Kdo z vás by chtěl v neděli do práce?

Zuzana Brzobohatá

Iniciativa „European Sunday Alliance“ neboli Evropská nedělní aliance prosazuje neděli bez práce a důstojnou pracovní dobu. To zahrnuje i rozumnou otevírací dobu obchodů přes týden.

Nám se dnes už zdá normální, že když nestihneme nákup během týdne, že jdeme do obchodu v neděli. Ale musí to tak být, respektive nestačilo by nám jen šest dnů na nákup?

Iniciativa „European Sunday Alliance“ — nebo česky Evropská nedělní aliance, kterou podpořilo asi sedmdesát europoslanců a kandidátů do evropských voleb, prosazuje právě neděli bez práce a důstojnou pracovní dobu. To obsahuje i rozumnou otevírací dobu obchodů přes týden.

Německo a řada západních zemí má již tradičně v neděli obchody zavřené. Foto Vít Drbal, Mediafax

Protiargumenty na tuto iniciativu, jako že to bude škodit ekonomice a bude mít dopad na hospodářský růst, lze velmi jednoduše zpochybnit. Německo a řada západních zemí má již tradičně zavřené obchody v neděli, a nijak se to v jejich ekonomice neprojevuje.

Naopak, právě hospodářský růst se tvoří zdravými a odpočatými pracovníky, kteří chodí do práce rádi, protože tam mají důstojné pracovní podmínky.

Nedělní oběd bez členů rodiny?

Zkusme se na tuto problematiku podívat ne z makro-, ale z mikro-pohledu, totiž ze strany rodiny. Včera byl Den matek. Představte si, že byste právě tento den strávili bez maminky, protože od sedmi ráno do devíti večer má šichtu v supermarketu. Anebo že byste právě byla tou maminkou.

Nebylo by to příjemné ani pro jednoho člena rodiny. Když bojujeme za lepší slaďování pracovního a rodinného života, musíme začít alespoň tam, kde to lze uskutečnit bez jakýchkoli problémů.

Ne všechny obchody musí zavírat

Iniciativa uvažuje i o obchodech, které provozuje sám majitel. Tam respektuje jeho svobodné rozhodnutí, jakou bude mít otevírací dobu. Obdobně jde i o kavárny, restaurace či benzínové pumpy. Tento princip například funguje již dlouho v Belgii.

Takže je na nás, abychom se rozhodli, zda podporujeme každodenní dostupnost supermarketu a tu svobodu si tam zajet i v neděli, anebo zda bychom tento den nevyužili na společný výlet, nedělní procházku a utužení vztahů v našich rodinách.

    Diskuse
    Spíš si říkám, jestli by nestálo za to, aby si lidé, kteří mají vlastní rodinu, nemohli zažádat o to, aby nemuseli v neděli pracovat, přičemž by jim zaměstnavatel musel vyjít vstříc. Existují také lidé, kteří nemají žádné závazky a do práce půjdou z nejrůznějších důvodů raději o víkendu a budou mít volno tehdy, když je zase naopak většina pracující populace v práci.
    May 12, 2014 v 9.49
    Neděle
    Tento článek by si měli přečíst pánové z Pravého Prostoru, kteří tvrdí, že omezení pracovní doby během svátků či nedělí je hnusný bolševický zásah do svobody jednotlivce být vykořisťován 7 dní v týdnu:)
    Nejde jen o ty supermarkety, můj muž pracuje v nepřetržitém provozu, jehož nepřetržitost má zřejmě zdůvodnění jediné a podivné: pořizovací cena strojů je tak vysoká, že pak prý musí běžet nepřetržitě, aby se to vyplatilo.

    Ivaně Recmanové: pokud se nemýlím, někde existují za práci o víkendu a jistě leckde za práci o svátcích příplatky. A tu pak paradoxně, zda-li člověk s rodinou tím spíše nepůjde do práce, ba se o to nebude prát, aby mohl jít do práce, protože rozpočet rodiny potřebuje každou korunu ještě víc, než rozpočet člověka bez závazků.
    IR
    May 12, 2014 v 17.08
    @Dagmar Kubíčková
    V takovém případě nechť je mzda taková, aby nebylo potřeba chodit do práce nad rámec pracovní doby, ať už probíhá kdykoliv.