Cohousing? Pojďme do toho!

Milan Smrž

Cohousing je způsob bydlení, který není komunou, ekovesnicí či kibucem, ale ani obyčejnou vesnicí. Cohousing má takovou formu, jakou si zvolí jeho účastníci, nicméně některá pravidla jsou pro něj charakteristická. Zájem o tuto formu bydlení vzniká i v České republice.

Po létech se pomalu začíná toto hnutí probouzet i u nás. V New York Times kdysi napsali, že cohousing oslovuje především lidi, kteří chtějí mít vlastní bydlení, ale nechtějí, aby je izolovalo v anonymním městě. Cohousing není žádnou horkou novinkou, ale jak již bývá tradicí, začal v progresivních západoevropských zemích v šedesátých letech. První vzniká v Dánsku. Od té doby po světě vynořilo několik stovek cohousingových sídel a další budou vznikat.

Cohousing má individuální i společnou linku. Lidé, co se přistěhují, mají možnost se nějak podílet na společném projektu. Předpokládá se, že ti, co budou přicházet, budou mít a priori zájem se na společném podílet.

Cohousing má takovou formu, jakou si zvolí jeho účastníci, nicméně některá pravidla jsou pro tento způsob bydlení charakteristická. Základním pravidlem je právo na soukromí, tedy vlastní kompletně vybavená bytová jednotka, včetně kuchyně, obytného prostoru a příslušenství. Tato obydlí jsou architektonicky sloučena do celku, který opět může mít rozličnou formu. Může se jednat o společný dům s oddělenými byty nebo o samostatné nebo řadové domky. Také lokalizace není nijak předem dána, cohousingová bydlení mohou být městská, venkovská i příměstská.

Dalším znakem je společné vlastnictví společných prostor — to jsou především venkovní prostory, dětská hřiště, záhony či skleníky; společný centrální dům, v němž může být kuchyně a jídelna pro společné akce, komunitní prostor, posilovna, knihovna, dílna či cokoliv, na čem se účastníci dohodnou. Společné a sdílené prostory jsou většinou majetkem neziskové organizace, kde má každý z obyvatel svůj podíl. Důležitou praxí, z níž nakonec všichni profitují, je oddělené garážování aut mimo vlastní obytný prostor.

Cohousing není komunou ve smyslu šedesátých či sedmdesátých let, ekovesnicí či kibucem, i když může některé prvky těchto komunit přebírat. Obyvatele cohousingu také nespojuje žádná dominantní víra nebo ideologie — nejedná se o nějakou spirituální komunitu nebo ašrám. V cohousingu jde především o sociální zázemí, všechno ostatní je na vzájemné dohodě.

Rozhodování v cohousingu se děje konsenzem a nikoliv hlasováním. Při hlasování zůstává menší, ale vždy dosti velká část poražena, a touto cestou nakonec dochází k rozštěpení komunity. Samozřejmě že v cohousingu jsou určité role, kdy každý za něco zodpovídá. Předpokládá se ale rotace dobrovolných funkcí.

Jak se vlastně cohousing liší od obyčejné vesnice? Hlavně původní myšlenkou a časem přistěhování. V klasické vesnici je komunita, která se dělí na původní a nové obyvatele. Na „zaběhlé“ a „náplavu“. Se všemi problémy, které toto rozdělení přináší. A třeba i se starou záští, o níž už ani nikdo neví, jak přesně vznikla.

To v cohousingu není pravidlem. I když se někteří mohou z různých důvodů odstěhovat a noví zase přistěhovat, není tento vliv nijak podstatný, protože na počátku jsou na tom všichni stejně a případní nově příchozí budou vědět, kam se stěhují. Budou to tedy specifičtí zájemci a původní cohousingové společenství bude mít zájem s novými příchozími komunikovat a ne si je nejprve deset let prohlížet a dělat si na ně opatrný názor.

Lze předpokládat, že vlastnictví bude takové — například formou předkupního práva — že umožní skupině si nějakým způsobem nové spolubydlící vybrat.

Je třeba, aby kdokoli měl možnost svůj podíl prodat, a aby nebyl nijak trvale vázán. To je nutná podmínka pro to, aby se nikdo necítil majetkem omezen, a když bude chtít z jakýchkoli důvodů odejít, aby tuto možnost férově měl.

Můžete se podívat na české stránky vznikající komunity. Hledají další členy, protože teprve s určitým počtem zájemců mohou projekt rozjet. Na webových stránkách najdete více informací o již asi rok existující skupině, o jejich členech, jejich představách a možnosti účasti na cohousingovém projektu v České republice.

    Diskuse
    MN
    January 27, 2011 v 15.38
    Poradil bych případným zájemcům o tento způsob života, aby se nejprve odstěhovali do nějaké jiné země. Cohousing má určité socialistické rysy, a s tím jsme tady před 20 lety úspěšně skoncovali. Naproti tomu ale u nás jistě najdete schopného cohousing-developera, který dokáže za přiměřenou odměnu obstarat pozemky, zajistit příslušnou výstavbu, a vyjednat pro členy komunity výhodnou třicetiletou hypotéku, takže budete muset do konce života dojíždět denně do 50-100 km vzdálené Prahy, abyste byli schopni hypotéku splácet. Možná to není to, co jste si představovali, ale takhle to teď u nás chodí...
    MS
    January 27, 2011 v 17.52
    Zde je dobré místo
    Vážený pane Nováku! Takže vlastně navrhujete, aby se zájemci, kteří se inspirovali v západní Evropě, podřizovali situaci, která zde byla před dvaceti lety. Většině z nich bylo tehdy tak okolo deseti let.
    Naopak si myslím si, že právě v této zemi, která se vydala za potlesku části veřejnosti cestou antiekologickou a antisociální, jsou takové projekty velmi potřeba. Takén proto aby ukázaly, že lidská vstřícnost, solidarita a odpovědnost mají a budou mít hluboký smysl.
    Zadat tento záměr developerovi by asi šlo, ale tím by se celý projekt prodražil, protože developer by pochopitelně chtěl realizovat zisk, ale hlavně, projekt by se stal trochu anonymním - což by nebyl nejlepší start.
    MN
    January 27, 2011 v 21.00
    Pro MS
    Možná jste, pane Smrži, nepochopil ironii mé poznámky. Ale já jsem podobnou věc v životě realizoval, tenkrát se tomu říkalo svépomocná družstevní výstavba, v mém případě řadových domků. Obávám se však, že dnes mladí lidé nemají takový vztah k manuální práci jako jsme měli my. My jsme naštěstí neměli tenkrát internet, multikina ani 60 TV programů, takže jsme měli více času. Postavili jsme si (v akci Z, někdo možná pamatuje) i malou prodejnu, která samozřejmě již neexistuje. Někdo by mohl namítnout, že to bylo mrhání časem pro vš výzkumného pracovníka. Když ale dnes pozoruji desetitisíce nezaměstnaných (nebo vykonávajících podřadnou práci) vysokoškoláků, nevidím velký pokrok.
    Kromě vysokých nákladů na dodavatelskou výstavbu takové vesničky je dnes i problém s cenou pozemků, kterou spekulanti, pardon, investoři, ženou stále nahoru. My jsme dostali pozemek zdarma. Když vidím dnešní minimální pomoc mladým lidem ze strany státu nebo obce, divím se, že stále mlčí...
    January 29, 2011 v 20.02
    Jak to vidím já
    http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/jak-vidi-cohousing-sociolog-jan-sladek/390138&id_seznam=348

    Sdílím s panem Smržem přání, ať se lidem touto cestou daří dojít svých snů. Myslím, že za určitých podmínek to může fungovat.

    Nesdílím, a nemám proč, však poněkud schématické představy o anonymním městě a vesnické komunitě. To už je poněkud anachronismus - masmédia, každodenní migrace mezi městem a jeho zázemím, to všechno jsou trendy tzv. vyspělých zemí, které kdysi snad propastný rozdíl mezi městem a venkovem poněkud stírají.

    V ČR je tato představa o to nepřesnější, že máme poměrně hustou sídelní síť , kde převažují malá města, a tak "typický" (odloučený, "komunitní") venkov je u nás jen v některých regionech.

    Cohousing by pro mne byl zajímavý z hlediska sociologického, kdyby opravdu (a já nemám informace, které by to potvrzovaly) razil (staro)novou formu družstevního vlastnictví. Nevidím důvod, proč by nemohlo existovat nic než soukromé/veřejné/státní vlastnictví. To je ale podle mne vázáno na vzájemnou důvěru a ochotu k nezištně spolupráci, a přiznám se, že netuším jak toto odhodlání účastníci cohousingu budují. Navíc, žádné komunitě moc nesvědčí fluktuace a je možné, že kdysi nadšené cohousery to prostě časem přestane bavit. Budou-li mít prostředky, tak se odstěhují. Třeba někam do suburbií. Držím ale palce, opravdu, alternativní formu bydlení bych rád viděl. I když, pár plus minus squatů ještě v ČR snad funguje.

    V co moc velkou důvěru nemám, tedy s ohledem na deklarované cíle, je cohousing v rukou developera - kde ona komunita (její vize) se stane "přidanou hodnotou" projektu. Další překážku vidím v důrazu na osobní svobodu, neboť členství v komunitě s sebou vždycky nese nějaká omezení; koneckonců, i pan Smrž na to trošku v článku naráží, komunita nemá jen pozitivní stránky. Jednou z definičních charakteristik komunity je i sdílení zdrojů, vzájemná odkázanost. Ty části společnosti, které jsou schopny potřebné služby nakoupit individuálně, tomuto často dávají přednost.

    Poslední věc - ono hledání "ztracené komunity" ve dvacátém století (masová společnost) mělo několik podob a vždycky trpělo zjednodušením a "přáním otcem myšlenky". Dobrým příkladem jsou představy spojené s rozvojem internetu, tehdy nazývaného "globální vesnicí", velkou komunitou, kde společně zdarma sdílíme informace apod. Vidíme ale, že trajektorie internetu poměrně rychle změnila směr a i přes v mých očích úctyhodný boj proti redukci internetu na další hřistě kapitálu a komodifikaci, zdá se, že toto budování komunity nevyšlo.

    Jsem rád, že o tom někdo píše, docela by mne zajímalo, z jakých čerpáte zdrojů, případně case studies.

    S pozdravem,
    Honza Sládek