Vánoční týrání. Mějme s kapry víc soucitu
Romana ŠonkováZacházení s živými zvířaty znamená vysokou zodpovědnost. Tradiční nakládání s vánočními kapry jakýmkoli standardům odporuje. Zdá se však, že časy se mění. Většina obyvatel České republiky už od potřeby mít „kapra ve vaně“ ustupuje.
Jsou tu další Vánoce a na ulicích se opět objevují kádě s kapry. Nakládání s živými rybami, které zcela správně považujeme za tradici, je však krajně surové. Pojďme si posvítit na to, co takový kapr kolem Vánoc prožije.
Než se kapr vůbec dostane do kádě na ulici, má už ledasco za sebou — výlov, hladovění na sádkách a transport. To všechno se ale naštěstí řídí pravidly zakotvenými v zákoně a podléhá kontrolám Státní veterinární správy. Její inspektoři dozorují nejen přechovávání ryb v kádích, ale i to, jak se s nimi zachází při usmrcování.
Jakmile je však kapr prodán živý, veškerý dozor končí. Nikdo už nemůže kontrolovat, jak dlouho je ryba přenášena bez vody v tašce, zda je ryba usmrcena ihned po příchodu domů či zda je před usmrcením správně omráčena. Neví se ani, kolik ryb živoří celé dny ve vaně s vodou, která jim škodí. Ať už kvůli nevhodné teplotě, nedostatku kyslíku nebo kvůli přítomnosti chloru ve vodě.