Během příštích dvou let má přijít o práci sedmnáct tisíc učitelů

Vratislav Dostál

Přibližně každý sedmý učitel má přijít v příštích dvou letech o práci. Informuje o tom deník Právo s odkazem na interní materiály ministerstva financí. Proti plánu vystoupily odbory: chystají protesty a nevylučují stávku.

Zhruba každý sedmý učitel má v příštích dvou letech přijít o práci. Přesně se jedná o 16 920 pedagogických pracovníků regionálního školství, kam spadají mateřské, základní a střední školy v celé České republice.

Podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Vondráčkové by v celé kapitole školství mělo být ještě letos škrtnuto 4,4 miliardy korun, z toho 3,4 miliardy v regionálním školství. O peníze by tak přišly mateřské, základní a střední školy. Snížení by mělo být formou vázaných výdajů. Do roku 2013 by mělo školství přijít o 4,6 miliardy a v roce 2014 pak o dalších šest miliard, uvedla Vondráčková.

Pedagogických pracovníků je v celé České republice kolem 130 tisíc. Pokud přijde o práci takřka sedmnáct tisíc učitelů, dotkne se to podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka každé školy.

„Pokud se přímo celé školy nebudou zavírat. Nyní budeme chtít jednat s ministrem školství Josefem Dobešem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem, aby nám vysvětlili, co to všechno má znamenat. Z čeho tato hrůzná čísla vycházejí,“ uvedl pro deník Právo Dobšík s tím, že takové opatření je pro odboráře naprosto nepřijatelné. „Je to hazard s lidmi — s učiteli,“ doplnil.

„Pedagogičtí pracovníci, to je širší skupina, třeba vychovatelé či pedagogičtí asistenti. Ale evidentně budou propouštěni především učitelé.“ Podle něj vychovatelé či asistenti odcházeli na rozdíl od kantorů podle všeho ze škol už v loňském roce.

Ministr školství Josef Dobeš už dříve uvedl, že plánuje úpravy ve financování regionálního školství. Plánuje financovat školy podle jejich naplněnosti. Nově by mohly dostávat peníze na ideálně naplněnou třídu, a to například s 24 žáky. Rušení tříd by znamenalo i propouštění.

Podle opozice i odborů budou ale tyto změny pro mnohé školy likvidační. Mezi hlavní negativní dopady patří podle sociálních demokratů zejména pravděpodobná likvidace sítě základních škol, vylidnění venkova, zmaření investic do školských budov či nebezpečí vracení peněz z EU u škol, které již prostředky čerpají a zvýšení výdajů rodinných rozpočtů s dětmi.

A odbory už podle Dobšíka plánují razantní protesty. „Kalkulujeme s těmi vůbec nejtvrdšími kroky, jako je přerušení práce, tedy stávka. Svoláme k tomu co nejdřív mimořádné předsednictvo,“ uvedl pro deník Právo.

Návrh ministra školství nakonec vedle odborů a opozice odmítá i Svaz měst a obcí ČR, Spolek pro obnovu venkova a Sdružení místních samospráv ČR. „Koncepce ohrožuje dostupnost veřejného bezplatného základního školství," myslí si Ludmila Němcová ze Svazu měst a obcí.

Podle ní změny zaplatí hlavně rodiče, protože buď budou děti muset dojíždět do vzdálené obce, nebo dá škola všechny peníze na udržení holé existence a pomůcky a další věci si budou muset žáci hradit sami.

Další informace:

Novinky.cz Do dvou let má 17 000 učitelů přijít o místo

    Diskuse
    March 2, 2012 v 16.59
    Jiří Havel
    Než jsem tento článek publikoval, kontaktoval jsem mimo jiné europoslance Jiřího Havla s prosbou o komentář. Pan Havel mi odpověděl až po zveřejnění zprávy, nicméně sem jeho komentář dávám. To aby čtenáři nebyli ochuzeni:

    "Devastace české školy dostává korunu. Jak může Dobeš, s kterým se vleče tolik katastrof, být ještě ve funkci, je nepochopitelné. Každým dnem s Dobešem pokračuje děsivá dezorganizace školství. Propuštění 17 tisíc lidí z resortu zapadá do tohoto koloritu. Že Dobeš je slabý ministr, vědí i na ministerstvu financí. Proto mu ty peníze berou a nějaké určitě zase seberou. Že školství už po této devastaci nedá nikdo dohromady? Nevadí, hlavně, že placené školy pro smetánku budou prosperovat..."
    SH
    March 5, 2012 v 15.45
    Zase jeden zločin režimu
    Není asi povolání, u něhož počty potřeby by šlo predikovat snadněji. Pokud se to neděje, jde zase o záměr. Tentokrát vědomá destrukce nejzákladnějšího systému zajišťující dokonce udržitelnost každého systému. Takže politický zločin.
    March 6, 2012 v 7.08
    Zničíme je všechny!
    To je odpověď vlády na vysokoškolský Týden neklidu (a neměli bychom za ni kritizovat, jako Jiří Havel, jen Josefa Dobeše, tohle je práce Miroslava Kalouska, Dobeš sám se jeho plánu zděsil). Vysoké školy se chtějí bránit? Zničíme všechny školy!

    Tohle si nesmíme nechat líbit. Akademická obec vysokých škol se musí spojit se školskými odbory. A protože Kalousek zároveň plánuje i škrty v policii (už zase), je to příležitost spojit se i s odbory policejními. Kdy už se konečně spojí proti svým vrahům celá společnost?