Drobilova aféra je vládní krizí, myslí si Kočí z Věcí veřejných

ČTK

Aféra spojená s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem je vládní krizí. Uvedla to šéfka klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí. Podle Kočí budou Věci veřejné požadovat okamžitý odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

Aféra spojená s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem je vládní krizí, obává se šéfka klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí. Naopak vedení klubů poslanců ODS a TOP 09 ani prezident Václav Klaus ji za vládní krizi nepovažují.

V Otázkách Václava Moravce České televize v neděli Kočí uvedla, že na dnešní schůzce koaličních partnerů k možné korupční kauze budou Věci veřejné požadovat okamžitý odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů kvůli jeho páteční schůzce s premiérem Petrem Nečasem.

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík míní, že setkání Martinů a Nečase bylo nestandardní. Podle Gazdíka je v Drobilově případu celkově řada otázek, které je nutné zodpovědět. „Je tu drobná ztráta důvěry," uvedl mimo jiné Gazdík.

John podle Euro.cz uvedl, že Martinů obešel svého nadřízeného, ministra vnitra, a poskytl Nečasovi informace z vyšetřování v kauze, ve které má být premiér vyslýchán jako svědek. Dal proto podnět inspekci policie, aby jednání policejního prezidenta prověřila. Martinů údajně Nečase informoval o tom, že v kauze figuruje i John. Špičky koalice budou o kauze jednat dnes odpoledne.

Podle serveru Lidovky.cz již začala inspekce předvolávat klíčové svědky. Chce zjistit, zda Martinů vynesl informace ze živého trestního spisu. Hodlá vyslechnout premiéra Petra Nečase, Martinů i zbytek sestavy pátečního jednání nejužšího vedení vládní koalice, takzvané K9.

Na seznamu vyslýchaných jsou tak za TOP 09 ministr financí Miroslav Kalousek, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík, za ODS šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř a ministr obrany Alexandr Vondra a za Věci veřejné ministr dopravy Vít Bárta a šéfka poslanců Kristýna Kočí.

„My jako Věci veřejné stojíme před velkým dilematem. Na jednu stranu je tu stoosmnáctková většina, tedy obrovská šance změnit věci probíhající v České republice, nastartovat reformy, jak to od nás voliči očekávali. Na druhou stranu je tady vláda, která už, bohužel, si dnes nemůže říkat protikorupční," konstatovala Kočí. Věci veřejné tak podle Kočí mají pochyby, zda kabinet má šanci se ještě očistit.

Zveřejnění případu odstartoval bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, který si tajně pořizoval nahrávky rozhovorů s Drobilem a jeho poradcem Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. Drobil nejdříve Michálka odvolal, pak kvůli kauze sám rezignoval.

Předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř bude chtít slyšet informace ke krokům ministra vnitra Radka Johna v případu. Dodal také, že je třeba na koaliční schůzce Drobilovu aféru vyjasnit, později vyvrátit možná podezření, a pokud byl porušen zákon, měla by ho řádně vyšetřit policie.

    Diskuse
    FJ
    December 20, 2010 v 6.55
    František Jonáš - Třebíč
    Ne to není vládní krize.... Pondělí, 20.Prosince 2010, 06:53:32

    Smazat

    To je krize celého našeho systému způsobeného různými vládami, kdy se již dávno stalo korupce systémem v systému, kde se stále skloňuje slovo demokracie ve všech 7 pádech a v tom 8. pádu už dávno padla a byla tak do roku 1991, alespoň naděje ale ta byla a je dávno pohřbena, tak jako Občanské forum , hnutí studentů a naděje lidí. To, že se vykřikuje, že nejsme , jako oni neznamená, že nejsme jako oni a je třeba i vidět, kdo to vykřikuje a vykřikoval.. Je tu diktatura peněz všech barev a odstínů a jsme zemí Justičních a dalších mafií.