Ben Tarnoff: Jak osvobodit internet

Klára Vlasáková

Ben Tarnoff v dalším díle podcastové série Screenshot vysvětluje, jak se z internetu stal nedemokratický prostor vlastněný obřími korporacemi. Navrhuje cestu k jeho deprivatizaci ve veřejném zájmu.

Ben Tarnoff se vedle technologií a politiky zabývá americkou kulturní historií. Přispívá do Guardianu, The New York Times nebo Jacobinu. Spoluzaložil technologický magazín Logic, který se snaží odkrývat, koho technologie obohacují, koho ochuzují a jakou budoucnosti činí (ne)možnou. Ve své knize Internet pro lidi: Boj za naši digitální budoucnost (2022) analyzuje současnou krizi internetu a naznačuje, jak z ní ven. Ať už se jedná o ztrátu soukromí nebo šíření dezinformací, podle Tarnoffa nese vinu za nebezpečné nešvary soudobého internetu jeho zesoukromění. Jako řešení navrhuje deprivatizaci, která, jak věří, by mohla internet změnit v místo, kde vládnou lidé, nikoli zisk. Grafika Screenshot

Spisovatel a publicista Ben Tarnoff varuje před internetem v rukou soukromých korporací. Vrací se k jeho kořenům a dokládá, jak zásadně se odchýlil od svého původního smyslu a účelu. Ukazuje, že se v důsledku rozsáhlé privatizace internet stal nedemokratickým a umožnil velkým hráčům ovlivňovat uživatele prostřednictvím dat, která o nich sbírají. Co lze s internetem udělat, aby sloužil zájmům společnosti? Svůj pohled na možnosti regulace internetu, jeho zveřejnoprávnění i existující alternativy nabízí také politoložka Kateřina Smejkalová.

×
Podcasty Screenshot IV. série

Podcastová série Screenshot přináší to nejzajímavější z debat a diskusí Inspiračního fóra, zastavuje se u společenských fenoménů a pomáhá složit ucelenější obraz dnešního světa.

Jednotlivými díly čtvrté série provází spisovatelka a publicistka Klára Vlasáková, která představí pětici inspirativních myslitelů a myslitelek současnosti a k tomu jeden neméně inspirativní umělecký kolektiv.

Série začíná setkáním s s ukrajinskou dokumentaristkou Alisou Kovalenko. Další díly představí možnosti nerůstu pohledem ekologického ekonoma Giorgose Kallise, přístup k nenásilné komunikaci Miki Kashtan a nitro lidského mozku s neurofilozofkou Patriciou Churchland. Závěrečné díly přiblíží kritický pohled na vývoj internetu se spisovatelem Benem Tarnoffem a alternativní svět počítačových her s uměleckým kolektivem Total Refusal.

Kromě Deníku Referendum najdete nové díly každou středu také na webu www.inspiracniforum.cz/podcasty a v podcastových aplikacích Apple Podcast, Google Podcast a Spotify.