prakticky všichni, v Polsku je hlubší evropská perspektiva symbolem naděje.

    Diskuse
    October 13, 2011 v 20.35
    "Polské poměry se každopádně usazují, vliv Práva a spravedlnosti (s populistickou národně-sociální rétorikou) slábne a Tusk dokonce může díky dobré ekonomické kondici státu počítat i s veřejnou podporou pozvolných reformních kroků," píše Lukáš Jelínek v DR.

    No, téměř tleskat PO, to je hodně silné kafe. To je jako paplácávat TOP 09 po ramenou. Tvrdit, že se polské poměry usazují, přitom letos emigrovalo dalších 100 000 mladých lidí za hranice a říkám otevřeně, právem, vůbec se jim nedivím, jelikož v Polsku není alternativa, tam není možnost změny a není koho volit, to je dost odvážné tvrzení a nepochopení polských poměrů. Polsko směřuje k asociálnímu modelu státu jedné jediné spekulantům a privatizační oligarchii poddajné neoliberální pravdy a to je vážné varování i pro Českou republiku.
    LJ
    October 13, 2011 v 23.16
    Pokud někdo tleská Tuskovi, jsou to samotní Poláci: výrazná podpora Občanské platformy (desetiprocentní náskok před PiS) mluví sama za sebe. Nepohrdal bych těmi voliči. Mají dost nacionalistů, klerikálů, populistů. Pak se nelze ani divit ochotě tolerovat (neo)liberální politiku a politiky. Jinak mi ale polská nabídka přijde pestřejší než česká. Pokud mladí Poláci opouštějí zemi, přičítám to spíš jejich pocitu, že Polsko je dost strnulé, nemoderní, stavem řady měst počínaje a silniční (dálniční) sítí konče. Dokonce bych spoustu z nich podezříval, že do ciziny utíkají právě za pozlátkem nablýskané konzumní společnosti (levicoví idealisté by zůstali a makali). Ale patent na pravdu si nenárokuji :-)
    October 14, 2011 v 0.23
    Mezi PO a PiS je na evropské poměry velmi malý rozdíl a jejich společná síla v součtu je ohromující. Jsou to dvě strany konzervativního směřování, jedna s nálepkou, maketou „národovectví a drze „solidarity“, druhá oděná v hávu proevropského, v českém diskursu se dokonce přebírá naprosto neadekvátní „liberální“, přitom jde pouze o úsměvy, ale čistý neoliberlaismus, tedy je jim tleskáno v zahraničí (a to je pro české komentátory zjevně to jediné podstatné), přitom ale přeci velmi dobře víme minimálně po 2007-2008, že jejich program povede k dalšímu rozkladu státu, sociální soudržnosti, k otevření cest pro další spekulace a kastování společnosti např. v přístupu ke vzdělání. Třetí v řadě, tedy ultrapopulistická-protestní-stran provokatérů oděních do výkřiků, to snad nelze ani komentovat. Chvíli jsem se díval na nějaký pořad v TV a zjevně se jedná o klasického PR trojana vhozený do liberálně-levicových-protestních-mladých segmentů. Za „ustálené“ politické poměry opravdu nemohu považovat naprosto živořící levicovou opozici, která stojí proti sice pestré, ale stejné, stejnostejné jediné cestě. Polská realita je neutěšená. Platová hladina je nesmírně mizerná, tisíce důchodců nemá ani náznakem na důstojný život, mladí lidé prchají po desítkách tisíc a ještě se dočítají od „tržních nomádů, analytiků“, že jediné Polsko překonalo recesi svou dobrou politikou, kupředu modrááááá přitom do recese nešlo téměř výhradně z důvodu chvilkového návratu tisíců Poláků domů a jejich utrácení za nové byty a auta, jelikož specielně v Anglii a Irsku pro ně práce už v krizových letech nebyla. Tato migrační vlna, která směřovala z Anglie zpět do Polska či částečně do USA, právě ta zvedla v krizové době polskou ekonomiku. Nebýt ale otevřené hranice, Polsko už je dávno k neřešitelnému přetlaku. Téměř každý Polák má ale někoho venku, jedná se o společnost nesmírně informovanou o dění v Evropě i ve světě, specielně zahraniční polský diskurs je velmi hluboký a inspirující, opravdu bych z nich nedělal nějaké „nemoderní“….neználky…. A k těm idealistům a pozlátku. To je možná pohled ze střední Evropy, že na Severu či Západě je nějaké „pozlátko“. Většinou se jedná spíše o demokracii, respekt a důstojnost, přehledný, nemafiánský fér systém, který idealisty přitahuje, nechtějí-li se tedy definitivně ohnout, zešednout v modelu jedné jediné pravdy. Kdo chce totiž rychlé peníze, pozlátko nablýskané konzumní společnosti, vrací se do Polska po dvou měsících:-), tady si totiž většinou nikdo nikoho koupit nemůže. Tady ale diskutujeme vlnu, která se už nevrátí....
    LJ
    October 14, 2011 v 0.44
    Jen mi ještě, Lukáši, vysvětli, jak se slučuje tvá teze, že "téměř každý Polák má ale někoho venku, jedná se o společnost nesmírně informovanou o dění v Evropě i ve světě, specielně zahraniční polský diskurs je velmi hluboký a inspirující" právě s těmi aktuálními volebními výsledky...
    October 14, 2011 v 0.46
    k tomu pohrdání "voliči"...nepohrdám, také nepohrdejme tou druhou polovinou mince, jak jasně naznačuje volební neúčast. jo a k tomu pohrdání "voliči":-)...nepohrdám, také prosím nepohrdejme druhou polovinou mince, jak jasně naznačuje volební neúčast. To je myslím podstatné z těch voleb nejvíc. Téměř nulová levicová opozice, volební účast 48,8%, to je přeci spíše neúčast, že? To je pravda výjimečně ustálený a pestrý neoliberalismus, diskurs vypreparovaný na zástupné, od reality odtržené rozdíly v jedné cestě. V Norsku to bylo 2009 slabé, pouze 76.4%, ale stále se dá hovořit o demokracii.
    October 14, 2011 v 0.49
    Lukáš, to je velmi prosté, má žena také volit nešla, přitom je zde možnost korespondenční volby, mohla by volit z tepla domova, ale je to forma posledního možného protestu! Není koho. Tam není alternativa. Já bych také nevolil...
    October 14, 2011 v 0.51
    příště přijde v Polsku volit 30% lidí... "po refomách"..jsem zvědav, jak to potom budete komentovat....
    LJ
    October 14, 2011 v 15.20
    Jednoduše, Lukáši: mlčení znamená souhlas :-))
    MP
    October 14, 2011 v 19.03
    L. Jelínkovi
    Myslím, že se posunujete (vracíte?) doprava, tedy směrem ke středu. Z iluzí, kdy "proevropský" znamenalo automatický dobrý a správný, jsme snad už vyléčeni, ne? Věřili jsme jim v dobách špidlovsko-blairovských úchylek a la třetí cesta atd. K čemu vedla, nemá snad cenu rozvádět.
    V této diskusi tak stojím jednoznačně na straně L. Krause. Do neoliberální Evropy nemá cenu ani smysl se nějak výrazně integrovat...
    October 15, 2011 v 3.12
    Evropská integrace ano, integrace je nutná, máme-li ubránit demokracii, je-li kapitál globalizovaný, ale ještě nutnější je jasně oddělit, čemu je z evropských struktur tleskáno. Nelze už dále vyžadovat stádní jednotu, nelze pro "jednotu pro jednotu" nevidět dopady jednotlivých politik. PES preferuje jasnou alternativu současné většinově neoliberální Evropské komisi i Evropské radě a chce mít po příštích volbách do EP předsedu EK.
    Nevím jak přátelé v ČR, ale kolegové v rámci PES alternativou jsou, ne pouze přitleskávači ("hlavně být u toho").




    http://www.pes.org/en/node/46845

    „Od počátku dluhové krize eurozóny diktují tři agentury, které ovládají 95% trhu (Moody, S & P a Fitch), hospodářskou politiku členským státům EU. To sice neznamená, že ratingové agentury jsou plně odpovědné za dluhovou krizi eurozóny, ale jejich předpojaté soudy a přílišná moc celou situaci zásadně zhoršují.
    Řada členských států jistě potřebuje strukturální změny, tedy korigovat faktory, které vytvořily podmínky pro krizi. Ale k tomu je naprosto nutné, aby vlády měly dostatek prostoru pro manévrování, a aby mohly mít komplexní demokratickou kontrolu nad nástroji jejich ekonomické a fiskální politiky. Vzhledem k postupnému snižování ratingu a zvyšování úrokových sazeb, individuálně i kolektivně, došlo k výraznému snížení schopnosti jakkoliv usměrňovat hospodářskou politiku suverénních států. Tuto situaci v EU je třeba naléhavě řešit. V zájmu našeho hospodářství, našich společenství a našich demokracií.“ část deklarace přijaté stranou evropských socialistů (PES) 06.10.2011



    October 15, 2011 v 3.18
    děkuji Lukáši
    October 15, 2011 v 3.46
    jenom poslední teze
    Odmítám považovat stát za demokratický, je-li volební účast pod 50%, jako se to stalo v Polsku. V takovém případě považuji mandát vzešlý z voleb pro demokratickou správu věcí veřejných za nedostatečný, nelegitimní. Polská politická reprezentace má jako celek vážný problém, který ohrožuje samotnou podstatu demokracií v Evropě, má jako celek znovu analyzovat situaci v Polsku a vycházet opět z realit...y, ne od lidí odtržené fikce, ne zástupných témat a sporů, které zjevně občany k volbám nepřitahují. Problém Polska je především v chronicky zdevastovaných sociálních oblastech a politické korupci napříč. Nevšiml jsem si ale, že to bylo hlavním tématem voleb, že tam byla dostatečná snaha nacházet alternativy současnému stavu. Opravdu se tedy nedivím, že volební účast byla ostudných 48,8%. Je zvláštní, že tohle téma se v českém diskursu o situaci v Polsku a střední Evropě neřeší a neřešilo.
    LJ
    October 16, 2011 v 12.00
    Ale to je přece absurdní, s tou demokratičností, Lukáši. Nedemokratický je stát, který občanům neumožňuje vyjádřit se, volit, zakládat nové strany... Nemůžeš srovnávat dnešní Polsko s Polskem Jaruzelského. Jestli mne něco děsí, tak když nespokojení lidé se nejsou schopni spojit a vytvořit alternativu. Je jim už všechno jedno? Schází jim schopnost spolupracovat? Jsou vzájemně nesnášenliví? Anebo jsou v jádru naopak spokojení a nemají chuť něco u voleb měnit? Je-li situace tak vážná, jak píšeš, naopak by měly být plné ulice. A tomu bych tleskal. Já prostě odmítám přijmout netečnost, rezignaci. A jak Tě znám, ty taky ne :-)
    October 20, 2011 v 14.11
    - Czwarty raz się staram o pracę, mam tysiąc złotych na utrzymanie czterech osób, ja już nie mam siły. Boże kochany, niech mi pan pomoże, tak nie można traktować ludzi - mówiła jedna z kobiet, która nie potrafiła powstrzymać łez.
    Tusk pocieszając i ocierając łzy kobiecie, obiecał zajęcie się jej sprawą; dopytywał o sytuację rodzinną. - Ktoś w najbliższych dniach od wojewody zadzwoni do pani - zap......ewnił premier.
    Tohle je Polsko, asociální reformy, asociální mzdy a herec Tusk otírající slzy lidem před lavičkou v parku, kanálem...Kdo se ještě diví, že přes 50% Poláků nešlo k parlamentním volbám? A proti tomuto směřování neexistuje nezdiskreditovaná alternativa (Miller szefem klubu SLD). Je to ve své podstatě absolutní past na demokracii. Tím neříkám, že se domokracie nemá bránit. Pouze si nemaluji hezké obrázky. V Polsku na to ostatně nejsou pozitivní barvičky. Minulý rok dalších 100 000 občanů jasně hlasovalo nohama. To je také forma demokratického hlasování.

    Demokracie není pouze "forma", ale především obsah....
    October 20, 2011 v 14.16
    Demokracie není pouze "forma", ale především obsah....

    Polský politický diskurs je téměř bezobsažný, od reality občanů odtržený...a jasné NE tomu řeklo přes 50% Poláků...
    + Další komentáře