Vítejte na divokém východě!

Lukáš Jelínek

Česká politika se pravděpodobně inspiruje americkými westernovými filmy — místo toho, aby se inspirovala třeba americkou politickou kulturou.

Asi bych se měl přemístit za oceán. Aniž bych detailně znal americkou politickou scénu, vítězství Baracka Obamy jsem odhadl s přehledem. Ovšem při - neskromně soudím - velmi dobré znalosti politiky české, jsem opravdu nepředpokládal, že poslední krize ODS a celé koalice bude zažehnána a že vláda přežije.

Bylo mi jasné, že se podstatná část americké populace již před léty rozhodla pro posun ve stylu vládnutí, v sociální politice, v přístupu ke společnosti. Obamovo první funkční období bylo kostrbaté, vytyčenému směru se ale nezpronevěřil. Měl to snad být důvod pro návrat do éry před Obamou? Pro většinu amerických voličů evidentně nikoli. V USA nešlo o souboj dvou paňáců, jednoho na oslu, druhého na slonovi. Obamova výhra dokládá mnohem významnější posuny, ke kterým za Atlantikem dochází.

Nebylo mi naopak jasné, jak lze uhasit český požár, jehož intenzita vzrůstá každou hodinou a do nějž olej přilévá i prezident republiky. Přesto se to modrý hasičům podařilo. Zpětně chápu, co za tímto úspěchem vězí. Jen jsem si to asi dřív odmítal přiznat.

Hřebíček na hlavičku uhodil Petr Nečas, když opakovaně zdůrazňoval, že tzv. rebelům nejde o daně a o ideje, ale o mocenské posty, o něho coby šéfa ODS a o sebe samotné. Když připustíme, že měl Nečas pravdu, řešení je zřejmé: dát rebelům nabídku, která se neodmítá. Alternativou „pozitivní motivace“ pak mohla být „motivace negativní“.

Možná šlo o kombinaci obojího, nicméně na motiv cukru věřím víc. Když ne Nečas, tak jeho čerstvý první místopředseda Martin Kuba, chlapík všemi mastmi mazaný, našel způsob, jak uspokojit všechny zúčastněné. Zaplatíme to my, voliči a daňoví poplatníci: Budeme dál financovat správce země, kteří svojí nezodpovědnosti trumfují všechny své předchůdce.

Česká politika se prostě neodvíjí od programových principů a etických zásad. Možné v ní je cokoli — včetně válcování protivníka, arogance, přeběhlictví, uplácení. Symbolem druhého poločasu Nečasova vládnutí bude nový poslanec Pekárek, nepravomocně odsouzený za korupci.

Ve Spojených státech to mají snazší. Navykli si na určitou úroveň, pod kterou nejdou. I tamní politici jsou náchylní ke korupci či siláckým výrokům, i tam leckdy hloupost rozkvete. Jenže pomyslní hlavní proud americké politiky je odhadnutelný a pohybuje se v nepřekročitelných mantinelech. A když Mitt Romney v prezidentských volbách prohraje, pogratuluje Baracku Obamovi způsobem, který vůbec nepůsobí formálně a z donucení. Zkrátka i tvrdá soutěž může být férová. Ale vykládejte o tom v Praze!

I pozorovatelé v USA hovoří o hloubících se příkopech ve společnosti, o pravo-levé polarizaci, o stále vyhrocenějších vztazích demokratických a republikánských zákonodárců. Obamova tendence inspirovat se evropským sociálním modelem je asi opravdu pro mnohé ledovou sprchou. Přesto jsou určité konstanty a etické principy, které činí americkou politiku vypočitatelnou. Na rozdíl od té české.

Bylo komické, jak často delegáti víkendového kongresu ODS opakovali, že je nutné stát za šerifem. Proč ale zrovna za šerifem, tedy symbolem represe a násilí? Proč ne za soudcem nebo za starostou? Asi to bude tím, že všichni ti velcí amerikanofilové hltají zejména střílečky z divokého západu. Inspirují se pak tím, co v konečném důsledku zvyšuje hrubost, drsnost tuzemské politiky. Kdyby se víc zajímali o politickou kulturu a demokratické hodnoty, nemohli by předvádět spektákly, jakých jsme byli v minulých dvou dnech svědky v Poslanecké sněmovně.

Náš divoký východ bohužel zná jen převraty, loupeže za bílého dne a nože na krku. Zkuste pak předvídat něco tak záhadného, jako je osud vlády…

    Diskuse
    November 8, 2012 v 10.03
    Menší korekce. Petr Nečas neuhodil hřebík na hlavičku, ale spíše hlavičkou na hřebík a ohrozil tak budoucnost pravice v Čechách. Nicméně jak říkal, zvítězila zodpovědnost a politická poctivost – nyní známe její hlavní hrdiny: i) bývalí poslanci Tluchoř, Šnajdr a Fuchsa, ii) nastupující poslanci v čele s odsouzeným Pekárkem, iii) a reziduální poslanci Josef Dobeš se svou sportovní stranou či Karolína Peake se svým novým politickým klubem. Ale pozor! Účely, kvůli nimž toto vše se sběhlo, byly přeci jenom ideové, neboť škrty ve veřejných výdajích, privatizace státního penzijního fondu a církevní restituce jsou pro tuto vládu programovou záležitostí. Pravice se tak může hájit zásadou, že účel světí prostředky. Tato verze zodpovědnosti a politické poctivosti se potom nijak nevylučuje s postavou šerifa, který k udržení pořádku potřebuje řadu prostředků, zejména pistoli. Westernová inspirace české pravice je na místě a Romneyho díky Obamovi na tom nic nemění. Správný šerif byl totiž také gentleman - sui generis.
    November 8, 2012 v 10.24
    Milanu Znojovi
    Ten na kom lze, jak se ukazuje, dříví štípat, může hravě zatloukat hlavičkou stovky hřebíků. A v Čechách mi přechod mezi gentlemanem a buranem připadá někdy hodně plynulý.

    Na co se ale chci zeptat je:
    co konkrétně míníte tím, že "ohrozil budoucnost pravice v Čechách"?
    (Aby to neznělo jako titul nějaké Vieweghovy knihy...)
    November 8, 2012 v 10.41
    Janu Kopeckému nejenom
    Docela prostoduše myslím, že tento způsob politiky otráví i ty na pravici, co dosud byli jenom zaraženi, zaskočeni, ale pořád doufali, že Nečas myslí svá slova o navrácení důvěryhodnosti ODS vážně. Nyní už ho vážně bude brát akorát kroužek hodně ideových příznivců, pro které tento účel pořád světí použité prostředky. Není to sešup na slovenský způsob, ale je to úpadek, v němž se ODS i TOP09 budou babrat delší čas, což mě po pravdě až tak netěší, protože náhražky, které se zřejmě nabídnou, budou mít vždy něco z Bárty (už začal koketovat s Holešovickou výzvou), Bobošíkové, Okamury a třeba i Babiše.
    November 8, 2012 v 11.22
    some like it hot...
    Děkuji. (Ona ta politika v reálném čase má přece jen větší grády než nějaké ty Schmittovy nebo Habermasovy teorie.)

    "Těší netěší" - každopádně soudruzi svou noční tryznou k výročí bělohorské tragédii podnikají test trpělivosti poddaných (a asi vědí, že lid tak hbitě od televize nevyskočí, aby si doběhl do stodoly pro vidle...).

    Jako obvykle čtivý komentář ve svém obvyklém "insiderovském" stylu má dnes Martin Kunštek: http://blisty.cz/art/65936.html
    November 8, 2012 v 11.56
    No, máte asi pravdu, Kunštekova humorná tečka na konec úvah o pádu pravice nezaškodí . Těžko brát ovšem za „insiderovské“ takové povídání, v němž oceňována je Tluchořova, Šnajdrova a Fuchsova zásadovost a statečnost při obhajobě programu ODS. Jak už to řekl Petr Nečas: děkujeme za zodpovědnost a politickou poctivost .... Jeden by skoro zamáčkl slzu v koutku oka.
    MP
    November 9, 2012 v 0.30
    Mně naopak bylo jasné, že kapři si rybník nevypustí
    Pravici a stejně tak i přeběhlíky a pseudostrany nové volby děsí.
    MP
    November 9, 2012 v 0.35
    Existuje jen jediné řešení:
    Přeběhlictví zákonem zakázat.
    Je přece absurdní, aby občan volil STRANU (a tak to tomu přece v poměrném systému je!), ale takto zvolení poslanci si pak v parlamentě dělali, co chtěli. Jaké svědomí? Mě jejich (špinavé) svědomí nezajímá, ať laskavě respektují, že bez své původní strany by se do sněmovny nedostali. Když se jim ta strana přestane líbit, mají plné právo z ní vystoupit - ale ať zároveň odejdou z parlamentu.
    PL
    November 9, 2012 v 1.06
    střihem - do širé duše
    "dá se to aplikovat i na současnou společnost. Čeští politici, to jsou takoví Smerďakovové, kteří se pod pláštíkem nepochopené ideje demokracie dopouštějí těžkých zločinů. A co my? Jsme za to odpovědní?"
    l.P. 2008