Stávka probíhá podle očekávání, protest je spíše symbolický

ČTK, Vratislav Dostál

Stávka začala už nad ránem, jako první do ní vstoupili zaměstnanci nemocnic a poté školský personál. V poledne vyjdou stávkující do ulic.

V České republice ve středu začala celodenní stávka státních zaměstnanců, kterým se nelíbí vládní mzdové úspory. V krajích proti nim protestují tisíce lidí, některé mateřské a základní školy, jídelny, knihovny a úřady tak zůstaly ráno uzavřené.

Podle odborářů se stávky aktivně zúčastní sto tisíc lidí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil pak na úterní tiskové konferenci doplnil, že dalších sto tisíc zaměstnanců stávkující podpoří.

Vlastní přerušení práce pak doplní demonstrace v jednadvaceti českých městech, kterých by se dle Zavadila mělo zúčastnit kolem čtyřiceti tisíc lidí. Demonstrace začnou pět minut po dvanácté. Na většině pracovišť nicméně lidé stávku nepocítí, tamní zaměstnanci se k protestu připojili jen symbolicky.

Jako první se do stávky zapojili pracovníci desítek zdravotních zařízení, řada z nich tak pracuje ve víkendovém režimu. Akutních pacientů se tedy akce nedotkne. Pouze tam na dnešek neobjednávali pacienty a neplánovali operace. Následně se připojily školy a úřady. Později má být protest patrný i v kulturních zařízeních.

Pravděpodobně největší účast zatím hlásí Moravskoslezský kraj, kde se k protestu podle odhadů odborů připojilo až dvanáct tisíc lidí, zhruba polovina jich je ze školství. Ke stávce se přihlásilo 295 školských zařízení, z toho 192 je zcela uzavřených. Stávkuje se i na soudech, katastrálních úřadech, správách sociálního zabezpečení a zcela uzavřeny zůstaly i některé městské úřady.

V Praze se ke stávce zatím symbolicky připojili někteří zdravotníci a záchranáři. Uzavřeno zůstane několik školních jídelen hlavního města, stávkovat budou i zaměstnanci některých soudů. V krajích bude stávkovat zřejmě více lidí než v metropoli.

Ve středních Čechách se už zapojilo 31 škol, tedy 450 zaměstnanců. Další pedagogičtí pracovníci protest podporují. Do práce nepřišlo ani dva tisíce úředníků. Naopak nemocnice by měly fungovat bez omezení.

V Pardubickém kraji zůstalo uzavřeno kolem padesáti škol a školských zařízení. Další školy omezily svůj provoz, neboť jsou mimo provoz jejich školní jídelny. Pro veřejnost je uzavřen i Městský úřad v Chrudimi a připojila se část soudních zaměstnanců.

V Karlovarském kraji stávka zasáhne asi nejvýrazněji Cheb. Zůstaly tam uzavřeny všechny mateřské školy, vařit se nebude ani v jídelnách základních škol. Na radnici v Chebu se do stávky přihlásilo 170 pracovníků z celkových 206.

Naopak karlovarská krajská nemocnice provoz nijak neomezí. Jídelny základních škol budou uzavřeny i na některých školách v Sokolově.

V Ústeckém kraji se připojily hlavně školy a úřady. V Litoměřicích a Žatci neotevře katastrální úřad, v Děčíně stávkují pracovníci úřadu práce. Většina dalších úřadů a škol se k protestu připojí jen částečně nebo symbolicky.

Také v Libereckém kraji je stávka hlavně symbolická. Zavřeno je jen několik škol a mateřinek. Omezený je provoz pobočky krajského soudu, kde museli soudci kvůli stávce zapisovatelek a soudních úředníků zrušit projednávání trestních kauz.

Obdobně symbolicky stávkují i v Královéhradeckém kraji, kde zůstala zavřená snad jen Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové a některé školní jídelny.

Podobné je to i na jihu Čech, kde většina lidí protestuje symbolicky. Zavřeno je šest z deseti katastrálních úřadů a několik základních a mateřských škol a školních jídelen

Na Vysočině stávka zastavila provoz ve čtyřech školských zařízeních a na katastrálních úřadech v Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Účast ve stávce ohlásilo i necelých pět procent ze 420 zaměstnanců krajského úřadu. Kolem třiceti školských zařízení z celkem 523 v kraji Vysočina má omezený provoz, 370 pracovníků nepřišlo do práce.

Na jižní Moravě je kvůli stávce zavřeno 59 škol. Dalších 77 školských zařízení bude fungovat jen omezeně. Zavřené jsou i katastrální úřady.

V Olomouckém kraji se připojili zaměstnanci škol, zdravotníci i pracovníci krajského soudu. Přímo se do ní zapojilo třináct školských zařízení. Deset pracuje v omezeném provozu, tři jsou zavřená úplně.

Ve Zlínském kraji zůstala zavřená čtyři školská zařízení na Uherskohradišťsku. V dalších 41 organizacích školákům nenavaří a neuklidí.

    Diskuse
    SH
    December 9, 2010 v 17.33
    SYMBOLICKY, NEBO ZBABĚLE?
    Od samého počátku přípravy symbolické „stávky“ odbory ukazují, že se nijak nezměnily. Nejvyšší bossové ČMKOS fakticky nemají podporu členů. A mám obavy, že je to tím, že jim řadoví členové v hloubi duše nevěří. Nemají k tomu totiž důvod. Bossové mají jednak platy třikrát i vícekrát vyšší, než jejich členové a své fleky fakticky také zajištěné. Za celou dobu se pak nenašel jediný vůdce odborů, který by za zájmy svých lidí vsadil všechno své já.
    Stávka je již od svého vyhlášení zbabělým plácnutím do vody, pokud tlak na vládu nebude pokračovat a pomalu se nezmění na neustálý, jako třeba demonstrace studentů v Británii. Docela mne zajímá, čím to fakticky pan Zavadil již týdny před stávkou vyhrožoval, když mluvil, že vláda ucítí takový odpor, jaký ještě nezažila. Reálnou pravdou spíše je, že si vláda může ze všech těch zatímních protestů odborů ve Strakovce uspořádat v přestávce svého jednání oddechovou až humornou „videošou“.
    December 10, 2010 v 16.17
    Dobře, že aspoň symbolicky!
    Pane Josefe Hošku, souhlasím s Vámi v tom, že mnoho lidí nevěří odborům a že odborové vůdce diskreditují jejich nadprůměrné příjmy. (Jako lidé úplně a ke své škodě nevěří panu Špidlovi, nevěří ani panu Falbrovi - oba bývalí europoslanci). Přesto si myslím, že stávka měla smysl, že se lidé postupně probouzí a nespravedlivé kroky vlády společně hodnotí. Mnozí, kdo přímo nestávkovali, vyjadřovali podporu stávkujícím, stávkovali symbolicky. Ten konsenzus je moc dobrý. Hned večer v televizi anásledný den v tisku jsme byli masírováni údaji o malé účasti, že stávku lidé nepodporují a že celá stávka je k smíchu (přisadil si i pan prezident). V jednom televizním vstupu moderovaném Danielou Drtinovou, mluvila za stranu proti stávce jedna redaktorka Lidových novin. Udivila mne v závěrečné řeči, když právě ona řekla, že lidé by proti škrtům nestávkovali, kdyby Petr Nečas prosadil, aby si ústavní činitelé sami snížili o 30 procent svoje platy. - Pokud by se sami uskromnili, mohli by to žádat i po druhých. Ale oni prý dokonce nestihli ani to čtyřprocentní snížení vlastních platů! Jaká arogance moci!
    December 11, 2010 v 13.30
    Paní Švandová,
    pouze faktickou poznámku - V. Špidla nikdy europoslancem nebyl, byl eurokomisařem, R. Falbr je europoslancem dosud.
    FJ
    December 11, 2010 v 13.41
    odbory jsou snad před novým začátkem...
    Prakticky se dá říci, že teprve nyní bude třeba mít odbory, zejména pokud bude politická scéna prakticky bez levice.Odbory však mohou jít nastaveným trendem ke skončení svého významu a ve srovnání s Evropou , zejména ve Francii a Itálii , ale i jinde zatím budou muset autoritu a sepjetí s členy hledat.