Život po Usámově smrti

Jan Miessler

Zabití nejhledanějšího teroristy světa posílí optimismus americké ekonomiky. Ale na jak dlouho?

Globální trhy zareagovaly na zprávu o smrti nejhledanějšího teroristy světa pozitivně, pouze stříbro spadlo o deset procent, zatímco zlato vydrželo blízko svého rekordního maxima. Pozitivně reagovali také američtí občané v ulicích a na gaučích před obrazovkami. Demokrat Barack Obama úspěšně dovedl do konce vendetu svého republikánského předchůdce George Bushe, vůči které se ve své prezidentské kampani co nejpečlivěji vymezoval, a Spojené státy, které poslední dobou lapaly po ekonomickém dechu, se konečně mohly zhluboka nadechnout.

Jenomže na jak dlouho jim usámovské okysličení vystačí?

Obamovo vítězství nad vousatým mužem v turbanu, s nímž poslední zbylá supervelmoc válčila celou jednu dekádu, nabízí spíš poslední příležitost aspoň na chvíli pustit z hlavy trable kolem propasti, do níž se americká ekonomika na čínských kapačkách čím dál rychleji sune. Podobně jako dala páteční televizní svatba Williama a Kate zapomenout na problémy ekonomiky britské, seškrtané skoro do bezvědomí.

Jenže je tu podstatný rozdíl: zatímco televizní práva na přímý přenos rolls-royců popojíždějících centrem Londýna vynesou Britům víc než plánované letní olympijské hry (popravdě řečeno, v zájmu vlasti by se měl co nejdřív oženit i Williamův bratr Harry), práva na nekonečně dlouhý čtyřminutový přenos poněkud dřevěného Obamy nejspíš nezaplatí ani onu helikoptéru, která Američanům při akci spadla. A na rozdíl od živých britských novomanželů navíc po mrtvém saúdském teroristovi za pár dní ani hlídací pes demokracie neštěkne. Al-Káida to totiž stejně kvůli Usámově smrti nevzdá. Tálibán to nevzdá, Kaddáfí to nevzdá, Čína to nevzdá. A americký rozpočtový deficit, hnaný do nepředstavitelného mínusu nikoliv zneužíváním sociálních dávek, ale právě válkami proti nepřátelům americké demokracie, to teprv nevzdá.

Podle předpovědí optimistických analytiků ovšem Američané na ulicích a v gaučích dlouho nezůstanou: očekává se nárůst spotřebitelské poptávky, takže bude třeba znovu sednout do aut (v reakci na Usámovu smrt zlevnila ropa o jedno procento) a nakupovat, jako kdyby na tom závisel osud demokracie a jako kdyby značná část kreditních karet nebyla dávno v mínusu.

Jenomže z čeho má být živá americká poptávka v delším horizontu, když se pracovní místa momentálně stěhují z příliš drahé Číny do levnějšího Vietnamu? Jediným prosperujícím odvětvím americké ekonomiky zůstal vojensko-průmyslový komplex, ten ale namísto prosperity a nových blízkovýchodních demokracií vyrábí spíš hromady mrtvol — a dluhy. Při pohledu na náklady původně Bushových a nyní Obamových válek se navíc nezbavíme pocitu, že Usáma se svými přívrženci uzbrojil Spojené státy úplně stejně jako dvě dekády předtím uzbrojil Ronald Reagan Sovětský svaz.

Tedy vlastně mnohem levněji.

Obama ve svém projevu mimo jiné prohlásil také to, že zabití Usámy „svědčí o velikosti naší země a o odhodlání amerického lidu“ a že se znovu potvrdilo, že „Amerika může realizovat, cokoliv si usmyslí“.

Aby radost nad smrtí padoucha a přesvědčení o americké omnipotenci nevyprchaly předčasně, bude nyní důležité na ekonomické problémy odhodlaně a co nejdéle nemyslet. Usámova krev sama o sobě totiž tou pravou živou vodou na mlýn amerického hospodářství není, a čím déle se to Američanům bude dařit ignorovat a čím déle jejich momentální optimistické nadechnutí potrvá, tím lépe.

Pesimistický výdech by jim totiž mohl obrátit plíce naruby.

    Diskuse
    May 3, 2011 v 18.12
    Je děsivé, jaké děje ovlivňují finanční trhy a tím i kvalitu našeho života. Ještě horší je ale zmanipulovanost Američanů, a co si budeme namlouvat, i nás, Čechů. Masaryk by se asi neradoval, že většina národa s dojetím sleduje v ČT svatbu nějakého Billa Windsora či možná Mountbattena. Jeho komentář k oslavám zavraždění / i vrah může být zavražděn/ přítele-nepřítele USA by asi také nebyl totožný s vyjádřením presidenta chmatáka. A přitom, přesně jak píše pan Meissler, to podstatné a životně důležité, je plánovitě odsouváno do pozadí. Bohužel je falešná představa, že ti "nahoře", kteří řídí politiku a tím i ekonomiku, jsou ti moudří, kteří pracují v prospěch nás všech. Spíš to vypadá, že ve své chamtivosti jsou hloupější, než ten malý domkař, který věděl, že aby na jaře zasel, nemůže spotřebovat všechno zrno. Na šlechtické svatby, či CIA story se můžeme třeba podívat po dobrém obědě, ne místo něj. I Římané ke hrám aspoň dávali i chléb.
    JK
    May 3, 2011 v 20.38
    svět po Usámovi
    Bude stejně špatný jen máme dalšího svatého Jana Pavla II a jednoho mučedníka Usamu bin Ladina. Po Janu Pavlu II zůstala výzva k míru, kterou nechtějí vládnouci elity následovat nebot jsou rukojmí sobectví a peněz, touhy po moci.Po Usámovi vyrostou další a budou šířit nenávist.Useknout draku hlavu neznamená zvítězit. Zabití Usámy bin Ladina byla fatální chyba, která určitě neřeší terorismus
    May 3, 2011 v 23.22
    Dík pane Miesslere
    napsal jste vtipně a s nadhledem, co bylo třeba vyslovit: Usámova smrt, ať už opravdová nebo mediálně vyrobená slouží čistě a opravdu jen odvádění pozornosti od skutečných problémů podobně jako královská svatba v Anglii.
    JS
    May 4, 2011 v 23.56
    Už to nejde ...
    Snažím se být v rámci možností korektní , tentokrát to opravdu nejde. Text je totiž jak z pera hradního klauna Hájka. Mohu vědět co podle autora měl Obama dělat? Nechat neexistujícího Usámu umřít stářím ?

    Pan Kovařík sekunduje : zabití Usámy bin Ladina byla fatální chyba. Aha, takže ho měli dopravit k soudu v Haagu , aby všichni islámští teroristé vyrazili do Holandska?

    Paní Švandová , vy si opravdu myslíte, že zlí kapitalisté přikázali Williamovi aby si tu Kate vzal, že se jim dělnická třída bude míň bouřit ?

    Když už není zdravý rozum vítaný na hradě, mohl by být užitečný alespoń tady. Jinak si toho Klause zasloužíme.
    JK
    May 5, 2011 v 8.23
    ...už to nejde
    Fašistické zločince přivezli do Norimberku.Demokracie je velmi složitá cesta,ale je jediná správná. Usama bin Ladin a celý arabský terorismus je důsledek mocenské politiky především USA.Všichni ti diktátoři rostli za podpory USA nebo tehdejšího Sovětského svazu až je přerostli a vymkli se z rukou.Pak musely následovat lokální války a jako odpověď přišel mezinárodní terorismus.Toto jsou plody našich jednání v minulosti.Pokud si někdo myslí,že změny probíhající v severní Africe přivedou do těchto zemí demokracii v našem smyslu chápání pak se mýlí.Mentalita a kultůra Arabů je výrazně odlišná a my se s ní musíme naučit žít.Západní civilizace musí chránit sama sebe,ale především tou složitou cestou dohod a vzájemného respektu.Pro arabský svět jsme symbolem zla právě díky tomu jak jsme s těmito zeměmi jednali.Zabití Usamy bin Ladina není důvod k oslavám a zatím si stojím.
    JS
    May 5, 2011 v 12.27
    Zabití jakéhokoli člověka není důvod k oslavám , za Úsámu si do značné míru mohou USA sami . V tom se shodneme. Nicméně, v této konkrétní situaci, udělal Obama správné rozhodnutí.
    SH
    May 8, 2011 v 16.43
    VIVAT DEMOKRACIE.
    Převážně nábožensky myslící obyvatelstvo USA trpí fundamentální chorobou odporující samé podstatě demokratismu. Vidí totiž svět prizmatem dobra a zla. Takže dokonce ani její nejvyšší reprezentace není ochotna připustit, že se jiní lidé dívají na svět bez těchto brýlí. Takže se kupříkladu vrcholně ztrapňuje i diplomacie USA, která se pozastavuje a tím protismyslně přikládá váhu, okrajovému názoru nějakého pana Hájka.
    Stejně trapné je, že i v zemi údajně jen třetiny věřících se vede diskuse, v níž někdo nemůže být korektní, když jenom čte názory, se kterými z hloubi duše nesouhlasí. Zvláště když si z nich vytrhává, co se mu hodí, nebo si je dokonce upravuje podle toho, jak je osobně vnímá.
    JS
    May 8, 2011 v 20.22
    Pane Hošku
    Nějak jsem nepochopil co jste chtěl říci. Je to ironie , nebo ne ? V čem , podle vás , rozlišování dobra a zla odporuje demokracii ? Pokud vím, diplomacie USA se hradním šaškem vůbec nezabývala. Poslední odstavec jsem nepochopil vůbec .