Čeští příznivci Varufakise se sejdou v Praze, chtějí celorepublikovou organizaci

Radek Kubala

Hnutí DiEM25 usiluje o demokratizaci struktur Evropské unie. Jeho čeští příznivci se sejdou v sobotu v Praze. Usilují o vytvoření celorepublikové organizace. Chtějí také zastavit růst evropské krajní pravice.

Hnutí DiEM25 vzniklo v březnu 2016 na podnět bývalého řeckého ministra financí Janise Varufakise, přihlásilo se k němu na sedmnáct tisíc lidí včetně filosofa Slavoje Žižka, jazykovědce Noama Chomského nebo spisovatele Borise Budena. Dnes se k hnutí DiEM25 hlásí přibližně šedesát tisíc lidí v celé Evropě a má šest národních koordinačních platforem. Necelých dvě stě příznivců se k DiEM25 hlásí i v České republice.

„Sobotní setkání považujeme za důležitý krok k vytvoření struktury celorepublikové organizace DiEM25, chceme se potkat a navázat spolupráci s dalšími organizacemi a jednotlivci, kteří jsou našemu programu blízcí,“ řekl Deníku Referendum jeden z aktivistů DiEM25 Martin Čermák. Celorepublikové setkání hnutí se uskuteční na pražské Novotného lávce. Organizátoři očekávají účast několika desítek lidí.

Důvodem k setkání je podle organizátorů i narůstající xenofobie a návrat krajně pravicových myšlenek do evropského prostředí. „Jsme přesvědčení, že Evropská unie se rozpadá. Evropané ztrácejí svou víru v možnost celoevropských řešení problémů. Ve stejné době, kdy víra v unijní instituce slábne, vidíme vzestup misantropie, xenofobie a toxického nacionalismu,“ uvádějí organizátoři akce ve své internetové pozvánce.

Příčinou nárůstu krajní pravice je podle představitelů hnutí krize Evropské unie. „Promítá se v tom nespokojenost s fungováním Unie, její netransparentnost, aplikace politiky škrtů a nespravedlivý způsob řešení finanční krize, včetně té řecké,“ řekl Deníku Referendum koordinátor místní skupiny DiEM25 v Českých Budějovicích Antonín Hořčica.

Hnutí DiEM25 v České republice vzniklo před dvěma lety z bývalých skupin hnutí ProAlt, ke kterým se přidali někteří členové Pirátů, Strany zelených a jiných místních politických stran či nepolitických uskupení.

Přestože se oficiálně k hnutí hlásí téměř dvě stovky členů, hodně aktivních je podle Hořčicy pouze několik desítek. Mezi aktivnější členy patří i pirátští poslanci Mikuláš Peksa a Ondřej Profant. „Na začátku našeho snažení vznikly poměrně aktivní skupiny v Ostravě a Opavě. Bohužel se brzy rozpadly. Nyní sledujeme, že v Ostravě, ale i jinde v republice, dochází k oživení zájmu o naše témata. Rozvíjet tento zájem chceme v sobotu,“ dodal Hořčica.

    Diskuse
    February 26, 2018 v 9.43
    Čeští příznivci Patočky píšou o DiEM25
    Marně čekám, kdy se ozve někdo povolanější, vypadá to, že jsem jediným členem DiEM25, který diskutuje tady na blogu příznivců Jakuba Patočky. Zůstává tak na mně, abych se ohradil proti prezentaci Hnutí za demokracii v Evropě jako kultu osobnosti Janise Varufakise.

    Lepší, než abych se rozepisoval o organizační struktuře DiEM25 a jeho historii, pravděpodobně bude odkázat na web diem25.org, stejně bych většinu informací opisoval odtamtud. Pro čtenáře, kteří nenajdou čas web hnutí studovat, musím aspoň zdůraznit, že DiEM25 není fanklub Janise Varufakise ani jeho rodinná firma, nýbrž panevropské hnutí za demokratizaci Evropy (ne nutně pouze stávající Evropské unie).

    Janis Varufakis není Emmanuel Macron a nezaložil si DiEM25 jako spolek pro podporu své kandidatury na prezidenta EU. Možná není ani přesné označit ho za nejvýraznější osobnost hnutí, spíše je z výrazných osobností hnutí tou mediálně nejsledovanější, a především nejvíce s DiEM25 spojovanou; další členové koordinačního kolektivu DiEM25 jako Noam Chomsky nebo Brian Eno přitahují často srovnatelnou pozornost médií, ale média o nich zpravidla nemluví jako o představitelích DiEM25. Přitom ačkoliv je Janis Varufakis s největší pravděpodobností autorem myšlenky DiEM25 založit, jako o otci zakladateli hnutí bychom o něm měli mluvit přinejmenším společně s chorvatským filosofem Srećko Horvatem — jako moderní levicově liberální hnutí máme dva tatínky, aby si zpátečničtí pravicoví konzervativci mohli lámat hlavu, který z nich je maminka.

    DiEM25 se skládá z demoktratických spontánních kolektivů, které jednají z velké části autonomně. V čele hnutí stojí dvanáctičlenný volený koordinační kolektiv — v současnosti má členů třináct, protože jsme do něj nedávno zvolili dvojici členek, která sdílí jeden hlas. Koordinační kolektiv přitom v žádném případě nevystupuje jako správní rada řídící firmu DiEM25 pro jejího majitele Janise Varufakise. Členka koordinačního kolektivu Agnieszka Wiśniewska navštívila setkání českých členů a příznivců DiEM25 především proto, aby na konci odvysílala o tomto setkání rozhovor s Antonínem Hořčicou a Mikulášem Peksou:
    https://www.facebook.com/diem25.official.page/videos/2018586545129654/
    Rozhodně tam nebyla proto, aby setkání manažersky řídila.

    O zásadních otázkách rozhoduje hlasování všech členů hnutí a pro případy, kdy je třeba rozhodnout o něčem příliš významném, než aby to mohl udělat koordinační kolektiv sám, příliš rychle, než aby byl čas zorganizovat všeobecné hlasování s dostatečným prostorem pro diskusi, máme stočlennou schvalovací radu, jejíž členové se z kandidátů vybírají losem. Mimochodem, mezi současnými členy schvalovací rady DiEM25 jsou tři aktivisté z Česka: Antonín Hořčica, Hana Parčová a Ivo Vlasatý.

    Zdá se, že pro média bychom si možná měli osvojit taktiku rotující trojice mluvčích Charty 77. To by v českém prostředí mělo jít snadno, protože zdejší aktivní demokratické spontánní kolektivy většinou navazují na ProAlt, a ten z tradice mluvčích Charty 77 čerpal.

    I přesto, že zatím rotující trojici mluvčích nemáme, není mi jasné, proč příznivci Jakuba Patočky píšou o DiEM25 jako o příznivcích Janise Varufakise, zatímco o příznivcích Andreje Babiše jako o hnutí ANO.