Třetina světové produkce jídla se podle FAO každý rok vyhodí

Petr Jedlička

Podle Organizace pro výživu a zemědělství se v rozvinuté i rozvojové části světa vyhodí přibližně 1,3 miliardy tun potravin ročně. Zatímco v chudých zemích se ale většina znehodnotí už při výrobě či skladování, v bohatých jde o důsledek plýtvání.

Přibližně třetina světové produkce potravin určených k přímé spotřebě — 1,3 miliardy tun — přijde každý rok nazmar. Vyplývá to z analýzy, jejíž závěry představila Organizace pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) ve středu v Římě.

V rozvinuté a rozvojové části světa se přitom vyhodí přibližně stejné množství — 670, respektive 630 milionů tun. Zatímco v chudých zemích jsou ale na vině takzvané ztráty, v bohatých státech jde převážně o důsledek plýtvání.

Ke ztrátám dochází dle zprávy FAO už při výrobě, sběru či zpracování. I kvůli reformám zemědělských politik doporučených Světovou bankou nemají příslušné země k dispozici dostatečné skladovací prostory, infrastrukturu a technologie, které by umožnily potraviny uchovat. Zemědělská politika zemí, do nichž své produkty vyváží, jim navíc nezřídka znemožňuje včasný transport.

Plýtvání se naproti tomu dopouštějí přímo obchodníci a spotřebitelé neuváženými nákupy a životním stylem, k čemuž je podněcují i vzorce konzumní kultury a reklamní strategie.

×