Usáma bin Ládin je po smrti, USA oslavují

Petr Jedlička

Zvláštní americké komando zabilo v pákistánském Abbottabádu zakladatele Al-Káidy a nejhledanějšího teroristu světa. Bin Ládinovu smrt již potvrdil i afghánský Tálibán.

Nejvyšší emír a zakladatel teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je po smrti. Zastřelilo ho zvláštní americké komando v pákistánském městě Abbottabád, ležícím třináct kilometrů od Islámábádu. Americká média o tom informovala v neděli před půlnocí, respektive v pondělí brzy ráno středoevropského času.

Zprávu již potvrdily zdroje z pákistánské tajné služby, afghánský Tálibán i prezident Spojených států Barack Obama. Ten tak učinil v přímém přenostu na CNN.

„Mohu americkému národu a světu oznámit, že Spojené státy provedly operaci, při které byl zabit Usáma bin Ládin, vůdce Al-Káidy a terorista, který je zodpovědný za vraždy tisíců nevinných mužů, žen a dětí,“ řekl Obama doslova.

„Můžeme říct těm rodinám, které ztratily své milované během teroru Al-Káidy, že spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ dodal s tím, že v americkém držení bylo přechodně bin Ládinovo tělo, které bylo pak pohřbeno do moře. 

Před washingtonským Bílým domem i na náměstích v několika velkých městech se krátce po projevu začaly shromažďovat davy nadšených Američanů, kteří smrt nejhledanějšího teroristy světa oslavovali. Radost nad zprávou vyjádřil i bývalý prezident USA George W. Bush, jenž akci označil za „důležitý úspěch“ značící „vítězství Ameriky, lidí, kterým jde o celosvětový mír, i těch, kteří 11. září ztratili své bližní“.

„(USA) vyslaly do světa jasný signál (...), že spravedlnosti bude učiněno zadost bez ohledu na čas, který její vymáhání zabere,“ doložil George W. Bush v bezprostřední reakci.

Kulkou do hlavy

Podle oficiálních informací, jež byly zveřejněny v souvislosti s útokem, žil Usáma bin Ládin v Abbottabádu nejméně od loňského září. Bydlel v opevněném domě obehnaném zdí, kde ho objevila CIA. Ta pak ve spolupráci s pákistánskou rozvědkou útok připravila.

Vlastní akci provedl malý oddíl speciálních jednotek, který se na místo dostal v blíže nespecifikovaném počtu vrtulníků. Bezpilotní letouny použity nebyly.

Osazenstvo domu se podle dostupných zpráv útoku bránilo. Vedle bin Ládina zabilo komando také jeho syna, dva spolubojovníky (některé zdroje uvádí kurýry) a jednu ženu, kterou obránci zřejmě použili jako lidský štít. Většina médií sice uvádí, že byl brán velký zřetel, aby při akci nepřišli o život civilisté; vzhledem ke smrti ženy se to však úplně nezdařilo.

Příslušníci komanda přežili všichni. Obránci pouze zničili jeden z jejich vrtulníků.

Samotný bin Ládin byl usmrcen průstřelem hlavy. Na internet uniklo několik fotografií jeho mrtvoly, ukázalo se ale, že jde o padělky.

Americké úřady vydaly v souvislosti s útokem sérii varování před možnými odvetnými akcemi.

Další informace:

BBC News Al-Qaeda leader Osama Bin Laden dead - Barack Obama

AFP US has killed Osama bin Laden: Obama

The Guardian Barack Obama's full statement on the death of Osama bin Laden

    Diskuse
    SH
    May 4, 2011 v 19.52
    Příliš pozdě.
    Přišlo to pozdě, když to prakticky již málokoho zajímá. Navíc s trochu podezřelým načasováním. Těsně po tom, co WikiLeaks zveřejnily na sedm stovek dokumentů o nicotnosti Al-Kajdy a prakticky v současnosti již o jejím nulovém podílu na světovém terorismu. Sám Usáma byl fakticky již dávno důchodcem. Potvrdilo se jediné, co jsem tvrdil od roku 2011. Usáma nesmí být chycen a souzen, světová veřejnost by se dověděla, co vědět nemá. Proto byl zastřelen neozbrojený a ranou přímo do hlavy pro jistotu. A navíc jako krysa utopen, s výsměšným tvrzením, že šlo o dodržení islámských tradic, ačkoliv takovéto pohřbení je fakticky porušením všech islámských tradic. A že byl pohřben do 24-ti hodin, věří Američanům jenom naivkové. Usáma vždy tvrdil, že zemře jako mučedník. Jestliže byl zastřelen neozbrojen, jde o mučednickou smrt, zvláště když se už ví, že neměl žádný podíl na událostech z 11. září. Abendlanďany upřímně nenáviděl za to, že kradou nerostné bohatství (ropu) jeho lidu a že bezhlavě podporují Izrael. S tímto názorem souhlasí až 80 procent Arabů. Takže určitě se dočkáme Usámových ideových pokračovatelů. Lidové bouře v zemích severní Afriky jsou toho dokladem. Nejhorší pro Obamu je, že jeho stopadeátitisícová armáda ztratila důvod zůstávat v Afghánistánu. Takže bude muset poníženě Karzáie požádat o prosbu, aby tam žoldáci zůstali. A pro jeho znovuzvolení mu to sebelépe připravené „dívadlo“ globálních sdělovadel, stejně nepomůže.
    MP
    Možná že to byl strategický krok, protože v Afghánistánu se Američanům příliš nedaří. Zatím mi to vyznívá v tom duchu, že Usáma je mrtev, nebezpečí z Afghánistánu je zažehnáno, ale nemáme vyhráno, tak půjdeme do jiné země (Irán), kde zřídíme demokracii podle našich představ.
    V době, kdy prezidenté světových velmocí vyhrávají ve volbách díky vedení války (Putin, Bush), tak má Obama při zahájení války s Iránem velkou šanci na znovuzvolení.
    Ale doufám, že se mýlím.
    May 5, 2011 v 11.46
    Nu, pane Hošku, já bych naopak řekl, že to zajímá všechny ... a jak vidno i nás. Soudě dle Usámových nahrávek mu mimochodem nevadilo ani tak vytěžování ropných surovin, jako spíš nemravnost Západu jako takového. Al-Kádia také nebyla Tálibán. Nechtěla (a nechce) nějaký svůj islámský stát ve střední Asii, chce prostě trestat dekadenci a všechny formy západního imperialism. Nejde tu o odboj, ale opravdu o terorismus. Lidové bouře s tím podle mě vůbec nesouvisejí.

    Pane Procházko, mýlíte se. Aby eventuální vpád do Íránu způsobil Obamovo znovuzvolení, musel by nejprve Írán přímo ohrozit, ne-li napadnout, Spojené státy.