Itálie bude muset dovážet olivy. Úroda se propadla kvůli změnám klimatu

Josef Patočka

Už od dubna bude zřejmě Itálie závislá na dovozu jedné ze základních surovin středomořské kuchyně. Loňská úroda oliv byla totiž nejnižší za posledních pětadvacet let. Podle vědců je na vině extrémní počasí související se změnami klimatu.

Extrémní počasí může podle vědců za jednu z nejhorších neúrod oliv v italské historii. Sklidit se jich podařilo o sedmapadesát procent méně než loni. Pokud jde o jednu ze základních surovin středomořské kuchyně, bude Itálie zřejmě už od dubna závislá na dovozu. Kvůli neúrodě vyšli v únoru do ulic pěstitelé oliv po celé Itálii. Protesty takzvaných „oranžových vest“ (gilet arancioni) žádaly pomoc pro poškozené zemědělce.

Olivovníkům po celém Středomoří škodí řada extrémních klimatických jevů, které odpovídají důsledkům změn klimatu: nepravidelné deště, jarní mrazy, příliš silné větry či letní sucha. „Existují jasné vzorce pozorování, které ukazují, že právě tyto typy extrémního počasí jsou příčinou snížené produkce potravin,“ potvrdil pro britský deník The Guardian profesor Riccardo Valentini z italského Evropsko-středomořského centra pro změny klimatu (CMCC).

„Mrazy jsou ve Středomoří něčím výjimečným. Extrémy jsou ale významné v obou směrech a klimatické scénáře skutečně předpověděly, že přijdou,“ poznamenal. Zprávy Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN (IPCC) „poukazují na to, že právě extrémní projevy počasí jsou jedním z hlavních důsledků změn klimatu“ a „do budoucna tak víme, že extrémů a anomálií bude přibývat“.

×