Brexit poškodí všechny

Pavel Poc

Britská ekonomika se bez přístupu na trh Unie neobejde. Do členských států EU totiž míří téměř polovina britského vývozu. Nahradit takový objem exportu je v podstatě nemožné. Brexit by však měl přímý dopad i do rozpočtu Evropské unie.

Referendum o Brexitu se blíží a podle posledních průzkumů mají hlasy pro vystoupení Velké Británie z EU 10% náskok. Zdá se tedy, že dlouhá léta soutěžení britských konzervativců s nacionalistickou protievropskou partají UKIP o to, kdo bude víc plivat na Evropskou unie, nese svoje hořké ovoce.

Zatímco Britští hooligans devastují Marseille, Cameron musel přiznat, že Velká Británie nemůže počítat s tím, že by kopírovala cestu Norska nebo Švýcarska, a že tedy bude muset opustit společný trh.

Co Cameron dříve nepřipustil, přiznal nyní v celé nahotě. Jenže kontinent, který na Británii doposud utěšoval, tentokrát přitakal.

Dnes je již jisté, že britské rozhodnutí bude konečné. Žádné další referendum, žádné další výhody. A Británie bude muset čelit jeho důsledkům.

Problém přitom může být v tom, že Britská ekonomika se bez přístupu na trh Unie neobejde. Do členských států EU totiž míří téměř polovina britského vývozu.

Nahradit takový objem exportu není možné. Spojené království bude muset vyjednat množství zcela nových obchodních dohod. A to může být mimořádně zdlouhavé. Jestli tedy bude něco po případném Brexitu pro britskou ekonomiku skutečně typické, bude to nejistota.

Dnes je již jisté, že britské rozhodnutí bude konečné. Žádné další referendum, žádné další výhody. A Británie bude muset čelit jeho důsledkům. Ilustrace screendaily.com

Případný Brexit by měl dozajista přímý dopad do rozpočtu Evropské unie. Národní příspěvek Velké Británie do rozpočtu Evropské unie tvoří zhruba 14 miliard eur ročně, přičemž z unijního rozpočtu dostávají Britové zhruba 7 miliard.

Pro evropský rozpočet by tedy Brexit znamenal více než sedmimiliardový výpadek. Zjednodušeně spočteno činí národní příspěvek České republiky zhruba 1,5 miliardy eur, tedy přibližně procento národních odvodů do rozpočtu. V současném nastavení se tak dá předpokládat, že by nás vystoupení Velké Británie mohlo přímo stát něco přes 70 milionů eur ročně.

A to není zanedbatelná částka, jakkoli čistá pozice České republiky bude i přesto výrazně pozitivní: pro období 2014 až 2020 nám z rozpočtu EU přiteče zhruba 22 miliard eur.

Tolik jsou všechno přímé tedy kalkutovatelné důsledky Brexitu. O těch nepřímých lze jen spekulovat.

Jisté je však jedno: pokud v Británii v den referenda skutečně převládne mentalita „my versus oni“, bude to drahé úplně pro všechny — Brity i Evropany.

    Diskuse
    June 16, 2016 v 8.47
    Brexit by mohl být začátkem konce Velké Británie, protože pokud bude schválen, tak převážně hlasy Angličanů. Skotové jsou většinově proti, Severní Irsko, kterému by Brexit přinesl obrovské problémy, protože má hranici se zemí EU, je také proti. Velké ztráty by Brexit přinesl relativně chudému Walesu, tam ale jsou odhady nejednoznačné.
    PK
    June 16, 2016 v 10.44
    Jelikož se tady tak jásalo nad vítězstvím Corbyna,
    bylo by dobré zmínit, že Corbyn je "faktický euroskeptik" (Jiří Přibáň):

    "V Británii ten hněv ovládá nejen konzervativce, ale snad ještě víc to platí o labouristech, které dnes vede faktický euroskeptik a radikální socialista Jeremy Corbyn, pro kterého EU představuje kapitalistické spiknutí nadnárodních korporací a neoliberální ideologie. "
    ??
    June 16, 2016 v 17.45
    Krize prece znamena sanci. Brexit muze v EU zahajit ozdravny proces.

    Mozna by Brexit znamenal problemy pro obe strany. Je vsak take mozne, ze se stane sokovou terapii pro tzv. lidry EU, kteri se patrne jiz davno odtrhli od reality.

    Jestlize lidri EU neustale prosazuji kvoty bez ohledu na to jake mnozstvi migrantu se do Evropy nahrne (milion, deset milionu, sto milionu). Pak se logicky bud zblaznili, nebo zaprodali. Me osobni presvedceni bylo, ze jsou prachsproste zaprodani. Moje presvedceni vsak zviklalo prohlaseni nemeckeho ministra financi Schäubleho z minuleho tydne: bez migrace zdegeneruje Evropa v pribuzenskych snatcich. Mozna je dobry ekonom. Ale co se tyce genetiky je naprosty idiot. Nebo se proste zblaznil. Je vsak treba se zamyslet, kam mohou blazni dovest EU.

    p.s. Pane Poc, kdyz se za nevystoupeni z EU rvou jako lvi, MMF, Obama ci financni trhy, je opravdu v zajmu nas obycejnych lidi to zac se rvou miliardari a jejich politicke loutky ?