Alisa Kovalenko: Zmáčknout v sobě spoušť

Klára Vlasáková

V prvním díle nové řady podcastové série Screenshot hovořila Klára Vlasáková s ukrajinskou umělkyní Alisou Kovalenko o zkušenosti žen ve válce, kterou sama musela poznat. Se zbraní i kamerou v ruce.

Alisa Kovalenko studovala dokumentární film v Kyjevě a Varšavě. Její nejnovější snímek Nevyhasneme, zachycující příběh a sny pětice teenagerů žijících na Donbase, měl premiéru v únoru 2023 na Berlinale a byl oceněn za nejlepší režii na festivalu Jeden svět. Řadu ocenění získaly také Alisiny předchozí filmy Alisa in Warland (2015) o válce na východní Ukrajině z roku 2015 a Domácí hry (2019) o mladé fotbalistce, která prodá svoje kopačky, aby měla rodina na nájem. Kovalenko také působí jako dramaturgyně mezinárodní soutěže dokumentárních filmů na filmovém festivalu Molodist v Kyjevě. Grafika Screenshot

Ukrajinská filmařka Alisa Kovalenko se po napadení své země Ruskem vydala na frontu. Nevyměnila kameru za zbraň, ale obtěžkala se obojím. Natáčela jen ve chvílích, kdy utichly boje a zachytila tíživou každodennost války v jemnějších odstínech. Její vojenskou zkušenost poznaly tisíce ukrajinských žen, které nabídly své služby armádě. Jak válka proměňuje status žen? A co jejich účast v bojích pro společnost znamená? Její pohled doplní válečný reportér a šéfredaktor reportážního online magazínu Voxpot Vojtěch Boháč.

Podcasty Screenshot IV. série

Podcastová série Screenshot přináší to nejzajímavější z debat a diskusí Inspiračního fóra, zastavuje se u společenských fenoménů a pomáhá složit ucelenější obraz dnešního světa.

Jednotlivými díly čtvrté série provází spisovatelka a publicistka Klára Vlasáková, která představí pětici inspirativních myslitelů a myslitelek současnosti a k tomu jeden neméně inspirativní umělecký kolektiv.

Série začíná setkáním s s ukrajinskou dokumentaristkou Alisou Kovalenko. Další díly představí možnosti nerůstu pohledem ekologického ekonoma Giorgose Kallise, přístup k nenásilné komunikaci Miki Kashtan a nitro lidského mozku s neurofilozofkou Patriciou Churchland. Závěrečné díly přiblíží kritický pohled na vývoj internetu se spisovatelem Benem Tarnoffem a alternativní svět počítačových her s uměleckým kolektivem Total Refusal.

Kromě Deníku Referendum najdete nové díly každou středu také na webu www.inspiracniforum.cz/podcasty a v podcastových aplikacích Apple Podcast, Google Podcast a Spotify.

×