Sobotka představil svoji stínovou vládu

ČTK, Vratislav Dostál

Předseda ČSSD v pátek představil novou podobu stínové vlády. Mezi jinými v ní figuruje Vítězslav Jandák, Jiří Zimola či kontroverzní Petr Hulinský. Podle politologa Lukáše Jelínka je složení Sobotkova týmu rozpačité a přetaktizované.

Ze stínové vlády ČSSD vypadli například poslanci Milan Urban, Vlasta Bohdalová, Václav Zemek a brněnský primátor Roman Onderka. Vrátil se do ní místopředseda strany Zdeněk Škromach, jenž po březnovém stranickém sjezdu podal „stínovou demisi".

Novými tvářemi stínové vlády se stali poslanec Jan Hamáček, senátor Marcel Chládek, ostravský primátor Petr Kajnar a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Se složením nové stínové vlády v pátek novináře seznámil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sobotka je přesvědčen o tom, že stínová vláda bude věrohodnou a pracovitou alternativou ke koaliční vládě Petra Nečase, která podle Sobotky nemá důvěru veřejnosti. Hlavním úkolem stínové vlády bude příprava koncepčních materiálů: aktualizace hospodářské strategie, energetická koncepce, alternativní návrhy reforem penzí a zdravotnictví, řekl.

„Velmi oceňuji průřezové personální a odborné složení, které jednoznačně odráží silnou a jednotnou sociální demokracii," komentoval složení vlády v tiskové zprávě první místopředseda ČSSD Michal Hašek, jenž se na letošním sjezdu utkal se Sobotkou o předsednické křeslo.

Odcházejícím stínovým ministrům Hašek poděkoval a zdůraznil, že členy nového kabinetu nedělí na „haškovce" a „sobotkovce". Jihomoravský hejtman a poslanec Hašek zůstává ve stínové vládě jako ministr zemědělství.

Podle kuloárových informací se nakonec Sobotka s Haškem dohodli na kompromisním obsazení stínového kabinetu. Sobotka na tiskové konferenci odmítl uvést jména kandidátů, kteří se už do stínového kabinetu nedostali. Připustil ale, že vedl řadu jednání.

„Mým cílem bylo předložit takovou stínovou vládu, za kterou se postaví velká většina sociálnědemokratické strany a která sociální demokracii sjednotí a posílí," dodal Sobotka.

O bývalém předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi se v médiích spekulovalo jako o stínovém ministru financí. V této funkci měl nahradit ekonoma Jana Mládka. Paroubek ČTK již dříve potvrdil, že takové úvahy byly, stejně tak jako úvahy o tom, že by mohl být evropským komisařem, pokud sociální demokraté vyhrají příští volby do Poslanecké sněmovny.

Sobotka možné vyslání Paroubka do Evropské komise dnes odmítl komentovat. Řekl jen, že je připraven udělat vše pro to, aby bývalí předsedové ČSSD ze strany neodcházeli, nezakládali nové politické strany.

„To, co bude možné, tak určitě jako sociální demokraté uděláme pro to, aby se tady udržela jednotná a silná sociální demokracie," dodal. O Paroubkovi se spekuluje, že by mohl založit novou stranu, nebo pomoci národním socialistům, aby se dostali do Parlamentu. Pro ČTK nicméně expředseda ČSSD uvedl, že je zaměstnán psaním memoárů a těmito věcmi se nezabývá.

Ve stínovém kabinetu ČSSD zůstává ministrem financí Jan Mládek, zahraničí místopředseda ČSSD a poslanec Lubomír Zaorálek, vnitra poslanec Jeroným Tejc, spravedlnosti senátor a místopředseda strany Jiří Dienstbier, zdravotnictví středočeský hejtman a poslanec David Rath a kultury poslanec Vítězslav Jandák. Lidská práva bude mít dál na starosti Michaela Marksová-Tominová.

Urbana nahradil ve funkci stínového ministra průmyslu Kajnar, Chládek nastoupil jako stínový ministr školství za Bohdalovou. Hamáček převzal obranu po poslanci Petru Hulinském, jenž ale ve stínové vládě zůstal jako ministr pro místní rozvoj. Dříve funkci zastával jihočeský hejtman Jiří Zimola, jenž bude mít teď na starosti životní prostředí po Zemkovi. Chovanec převzal po Onderkovi dopravu.

Stínová vláda se nepovedla, míní politolog

Podle politologa a znalce poměrů v sociální demokracii Lukáše Jelínka se výsledná podoba stínové vlády Bohuslavu Sobotkovi příliš nepovedla.

„Výsledek je přetaktizovaný. Na to, jak dlouho se o stínové vládě hovořilo, je její podoba celkově značně rozpačitá. Sobotka více než odborný profil jednotlivých kandidátů sledoval uspokojení vnitrostranických skupin a zájmů,“ myslí si Lukáš Jelínek.

„Umělci budou nepochybně rozpačití, že ve stínové vládě zůstal Vítězslav Jandák, ekologové budou kroutit hlavami nad jménem Jiřího Zimoly v resortu životního prostředí a nominace jednoho z nejkontroverznějších komunálních politiků vůbec — Petra Hulinského — na resort pro místní rozvoj je vysloveně ostudou,“ vypočítává v rozhovoru pro Deník Referendum politolog ta nejspornější jména.

Podle Jelínka se ve stínové vládě sice najdou i politici, již mohou být příslibem, avšak celkový dojem Sobotkova týmu je podle něho spíše špatný. Jelínek pak zpochybnil i institut stínové vlády.

„V českém politickém systému nemá ostatně institut stínové vlády valný smysl, neboť nedisponuje žádnou agendou. Pouze reaguje na vládní politiku,“ myslí si Jelínek a dodává, že na takovou práci by postačil tým odborných mluvčích.

Právě ke čtveřici stínových mluvčích Sobotka nominoval ještě místopředsedkyni strany Marii Benešovou, která bude mít na starosti boj s korupcí. O hospodářské politice bude dál mluvit Jiří Havel, o evropských záležitostech bývalý komisař Evropské unie Vladimír Špidla, o vědě a výzkumu senátorka Alena Gajdůšková a o sportu poslanec Jiří Šlégr.

    Diskuse
    May 27, 2011 v 17.54
    Popravdě, dost zklamání: 3 ženy je sice víc než 0, ale i tak je to ostudně málo. A P. Hulínský? Eh!:(
    Taky nemohu vyjádřit nic jiného než lítost.
    May 29, 2011 v 9.57
    A což raději Dienstbier na Hrad?
    Pan Jiří Dienstbier by se spíše hodil na dalšího prezidenta. Tam především je myslím jeho pravé místo vzhledem k mimořádnému politickému rozhledu a především pevnému charakteru. Navíc po prezidentovi středovému a pravicovému by byl nyní prezident i levicový (k demokratickému prostřídání postů).

    Mezi výše uvedené pány se pan Dienstbier nějak nehodí... (můj názor)...
    No vidím, že vztah ČSSD k ekologii se moc neliší od ODS. Nic moc překvapivého na tom není, ale přeci jen jsem trochu doufal...
    May 30, 2011 v 11.37
    Se vztahem ČSSD k ekologii je to složitější: nové složení stínové vlády je těžkým kompromisem mezi dvěma hlavními křídly ČSSD, životní prostředí dostalo nakonec to pragmatičtější. Ale to druhé, Sobotkovo, to myslí s ekologií vskutku vážněji (patří sem např. ekologicky orientovaní poslanci jako Zemek, Böhnisch) a navíc má ve vedení strany silnější zastoupení. Bohužel za oběť vyjednávání padl mj. i stínový ministr životního prostředí. To je smutné; jako prozíravější reakci občanské společnosti bych ovšem viděl zvýšení nátlaku na ČSSD, nikoliv rezignaci ve smyslu "není rozdílu mezi ČSSD a ODS". Chápu, že ne každému se chce trmácet v ideovém bludišti křídel a frakcí ČSSD, přesto vzhledem k vážnosti celospolečenské situace bych za nějakou ochotu k tomu plédoval.
    May 30, 2011 v 12.12
    Nová stínová vláda?
    V podstatě všechna média si během víkendu s chutí "smlsla" na reakci Jiřího Paroubka na složení nové stínové vlády ČSSD. My o tom zprávu nemáme, aní ji nechystáme. Nicméně sem přikládám celou tiskovou zprávu expředsedy ČSSD, která mi v pátek přišla e-mailem.
    ----
    Vzhledem k opakujícím se dotazům novinářů na můj názor ohledně „nové“ stínové vlády ČSSD sděluji následující:

    Nikdy jsem neusiloval o nominaci na místo ve stínové vládě, ani na velvyslance, ani na eurokomisaře, ani na lídra kandidátky do Evropského parlamentu, ani na prezidenta republiky. Doufám, že se jedná již o všechny potenciální funkce, o které údajně usiluji a vydírám proto ČSSD. Koneckonců, vzhledem ke složení stínové vlády jsem rád, že z myšlenky nabídnout mi účast v ní nakonec sešlo. Musel bych po seznámení se s jejím složením s díky odmítnout – bylo by to trápení jak pro mne, tak pro ČSSD.

    Opakuji ještě jednou pro všechny ty, kteří mne budou podezřívat ze zapšklosti: od ČSSD jsem nic nechtěl a také nic neočekávám.

    S ohledem na budoucnost ČSSD je mi líto, že Bohuslav Sobotka se neprojevil jako lídr a neměl odvahu ke změnám, které ohlašoval a jejichž kritériem měla být pracovitost a výkonnost jednotlivých stínových ministrů. Jak jinak si vysvětlit, že ve stínové vládě opět zasedne například nositel originálních a neotřelých myšlenek Zdeněk Škromach, jehož legendární pracovitost přímo předurčuje pro to, aby zastával post stínového ministra práce. Bohuslav Sobotka asi očekává, že napraví pochybení svého předchůdce ve funkci a ČSSD bude mít konečně zpracovanou alternativní koncepci důchodové reformy vlády Petra Nečase.

    Vítám také nominaci Marie Benešové na post stínové místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí, který není ve vládě ani obsazen. Jsem přesvědčen, že tato osobní přítelkyně Romana Housky, který proslul například obstaráváním si falešných svědků a dalšími neotřelými postupy v boji s korupcí, přestane od této chvíle krýt jak nábory černých duší v Ústeckém kraji, tak samotného pana Housku.

    Jsem naopak překvapen odvahou Bohuslava Sobotky v případě nominace hejtmana Jiřího Zimoly, proslulého bojovníka se šumavským kůrovcem a adeptem na ekologickou anticenu Ropák roku, na post stínového ministra životního prostředí. Zajímavé bude, jak se jeho názory na tuto problematiku budou shodovat se Sobotkovým záměrem otevřít stranu ekologickým iniciativám. V této souvislosti už mi na postu stínového ministra zdravotnictví chybí hejtman Jaroslav Palas, který se – byť v rozporu s programem ČSSD – pokusil najít cestu k privatizaci krajských nemocnic.

    A za všechny občany jsem ze srdce rád za nominaci Jana Hamáčka na post stínového ministra obrany, neboť jediným logickým vysvětlením je, že nám žádná válka nehrozí.

    Je zřejmé, že složení stínové vlády neodpovídá původním proklamacím Bohuslava Sobotky a jedná se o výsledek stranického kompromisu mezi jednotlivými stranickými skupinami. Tomu odpovídá i to, že některé posty byly pouze přehozeny mezi jednotlivými staronovými členy stínové vlády.

    Smutným faktem je, že si to Bohuslav Sobotka může vzhledem k výkonům vlády Petra Nečase dovolit.

    Jiří Paroubek