Kdo zneužívá Olympijské hry? Aktivisté nebo Putin?

Petr Pávek

Ve chvíli, kdy i Mezinárodní olympijský výbor varuje Pussy Riot před politickými akcemi v Soči, je něco špatně. Za nejdražší zimní olympijské hry si totiž Putin kupuje pošlapávání základních principů olympismu.

Soči se proměnilo z letního letoviska na „Potěmkinovu olympijskou vesnice“ za cenu v součtu přesahující všechny dosavadní zimní olympijské hry. Podle ruské politické opozice však finální částka bude ještě vyšší, což dávají za vinu korupčním praktikám při stavbě olympijských objektů.

Už při stavbě olympijského areálu byla porušována lidská práva. Dělníci pracující na stavbě olympijského areálu si stěžovali na nedodržování zaměstnaneckých práv. Často se také jednalo o imigranty, kteří jsou přeci jen jednodušší obětí šikany ze strany zaměstnavatele.

Hromadně bylo vystěhováno dva tisíce rodin, jejichž domovy stály v cestě olympijským stavbám. Nastěhováni byly často do podmínek neodpovídajícím původnímu bydlišti.

Obec Achštyr byla odříznuta od dopravy kvůli stavbě dálničního přivaděče k olympijskému centru. Aby toho nebylo málo v souvislosti se stavbou olympijského centra byly kontaminovány studny, které ve většině případů tvořily hlavní zdroj pitné vody pro obyvatele Achštyru.

Olympijské hry v Soči narušily život dvěma tisícům rodinám

Soči leží pouze pár set kilometrů od severního Kavkazu se separatistickými oblastmi, kde probíhá ozbrojený konflikt.

Fair-play?

Olympijská charta uvádí: „Provozování sportu je lidským právem. Každý jednotlivec musí mít možnost provozovat sport bez jakékoli diskriminace a v olympijském duchu, jenž vyžaduje vzájemné porozumění v duchu přátelství, solidarity a fair-play.

V Rusku nyní platí homofobní zákon zakazující „propagaci homosexuality“, který zabraňuje projevům jakéhokoliv boje za zrovnoprávnění LGBT lidí (lesby, gayové, bisexuální a trans osoby). Kromě toho však přijetí tohoto zákona znamenalo nárůst útoků z nenávisti vůči LGBT lidem, kteří teď nemají u policie ani státních orgánů zastání.

Středeční incident, kdy byli člen a členky skupiny Pussy Riot celou dobu pohybu po městě Soči sledováni dobrovolnými hlídkami Kozáků a hned při začátku happeningu napadeni pepřovým sprejem, bičem a pěstmi, byla jen ukázka běžného přístupu k občanské společnosti a politické opozici v Rusku.

Apolitické hry?

Domnívám se, že ten, kdo zneužívá Olympijské hry k politickým účelům, je naopak Vladimir Putin, který z nich udělal demonstraci své moci.

Už samo zvolení místa konání Zimních olympijských her v letním letovisku Soči je zarážející. Putin vysílá signál na severní Kavkaz nedaleko od Soči, kde probíhá válečný konflikt v separatistických republikách, ale také obyvatelům celého Ruska k upevnění své autoritářské vlády.

LGBT lidé byli vybráni jako obětní beránek na odpoutání pozornosti od množství korupčních kauz a případů umlčování opozice. Ideou olympijských her je také fair-play a rovná soutěž bez jakékoliv diskriminace, kterou tyto olympijské hry pro LGBT lidi nenabízí.

Demonstrace proti porušování lidských práv v souvislosti s ZOH v Soči

Charlie, queer sdružení Univerzity Karlovy, pořádá v neděli v 17:00 při zakončení ZOH v Soči demonstraci před ruskou ambasádou. Chceme vyjádřit solidaritu s lidskoprávními aktivisty a LGBT lidmi v Rusku. Zároveň si myslíme, že by mediální pozornost měla být upřena na dodržování lidských práv v Rusku především po skončení ZOH, kdy Rusko již nebude pod drobnohledem světových médií.

    Diskuse
    JJ
    February 21, 2014 v 23.25
    Technická...
    "Soči se proměnilo z letního letoviska na „Potěmkinovu olympijskou vesnice“ za cenu v součtu přesahující všechny dosavadní zimní olympijské hry."
    To jako opravdu? Celkem rád bych viděl nějaká čísla... Brala se v úvahu i rozdílná jednotka? Ono přece jenom rubl je k dolaru asi 1:50...
    February 22, 2014 v 2.59
    Kam příště na demošku
    „Americké státy ležící převážně na jihu USA zakazují takzvanou propagaci homosexuality ve školách. Zatímco americký Utah nedovoluje "obhajobu homosexuality", Arizona zakazuje, aby se homosexualita vysvětlovala jako "pozitivní alternativní životní styl". Příslušný její zákon dokonce stanoví za nevhodné , aby se dětem tvrdilo, že existují "bezpečné způsoby homosexuálního sexuálního styku".

    Ještě tvrdší přístup mají Alabama a Texas. Nejenže požadují po vzdělávacích zařízeních, aby homosexualitu označovaly za "životní styl, který je pro širokou veřejnost nepřijatelný", ale mají rovněž děti učit, že "homosexuální jednání je trestným činem". Přitom kriminalizace homosexuálního chování v soukromí a se souhlasem dotčených osob byla v roce 2003 prohlášena za neústavní.

    Mezi dalšími státy omezující v určité míře svobodu vyjadřování o homosexualitě jsou Louisiana, Mississippi, Oklahoma a Jižní Karolína.

    Podle Iana Ayrese a Williama Eskridge z Yaleovy univerzity se zimní olympijské hry z roku 2002 konaly v Salt Lake City, tedy v Utahu, což je jeden ze států, který zakazuje "obhajobu homosexuality". Ti, kteří kritizují nyní Rusko, by se podle nich měli také zaměřit na změnu podobných právních předpisů v USA.“

    Zdroj: http://www.lidovky.cz/rusky-homofobni-zakon-vyvolava-vasne-obdobne-normy-vsak-jsou-i-v-usa-1jn-/zpravy-svet.aspx?c=A140204_150128_ln_zahranici_msl

    ??
    February 22, 2014 v 9.34
    Zda se ze sexualni orientace ovlivnuje mozkovou cinnost vic nez je zdravo.

    ' Ideou olympijských her je také fair-play a rovná soutěž bez jakékoliv diskriminace, kterou tyto olympijské hry pro LGBT lidi nenabízí.'

    Je lidem z LGBT komunity zakazano soutezit ? Je jim za sexulni orientaci snizovano bodove hodnoceni ? Jestlize ano, je treba se obratit na MOV. Jestlize ne , je to blabol.

    p.s. odesla mi ceska klavesnice zatim nemam nahradu
    February 22, 2014 v 14.28
    Apolitické hry?
    Olympijské hry přestaly být apolitické nejpozději v Londýně 1908. Tam už nebyly žádné národnostně smíšené týmy jako v předchozích hrách. Britové manipulovali s délkou maratonu, aby začínal ve Windsoru a končil u krále, Američani odmítali pozdravit krále skloněním vlajky, Finové neměli dovoleno pochodovat s finskou vlajkou a s ruskou nechtěli.

    Po většinu své existence byly olympiády svátky nacionalismu. Později se k tomu přidala slavnost obchodních značek.