Lidovci se migrantů bát nemusí

Ondřej Hudec

Již odstraněná pasáž z programu KDU-ČSL pro evropské volby nám nepřímo sugeruje, že bychom se měli mít na pozoru před všemi imigranty a především těmi z islámských zemí. Lidovci tak vytahují strašáky, které s českou realitou nemají nic společného.

KDU-ČSL se ve své kampani před Evropskými volbami ostře vymezila vůči imigrantům a konkrétně „radikálnímu islamismu“. Pokud by měla Česká republika dlouhodobé problémy s integrací cizinců a konkrétně s muslimy, kteří na ulicích „pálí auta“ nebo „prodávají drogy“, dalo by se to ještě pochopit jako reakci na nezvládnutou migrační politiku státu.

Jelikož však Česká republika stále patří mezi nejvíce homogenní státy Evropy a počet praktikujících muslimů dosahuje pár stovek, nejde toto sdělení brát jinak, než jako populistický výkřik a snahu přilákat voliče na atraktivní téma.

Ačkoliv lidovci pasáž o „nepřizpůsobivých imigrantech“ stáhli, jejich členové - například Tomáš Zdechovský nebo Šimon Heller ji otevřeně obhajují. Skutečnost, že imigranti mají dodržovat daná pravidla a zákony země, do níž přišli, je samozřejmá.

KDU-ČSL zbytečně vytahuje strašáky, které s českou realitou nemají nic společného. Foto Wikimedia Commons

Již odstraněná pasáž z programu KDU-ČSL nám však nepřímo sugeruje, že bychom se měli mít na pozoru před všemi imigranty a především těmi z islámských zemí, jelikož nám sem zanesou nepořádek a budou na předměstích zapalovat auta.

Předejít problémům, jež nyní trápí některé evropské státy v souvislosti s (ne)integrací tamních přistěhovalců můžeme citlivější imigrační politikou. Její součástí mohou být například testy pro zájemce o trvalý pobyt nebo občanství, reflektující skutečnou snahu se začlenit do nové společnosti, (jsou povinné například v Německu).

Plošné odsouzení všech imigrantů a uplatňování principu kolektivní viny však jen rozdmýchává další napětí. Česká azylová a imigrační politika navíc už nyní patří k těm nejpřísnějším v Evropě, takže mohou lidovci zůstat v klidu.

Česká republika, stejně jako většina ostatních evropských států se potýká s nízkou porodností. Pokud se nějakým zázrakem nezvedne, jedinou možností jak udržet stávající sociální systém v budoucnosti bude zvýšení imigrace alespoň na takovou úroveň, aby vyrovnala přirozený úbytek obyvatelstva.

Kulturní rozmanitost je navíc tím, co zemi obohacuje a dodává potřebné nové impulsy. KDU-ČSL by se raději měla zaměřit na to, co chce v Evropském parlamentu pozitivního prosadit a nevytahovat zbytečné populistické strašáky, které s českou realitou nemají nic společného.

    Diskuse
    April 17, 2014 v 13.30
    Úbytek populace
    Pozvolný úbytek populace naší země není žádná katastrofa. Pokud s tím má náš stávající sociální systém problémy, můžeme zvažovat možnosti jiných sociálních systémů.

    Nijak zvlášť mi imigrace cizinců nevadí, ale argumentovat její nutnost jen proto, že jsem se na ni upnul jako na řešení jednoho z dílčích problémů demografického vývoje, považuji za zcestné.
    JM
    April 17, 2014 v 16.14
    Souhlas s panem Krušinou.
    Za stejně scestný považuji argujment, že zatím se u nás auta nezapalujou. Toho, že vidíme důsledky nepromyšlené imigrační politiky jinde, musíme využít k tomu, abychom se jim u nás vyhnuli. Ten kdo se neumí poučit z chyb jiných, je odsouzen k tomu, aby je opakoval.
    ??
    April 17, 2014 v 21.15
    Trochu reality by to chtelo.
    Kulturní rozmanitost je navíc tím, co zemi obohacuje a dodává potřebné nové impulsy"

    Jestlize se do republiky pristehuje sto vzdelanych a financne zajistenych africanu, je to kulturni obohaceni. jestlize se pristehuje stotisic nevdelanych africanu zavislych na statni pomoci, je to socialni problem a nikoliv obohaceni. Problem je tedy v kvalite a kvantite. Chtelo by to vice vyuzivat matematickou logiku.
    ??
    April 18, 2014 v 14.48
    p.s.
    Clen strany zelenych, by mel byt nadseny predstavou, jak trimilionova ceska populace setri prirodu. Nebo ne?