Zavadil v Brně: Vláda lže jako komunisté před měnovou reformou

Vratislav Dostál, Jakub Patočka

V Brně se ve čtvrtek konala první demonstrace proti vládní politice vydávané za reformy. Zúčastnilo se jí několik set lidí, kteří vyslechli projevy patnáctky řečníků. Dozvěděli se mimo jiné, proč Miroslav Kalousek nepřijde do nebe.

Na demonstraci, kterou proti vládním reformám v Brně uspořádala iniciativa ProAlt a několik dalších občanských iniciativ, se dnes sešlo pět set až sedm set lidí.

Na pódiu se vystřídala patnáctka řečníků, kteří se předháněli v tom, kdo vynalézavěji a poutavěji odsoudí vládní politiku v oblasti zdravotnictví, důchodů a školství. Mezi nejúspěšnější řečníky v tomto ohledu patřili Jan Černý z ProAltu, Tomáš Vokoun z Akčního spolku nezaměstnaných, Lenka Světlá z Antikapitalistické levice, Miroslav Patrik z Dětí Země, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, Dušan Krátký z brněnské pobočky Masarykovy demokratické akademie a Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Jan Černý poukázal na souvislost mezi odbouráváním sociálního státu a podemíláním principů demokracie. Zástupce iniciativy ProAlt jako první řečník shrnul některá základní východiska odpůrců vlády: podstatou důchodové reformy je převedení peněz z veřejného sektoru na soukromé účty a reforma zdravotnictví povede ke vzniku dvojí zdravotní péči — pro chudé a pro bohaté.

„Tato vláda je začátkem konce demokracie, neboť nám nepředkládá různé alternativy, nýbrž údajně absolutně nutné reformy. Nenechme si namluvit, že alternativy neexistují,“ řekl Černý. Tomáš Vokoun z Akčního spolku nezaměstnaných na něj navázal konkrétními příklady ze Švédska, jimiž ilustroval, že i jiné společenské uspořádání je reálně možné.

Lenka Světlá z Antikapitalistické levice vyslovila přesvědčení, že politika Nečasova kabinetu znamená zadlužení většiny obyvatel od kolébky po hrob: „Budeme zadlužení jen proto, abychom měli přístup k základním životním potřebám.“ Podle jejího mínění Nečasova vláda dělá politiku pouze pro hrstku nejbohatších. Jako mnozí jiní řečníci i Lenka Světlá kladla důraz na posílení prvků participativní demokracie.

Miroslav Patrik, předseda Dětí Země, se rovněž věnoval otázce kvality demokracie. Dnešní demonstraci propojil s aspiracemi revoluce roku 1989, v níž se kladl důraz na to, aby politika byla pod kontrolou veřejnosti. Politika dnešní vlády míří podle Patrika, který rovněž působí jako poradce ministra dopravy Bárty, právě opačným směrem.

Předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi povolili pořadatelé akce pouze velmi krátký pozdrav, což kontrastovalo se značným prostorem, kterého se k politické agitaci dostalo dvěma zástupcům Pirátské strany. Jako by radikální kritici vlády měli za to, že přijatelné jsou pouze politické strany, které nemají vůbec žádný vliv.

Bohuslav Sobotka přesto krátký prostor využil k vyslovení závazku, že sociální demokracie bude zastupovat zájmy odpůrců současné vlády, a účastníkům poděkoval slovy: „Nejhorší je mlčet a nechat si všechno líbit.“

Předseda brněnské Masarykovy demokratické akademie Dušan Krátký v úvodu svého proslovu podotkl, že vládu je třeba přimět k odchodu. Vyslovil názor, že tmel peněz, který ji drží, není tak silný. Citoval výrok komentátora Práva Jiřího Hanáka: „Tato vláda vznikla ve lži, žije ve lži a skončí na lež.“ Krátký byl jedním z řečníků, jimž se podařilo shromážděné i pobavit — větou: „U Kalouska nelze křesťanské cítění očekávat ani omylem.“

Vystoupením předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila program gradoval. Předseda nejpočetnějšího občanského sdružení v České republice svůj výstup zahájil větou: „Tato vláda lže jako komunisté před měnovou reformou.“

Jaroslav Zavadil většinu své řeči věnoval důchodové reformě. Vyložil argumenty, proč pouze průběžný důchodový systém dává lidem spolehlivé záruky, že o jejich penzi bude postaráno, a příklady z okolních zemí ilustroval, jak pokus vtáhnout do systému soukromé fondy, nutně vede ke krachu celého zabezpečení.

Předseda ČMKOS ve svém vystoupení ostře kritizoval i Topolánkovu vládu, která podle něj připravila rozvrat zdravotnictví tím, že je zbavila příjmů. Podle Zavadila to byla součást strategie, na niž dnes navazuje zavádění a navyšování různých poplatků.

Předseda odborů se s řadou dalších řečníků shodl v tom, že Nečasův kabinet je nejhorší českou vládou od roku 1989. Laškoval na téma defenestrace a řekl, že zatímco některé reformy mohou vyhnat lidi do lesů, tak jsou také reformy, kvůli nimž mohou lidé do lesa vyhnat svou vládu. Právě na prahu této situace stojíme dnes u nás, míní Zavadil.

    Diskuse
    April 7, 2011 v 20.02
    Skvělá akce
    Jan Černý = ředitel Masarykovy demokratické akademie?
    JP
    April 7, 2011 v 21.16
    =
    = je správně.
    SH
    April 9, 2011 v 12.02
    Jediná poznámečka.
    Pokud Zavadil zahájil svůj projev tak, jak je zde řečeno, tak na sebe prozradil, že je za prvé daleko větší trumbera, než jsem si myslel a za druhé buďto už trochu zapšklý svým antikomunismem, nebo uboze populistickým odborářským bossem. Každá moc, která dojde k názoru, že měnová reforma je nutná, musí její uskutečnění bezpodmínečně provést v naprostém utajení, aby se na ní pokud možno nemohl nikdo obohatit. Což platí zdaleka nejen o měnové reformě, ale o všech větších zásazích do měny.
    FJ
    April 11, 2011 v 14.06
    Vláda nelže, jen má svou pravdu...
    Co bychom mohli chtít od vlády protikorupční zmítané skandály a korupcí a rozpočtové odovědnosti, když v jejich podání se dluh prohlubuje tatí nejrychleji v historii země. Ministr Kalousek je opravdu "dobrý ministr financí" a byl a v Topolánkově vládě dokonce hlásal, že se nás krize nedotkne a nyní asi se zadlužujeme, že se nás krize dotkla a jeho reformy se smrskly na útoky proti ostatním koaličním partnerům a ochranu dalšího šetřivého Bartáka. Je to vláda slušně řečeno pragmatiků, kde pravda je to , co je dobré pro ně, pro ostatní to je lež.Lhalo se za komunismu dost, ale ne takto. Když se kradlo tak řádově o hodně méně...a i řádově méně se lhalo...