Heger: Pokud lékaři odejdou, rezignuji. Lékaři: to nic neřeší

ČTK, Jiří Guth

Český ministr zdravotnictví připustil vlastní rezignaci, pokud signatáři výzvy Děkujeme, odcházíme dostojí svému slibu a po nesplnění požadavků opustí práci. Podle lékařů by ale byla Hegerova rezignace k ničemu. Chyba prý není v ministrovi, nýbrž v systému.

Pokud z nemocnic odejde šest tisíc z celkových šestnácti tisíc lékařů, je český ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) připraven rezignovat na svou funkci. Řekl to v tematickém v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

„Jestliže podá výpověď šest nebo sedm tisíc lékařů, budu muset nejspíš odstoupit a bude se muset najít někdo jiný, kdo se to bude pokoušet dále řešit. Já bych si musel zachovat čest a jít se obrazně někam zastřelit,“ řekl ministr doslova.

Některé sdělovací prostředky již dříve rozvířily dohady, že by Hegera, který čelí kritice kvůli nedostatečné razanci a pomalému postupu při přípravách celkové reformy zdravotnictví, mohl nahradit dosavadní ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Leoš Heger však na víkendovém sjezdu České lékařské komory (ČLK) uvedl, že stále doufá, že tak velký počet lékařů nemocnice neopustí. Delegáti sjezdu jej při tom podpořili a nabídli mu spolupráci na reformě.

„Odchod ministra Hegera si rozhodně nepřejeme, protože by vůbec nic neřešil. Na našich požadavcích, které se týkají spravedlivého ohodnocení lékařů, ale trváme. A to i za cenu hromadných odchodů z nemocnic,“ řekl médiím prezident lékařské komory Milan Kubek.

Ve středu by měl ministr jednat o situaci s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Proč odcházejí a jak to řešit

Za hrozbou odchodů stojí výzva Děkujeme, odcházíme, ve které se lékaři zavazují, že ke konci roku dají výpověď a od začátku března nepřijdou do práce, když se jim nezlepší pracovní podmínky. Výzvu již podepsalo přes 4 100 lékařů. Konkrétním cílem signatářů je, aby základní plat doktora stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu.

„Pan ministr Heger rozhodně není příčinou vážných problémů českého zdravotnictví,“ vysvětlil pro Deník Referendum Petr Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic. „Chyba je v systému."

I odborníci připouštějí, že si lékaři mají proč stěžovat. Příjmy zdravotního systému jsou docela stabilizované, ale rapidně rostou výdaje za léky i náklady na lůžkovou péči, především ve fakultních nemocnicích. Na zvýšené platy lékařům ani sestrám se nenašly peníze ani v minulých letech, kdy na účtech zdravotních pojišťoven bylo přes čtyřicet miliard korun.

Kdyby kvůli avizovaným odchodům lékařů musely nemocnice, zejména regionální, uzavírat oddělení a omezovat péči, došlo by k přesunu pacientů do velkých fakultních nemocnic, které jsou mnohem dražší. Tím se deficit systému bude v začarovaném kruhu dále prohlubovat.

„Systémové chyby vyžadují systémovou nápravu,“ uvedl Fiala dále. „Relativně rychle je možné snížit výdaje na léky. Úspory by spočívaly v regulaci cenotvorby, lobbingu, preskripce (indikační a další omezení) i spotřeby. Pak by bylo možné schválit úhradovou vyhlášku, rozhodující pro odměňování lékařů, v uspokojivé podobě,“ načrtl představitel Asociace českých a moravských nemocnic možné řešení.

    Diskuse
    SH
    December 1, 2010 v 10.58
    Když systémově, tak jak?
    Než se začne „systémově“ řešit problém nemocničních lékařů, docela by mne zajímal rozbor věkového složení lékařského personálu jednotlivých, především pak fakultních nemocnic. Na základě něho pak zjistit, proč je tam ve vysokých funkcích tolik přestárlých a na jejich postech nejsou teda ti strádající, mladí?!!
    FJ
    December 2, 2010 v 6.53
    systém???přeci volný trh...
    No situace zdravotních zařízení , které nám zachoval "bolševik" je nenávratně pryč. Síť nemocnic a poliklinik včetně fakultních nemocnic je rozsíťovávána s konstatováním,nemáme na to!!!. Naštěstí jsme měli na 27 zdravotních pojišťoven , které nám sice ubývají(na ty bylo!!!), ale je díky nim to tady funguje a vládě samozřejmě!!!... Pan ministr může klidně odejít, přijde ještě někdo lepší...
    No věkově a strukturálně jsou lékaři na tom, jak politici, zestárli a nemají za sebe náhrady, mladší...
    Problém jsou přestárlí praktikové a jejich množství, respektive nedostatek , problém jsou i zubní lékaři, jsou nedostatkovým zbožím též a problém bude i po širší devastaci (privatizaci a i rozprodání nemocnic, co už ani nejsou nemocnicemi) sítě i ještě jakž takž funkgující nemocnice , často na úkor obětavých lékařů , kterým ještě není zcela lhostejná Hippokratova přísaha. Problém bude až odejdou i ti. Zajímavé bude asi , co na to stát??? Studium medicíny je náročné a my je budeme dávat jinam, nebo nutit k odchodu???Nedávno ještě třeba při ranných začátcích našeho trhovnictví pacienti (špatně pojištění , tedy u špatných pojišťoven ) umírali kvůli tomuto, jejich vlastnímu přehmatu ve volbě pojišťovny za branami nemocnic.
    Nedávno se mi líbil i výrok ministra Hegera, v tom smyslu, že se bude muset vytvořit tlak na všudy přítomnou korupci v lékové politice a ušetřit, alespoň jednu miliardu. To vůbec nebyla špatná myšlenka!!!!!Ale!!!????
    Asi budeme časem muset nějak odejít všichni, "pane ministře a Vaše rezignace to opravdu nevyřeší."..A nejde jen o zdravotnictví. Tam někdy za Rýnem si zanotujeme , Kde domov můj???