Lékařští odboráři klopotně dospěli ke shodě

ČTK, Hana Holcnerová

Až po mnohahodinovém úterním jednání se zástupci lékařských odborových organizací v Praze shodli na podpoře návrhu dohody, kterou jejich předseda Engel předložil v pondělí ministru Hegerovi. Mnozí odboráři však Engelovi stále vyčítají přílišnou smířlivost.

Lékařští odboráři z celé republiky se v úterý snažili shodnout, jak reagovat na poslední vývoj jednání s  ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem v otázce navýšení platů a souvisejícího sporu. Po mnohahodinové diskusi se nakonec postavili za dohodu, kterou v pondělí jejich vedení předložilo ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09).

„Strašně jsme slevili z našich požadavků a řadě lidí se to nelíbilo. Už nelze dál ustoupit, kvůli tomu jsme výpovědi nedávali," řekla po jednání novinářům místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová. „Podpořili jsme k vyjednávání stávající dohodu jako nepodkročitelné minimum. Z toho už nikdo z nás nemůže slevit ani písmenko, ani píď,“ dodala Vedralová.

Předseda Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel novinářům řekl, že mnozí lékaři požadovali v tlaku přitvrdit a vyčítají mu, že jeho návrh dohody s ministrem Hegerem je příliš smířlivý. Během odpoledne nebylo dlouho jasné, zda odboráři budou schopni k nějakému společnému stanovisku vůbec dospět.

Engel s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem předložili v pondělí ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) návrh dohody, která by zajistila, že dvě miliardy korun, jež slíbil Heger nemocnicím, budou rozděleny mezi lékaře. Žádali také záruky ministra, že každý z lékařů ve výpovědi, který se bude chtít vrátit, bude znovu přijat. Pondělní návrhy jsou podle úterních Engelových slov tím nejměkčím, co na setkání padlo. „Máme veliký problém dobrat se konsenzu, tak bouřlivé jednání jsem ještě nezažil,“ uvedl v úterý odpoledne Engel.

Heger však přijetí odcházejících doktorů nemůže nemocnicím nařídit a nemůže ani ředitelům nakázat, že peníze navíc mají dát pouze lékařům.

Smlouvu navrženou odbory Heger zpochybnil, má podle něj „ultimativní charakter" a klade si „téměř vazalské podmínky". Hegera v úterý podpořil i předseda jeho strany TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj nabídl Heger lékařům maximum, další požadavky jsou mimo aktuální rozpočtové a politické možnosti. Schwarzenberg vyzval lékaře k odpovědnosti.

Heger má také podporu premiéra Petra Nečase (ODS), který opakovaně říká, že není možné vzít peníze na platy ze státního rozpočtu. Pokud Heger našel peníze v systému zdravotního pojištění, měly by podle premiéra jít na platy všech zdravotníků, ne pouze lékařů. Česká asociace sester požaduje peníze také pro sestry, k výzvě odborů podávat výpovědi se nepřipojila, aby prý dál nezhoršovala rozbouřenou situaci. Do opozice vůči ČAS se postavila petiční akcí skupina „Jsem zdravotní sestra a podporuji akci Děkujeme, odcházíme“, která platy zvyšovat v tuto chvíli nechce.

Další jednání mezi ministrem a lékařskými odbory se má uskutečnit ve čtvrtek.

V odborové akci Děkujeme, odcházíme dalo výpověď 3 800 nemocničních lékařů, zhruba každý pátý. Další stovky vypovídají dohody o přesčasech, takže jsou ohroženy i pohotovostní služby nemocnic. Odbory žádaly růst mezd na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe, chtěly také některé systémové změny.

    Diskuse
    JS
    February 1, 2011 v 18.36
    Vzkaz lékařům
    Milí lékaři , přeji mnoho úspěchů v zahraničí . Zpočátku jsem měl k vašim snahám celkem pochopení , nakonec se z toho stalo obyčejné vydírání. Pokud vám Heger ustoupí , a doufám , že to neudělá, zítra odmítnou úředníci razítkovat a učitelé zapřou Čapka dokud nedostanou své miliardy Takže Není zač a šťastnou cestu.
    February 1, 2011 v 20.01
    Vzkaz pacientům
    Vážený pane, bohužel jste se nechal zmanipulovat mediální propagandou. Ale jsem rád, že se bez lékařů obejdete a přejete jim hezký pobyt v zahraničí. Potom mi tam ale nesedí ta slova o vydírání... Lékaři jsou ochotni ustoupit z výše právem a přiměřeně k dalším profesím požadovaných mezd na navrhované 2 mld., ale už neusoupí od požadavků na systémové změny, to je v pořádku. Pokud by ustoupili, nic se nezmění, oni odejdou, ale my v tom budeme žít dále. Nebo si myslíte, že předražené investice, nákupy v nemocnicích, neregulované ceny léků, které ze systému každoročně odvádí desíky miliard z našeho pojištění jsou OK?
    JS
    February 2, 2011 v 15.58
    to: David Unger
    A vy si myslíte , že cílem akce Náš exodus , váš exitus jsou systémové změny ? Nebo jde prostě jen o to urvat větší kus ze společného koláče pro skupinu , které má čím vydírat ty ostatní . A argumentovat způsobem " Ale jsem rád, že se bez lékařů obejdete" , to je přesně uvažování oběti vydírání . Lékaři nikam neodejdou , neboť jak kdosi vtipně poznamenal , takové množství doktorů pojme jen hromadný hrob . Oni také nikdy nikam nechtěli . Levice by se měla zbavit pocitu , že vždy když protestuje zaměstnanec tak je v právu a musí se za něj postavit . Záleží proč protestuje a jakým způsobem .
    February 2, 2011 v 19.33
    Četl jste vůbec požadavky nespokojených lékařů? Požadavek na zvýšení mezd je jen jedním z nich a je racionálně zdůvodněn. Představitelé LOK a ČLK rozpracovali návrh na 2 mld. nabídnutý ministrem právě do koncepční a systémové změny, včetně hlubších změn a způsobu dohody na nich, byli odmítnuti. Usilují zejména o řešení předražených státních zakázek a nákupů léků a materiálu. Právě v dnešní době se musíme postavit za různé skupiny kolegů zaměstnanců, jinak nás vládnoucí kapitálově-mediální lobby převálcuje. Je to jejich strategie poštvat nás proti sobě. To jste nepochopil? Vydírání - to je manipulativní označení, které se jim třeba vám shora podařilo velmi efektivně vnutit tak, aby žádná změna, po které lékaři volají, nenastala a s našimi miliardy z pojištění se čachrovalo vesele dál...
    JS
    February 3, 2011 v 10.11
    to:David Unger
    Pane Ungere samozřejmě četl ale velmi pochybuji , že jste ho četl vy . Nebo jsme četli každý jiný dokument ? Já mám otevřenou takzvanou Dohodu o úpravě poměrů ve zdravotnictví . Ta má celkem devět článků . Poslední tři jsou formální , zbývá šest. Prvních pět řeší pouze a jenom platy a znovuvzetí doktorů do práce . Šestý má tři podčlánky , jeden je pravda věnovaný reformám ve zdravotnictví . Druhý je formální . Ve třetím jde zase o prachy. Takže když vynechám ty formální části , v 5,5 z 6 článků jde o prachy . O co myslíte , že jde skutečně lékařům , o reformy ?
    February 3, 2011 v 16.57
    Myslel jsem požadavky lékařů zformulované pod Děkujeme, odcházíme. Tu dohodu kterou citujete, jsem četl taky. Je to dohoda ke stažení výpovědí, těžko tam můžete mít rozpracovanou reformu, ta bude trvat měsíce. Ale je tam ten důležitý, který upravuje, s kým se budou reformy konzultovat a tam máte LOK i ČLK. Navíc, opět jste přijal manipulaci, reformu má dělat vláda, ne odbory. S těmi je dobré ji onzultovat, podporují ji a jsou jí nakloněny. Ale odpovědnost je na vládě. V které demokratické zemi dělají reformu odbory???
    SH
    February 3, 2011 v 17.41
    Platy a odbory.
    Z dosavadního vývoje plyne, že protest lékařů se skutečně smrskl na požadavek vyšších platů. Myslím, že náš právní řád je v tom směru jasný. Pokud kteříkoliv zaměstnanci žádají vyšší platy, tak jako jedinou zákonnou formu nátlaku při vyjednávání o nich formou jednání o kolektivní smlouvě, je stávkování a nic, podtrhuji, nic jiného.
    Předá-li zaměstnanec výpověď zaměstnavateli, jde o individuální a tedy ryze soukromý, ba dokonce jednostranný právní akt, v pracovně právním vztahu. Nemusí být zdůvodňován. Takže zaměstnavatel ani neví, proč zaměstnanec chce odejít a ani jej to nezajímá. Kolektivistické výpovědi jsou nátlakem, který v každém případě odporuje našemu právnímu řádu. Jde-li navíc o povolání zajišťující bezpečnost obyvatel, v tomto případě zdravotní, je toto skupinové chování ohrožením bezpečnosti obyvatel, což je napováženou.
    Tvrzení, že lékařům jde o reformu, mne nechává chladným. Za celou polistopadovou dobu byli ministry zdravotnictví lékaři a většinou ještě k tomu nemocniční. Že se za tak dlouhou dobu nebyli schopni dohodnout na potřebné změně ku prospěchu společnosti lidé s tím nejvyšším vzděláním v zemi, není moc dobrou vizitkou demokratizace naší společnosti. Co potom můžeme očekávat od lidí podstatně méně fundovaných?!
    February 4, 2011 v 12.35
    Pane Hošku, pořád jedeme v tom stejném, najednou se začne veškerá odpovědnost házet na lékaře... Myslím, že reformy rozhodně neblokovala nedohoda nemocničních lékařů. Mimochodem v těchto dnech si správní rada VZP rozdělila 15 miliónů odměn za úspěšné hospodaření v minulém roce. Argumentujete dodržováním zákonů - kolektivní protestní výpověď není v rozporu se zákonem. Nátlak to je. Ale na hrubý pytel hrubá záplata. Alespoň vidíte, jak vládnoucí granituře na nás na pacientech záleží. Pokud chcete dodržování zákonů - jsem pro. Začněme tedy u fakultních nemocnic, kdy za oficiální úvazek 0,1 musí často mladí lékaři - absolventi odpracovat třeba 1,2 úvazku, aby se dostali k potřebné kvalifikaci. To nepovažujete za vydírání? Řadoví lékaři navíc kromě právně zakotvených přesčasů, které jsou omezeny, odpracují i 100 i více hod. v měsíci navíc. To je taky v pořádku a v souladu s právním řádem?
    JS
    February 5, 2011 v 12.52
    to: David Unger
    Pane Ungere , spousta lékařů s vlastní praxí odpracuje spoustu přesčasů , ale žádný nechce po vládě zajistit větší obrat . Každý máme na vybranou a všichni mohou odejít . Faktem je , že nikdo z nich odejít nechce , nikdo se nechystá , nevyřizuje práci v Německu . Víte , v sebeobraně platí jedno pravidlo , když už tu zbraň na někoho namíříte , tak musíte být opravdu připraven vystřelit . Jinak se velmi pravděpodobně stane , že na to doplatíte vy sám . A to se přesně stalo doktorům .
    February 5, 2011 v 12.59
    Janu Samkovi
    Přehlížíte reálný stav:
    lékaři s vlastní praxí podobně jako soukromé nemocnice si zpravidla vybírají pacienty podle finanční výhodnosti. Praktičtí lékaři proto (za přiměřenou odměnu) posílají pacienty s "výhodnými" diagnózami do soukromých zařízení, ty ostatní pak do veřejných. Budeme-li tedy posuzovat zdravotnictví výlučně podle "ekonomických" ukazatelů, vždy nám to soukromé vyjde jako "úspěšnější".
    A o to koneckonců privatizátorům zdravotnictví jde.
    Jejich konání je protiústavní.
    JS
    February 5, 2011 v 14.15
    to:Jan Kopecký
    Ale vždyť to přece není pravda. Naprosta většina doktorů s vlastní ordinací vás příjme , protože jim to zaplatí pojišťovna . Ale v předchozí debatě nešlo o to co je lepší nebo efektivnější ( jsem odpůrcem systému , kdy si můžete za peníze koupit lepší vzdělání nebo zdravotní péči) . Jde o to , že doktoři vydírali , prohráli a hájit je snahou o reformu zdravotnictví je nesmysl.
    February 5, 2011 v 17.27
    Pane Samku, vy asi nevíte kolik se pohybuje hodinová mzda lékaře v nemocnici a lékaře v soukromé ambulanci? Souhlasíte s tím, aby lékař, který vás v nemocnici ošetří, měl na hodinu 100Kč? Kolik dáte automechanikovi, opraváři pračky apod.? Stávka milionářů tu už byla, ale před volbami v r. 2006, pod praporem ODS. Mimochodem argument, že si nikdo zatím nevyřizuje práci v Německu podporuje lékaře - 1. jsou ochotni a připraveni se dohodnout, 2. jsou unaveni a mnozí z nich se již těší na několikaměsíční dovolenou po té, co odpracují 300 hod. měsíčně i více...
    + Další komentáře