Do boje o křeslo předsedy ČSSD vyrazil Chovanec spolu se Zimolou

Jan Gruber

Den po vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách se Milan Chovanec společně s Jiřím Zimolou rozhodli kandidovat na post předsedy sociální demokracie Chovanec doposud získal tři nominace od krajských organizací, Zimola pouze jednu.

Milan Chovanec, statutární místopředseda ČSSD, který je po rezignaci Bohuslava Sobotky pověřen řízením strany, a někdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola se den po vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách rozhodli ucházet o post předsedy sociální demokracie. Sjezd, který zvolí nové vedení strany, se sejde v polovině února v Hradci Králové. Kandidaturu na předsedu strany doposud oznámil místopředseda Sněmovny Jan Hamáček, olomoucký primátor Antonín Staněk, brigádní generál v záloze Miroslav Krejčík a spolustraníkům i veřejnosti téměř neznámý zastupitel Poličky Jan Jukl.

„Vedení sociální demokracie jsem přebíral s jedinou ambicí: dovést stranu v co nejlepší ekonomické kondici do sjezdu a vytvořit podmínky pro volbu nového vedení, jež ukáže straně nový směr. Žádný zázračný spasitel se ale doposud neobjevil,“ napsal Chovanec při oznámení své kandidatury. „Není doba pro salónní politiku. Je třeba si vyhrnou rukávy, začít makat a občas se i poprat. Jinak ČSSD nepřežije,“ dodal. Chovanec zároveň uvedl, že pokud se stane předsedou, bude jeho cílem oživení pražského Lidového domu, větší zapojení členské základy a odborných komisí do činnosti strany nebo zjednodušení stranických stanov.

V oblasti politického programu se ČSSD podle statutárního místopředsedy v prvé řadě musí zbavit nálepky strany dávek. „Formulujme jednoduchá programová témata. Podpora rodin s dětmi, jistota bezpečné země a jasné směřování země jako součásti EU a NATO. A jistota důchodů a bezplatné zdravotní péče,“ vypočetl Chovanec nejdůležitější body programu sociální demokracie. Zmínil se rovněž o vyjednávání s politickým hnutím ANO o podobě nové vlády s tím, že by se strana neměla bát odejít do opozice, jak bezprostředně po volbách deklarovala.

Milan Chovanec řekl, že vstup ČSSD do vlády považuje za velké riziko. Andrej Babiš mu odpověděl, že s ním ve vládě určitě sedět nebude. Foto ÚV ČR

„Po čtyřleté zkušenosti je pro ČSSD velké riziko vstoupit znovu do koalice se stejnými partnery. Přesto je třeba zvážit odpovědnost za vývoj země. Pokud bude koalice s ČSSD jedinou možností, jak zabránit destrukční vládě populistů, polofašistů a komunistů, pak je třeba o ní jednat,“ dodal Chovanec a znovu zopakoval dříve stanovené požadavky, kterými sociální demokracie podmiňuje vstup do vlády s politickým hnutím ANO. Tím nejdůležitějším je, aby členem vlády nebyl nikdo, kdo je trestně stíhán policií.

Chovanec prozatím získal nominaci na předsedu strany od krajské konference v Plzni, Zlíně a Ústí nad Labem. Podporu mu rovněž vyjádřilo několik okresních organizací. O jednu krajskou nominaci více má Hamáček. Bývalého předsedu Sněmovny podpořili spolustraníci ve středních Čechách, Praze, Karlovarském kraji a naposledy i na Královéhradecku. Důvěře jedné krajské buňky se pak těší Miroslav Krejčík, jehož do čela strany navrhli v Jihomoravském kraji, a Jiří Zimola, který získal nominaci v jižních Čechách.

Bývalý jihočeský hejtman Zimola spekulace o své možné kandidatuře do čela strany doposud odbýval s tím, že se rozhodne podle výsledků vyšetřování jeho rekreačního domu na Lipně, kvůli kterému musel v minulém roce rezignovat na hejtmanský post a následně byl i stranickým vedením stažen z kandidátky do Sněmovny. Informaci, že se Zimola navzdory předchozím prohlášením nakonec rozhodl o post předsedy ČSSD ucházet, zveřejnil na Twitteru bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Zimola na žádost Deníku Referendum, zda může svou kandidaturu potvrdit, nereagoval.

    Diskuse
    Čistě z pohledu technologie moci se rezignace Sobotky a vytvoření tzv. triumvirátu Sobotka premiér - Chovanec šéf strany - Zaorálek volební lídr ukazuje jako obrovská chyba.
    A Sobotkovo manažerské selhání.
    Měl vydržet až do hořkého konce. Tak to v politice někdy bývá, ale celkové hodnocení jeho premiérství přece tak hořké nebude. Měli jsme mnohem horší ministerské předsedy.

    A jeho nástupcem měl být Lubomír Zaorálek.
    Z jednoho prostého důvodu -- nikoho lepšího na tu funkci ČSSD momentálně nemá.

    Zaorálek by byl schopen nějak se domluvit s oběma křídly uvnitř ČSSD, není zemanovec, nicméně se Zemanem chodil hrát šachy a myslím, že ten by ho za předsedu uznal.
    Jako politická figura a řečník je vybaven dostatečně, aby to zvládl.
    Mohl zahájit důraznou revitalizaci strany alá Paroubek zkřížený s Corbynem.
    A spoustu dalších potřebných věcí...

    Jenže tříměsiční volební lídrovství a následný volební výprask ho vyřadily ze hry.

    Chovanec? Zimola?? Hamáček??? ....................... nó, jak bych to řekl,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    To v podstatě nejzajímavější je, nakolik se bude výsledné složení vedení ČSSD podobat tomu, které nám Miloš Zeman jistě neopomene předem sdělit...
    Navíc má sociální demokracie zcela zásadní problémy s prezentací své politiky.

    Dovolím si malou spekulaci.

    Představme si, že by se ČSSD rozhodla něco udělat s obrovským počtem lidí, kteří čelí exekucím a různě znásobeným půjčkám.

    Nešlo by o to státem zacálovat dluhy lidí. Šlo by o odstupňovaný systém, který by těm, co poctivě splácejí postupně ulevoval a přebíral větší a větší část splátek. Prostě tak, aby lidé věděli, že jsou schopni během několika let z dluhové pasti vyjít. Protože nic nedevastuje víc, než když vám každý měsíc zkrouhnou výplatu na minimum a vy víte, že takhle to bude až do smrti...
    Zároveň stanovit, že to je opravdu jednorázová pomoc, která se, když zklamou, nebude opakovat.
    (a zároveň příjmout zákon proti lichvě)

    Dalo by se rozumně vysvětlit, že obrovské množství takto zadlužených lidí s sebou přináší spoustu negativního a že je ve státním zájmu i v zájmů všech (i těch, kteří to ze svých daní zaplatí), aby se těmto lidem pomohlo.
    Navíc jak ukazují výzkumy z Polska ((( https://a2larm.cz/2018/01/kdo-skutecne-voli-populisty/ ))), střední třída by nemusela být proti.

    Jenže víme jak by to při stavu dnešní soc. dem. dopadlo --- byla by obviněna, že chce rozdávat cizí peníze nepřizpůsobivým šmejdům. Kam bychom přišli, jen tak platit za chudáky jejich dluhy, co?

    A socani stáhnou ocasy....................

    Raději něco takového ani nenavrhovat.