Šest důvodů, proč Finové řeší pařící premiérku

Petr Jedlička

Četní uživatelé sociálních sítí se v posledních dnech ptali, jak může někomu ve Finsku vadit bujaře tančící a užívající si premiérka tak, jak byla zachycená na uniklém videu. Ač my sami jí naopak fandíme, nabízíme odpozorované odpovědi.

V českých vláknech sociálních sítí nastala zajímavá situace: kde kdo ze známých osobností se zastává finské premiérky Sanny Marinové zvěčněné na čerstvě uniklém privátním videu, jak takzvaně paří na večírku s přáteli; kde kdo se zároveň ptá, co na tom komu může vadit.

Zároveň ale finskou premiérku nikdo moc neodsuzuje, tedy alespoň ne na českých sociálních sítích, a tak zůstává v éteru jen ona obrana s otázkami do prázdnoty.

Pro našince tím nastává jistý paradox: aniž by sám chtěl Sannu Marinovou za cokoliv kritizovat — jen ať si tančí! —, jako člověk soustavně napojený na zpravodajský feed ze světa cítí, že by se věc měla dovysvětlit. Tak tedy alespoň stručně: proč někdo ve Finsku pařící premiérku řeší?

1) Různé představy o optimálním chování hlavy vlády

Ač mnozí tuto představu nesdílíme, jiní četní lidé mají za to, že premiér nebo premiérka mají vystupovat reprezentativně vždy, když se pohybují mimo domov. Takoví lidé jsou i ve Finsku. Není jich třeba tolik jako v konzervativnějších zemích, ale jsou i tam. Sanna Marinová je navíc vdaná paní a matka, což si někteří spojují zase s jinou představou optimálního chování. Tak to prostě je.

Patří se připomenout, že nejznámější z uniklých videí ze soukromého bytu doprovázejí i další klubová, tedy pořízená na veřejnosti. Ve finském bulváru se dále přetiskují výpovědi lidí, kteří tvrdí, že premiérka byla dost opilá (ve Finsku jde o jiný druh problému než u nás), sedala cizím mužům na klín a podobně. Jde o klasický materiál k veřejnému pohoršení usedlejších spoluobčanů.

2) Finsko sousedí s mocností, jež právě vede válku. Premiérka by měla být v pohotovosti

Druhá námitka, jež se objevuje, je vážnější: při současné mezinárodní situaci byl měla být premiérka takříkajíc v pohotovosti, kdyby Rusko překvapilo zase něčím vážným, například v souvislosti se záporožskou jadernou elektrárnou.

Hlava vlády nemusí být zrovna 24 hodin na nohou, neměla by ale chodit po večírcích, myslí si její kritikové. Marinová sama na to odpovídá, že nijak moc opilá nebyla a případnou krizovou situaci by zvládla. Podle odpovědných složek prý ale nic nenasvědčovalo tomu, že by něco v tomto smyslu v dané době reálně hrozilo.

3) Podezření na drogy

Finská politická opozice se zpočátku nejvíc chytla divokého dohadu, že premiérka je na uniklém videu pod vlivem drog. I když je to při dnešní míře užívání kokainu politiky a elitou vůbec pokrytecké, na hodně lidí pohoršování „čistějších“ politiků nad „drogami“ stále platí.

Hluční zástupci opozičních stran zajisté věděli, že konzumace řady drog je testy zjistitelná i s velkým časovým odstupem. Patrně tak chtěli Marinovou požadavkem, aby na příslušné testy šla, poškodit. Test mohl detekovat nějaké dávné užívání. Nic takového se podle všeho nestalo a rozhodně neprokázalo. Tlak byl ale nakonec tak velký, že Marinová na test v podstatě musela.

4) Finská premiérka je zároveň celebrita a celebrity se prostě řeší

Sanna Marinová není ve Finsku všeobecně známou jen díky své současné funkci, ale i z jiných důvodů — kvůli svému mladistvému a atraktivnímu vzhledu ne tak typickému pro vrcholné politiky, kvůli svému všeobecně známému životnímu osudu (Marinová se nikdy netajila psychickými problémy, které jí v mládí působilo to, jak její okolí reagovalo na fakt, že je vychovávána dvěma partnerkami) a podobně.

Bulvár se už dlouho zajímá o vše, co s ní souvisí. A o čem píše bulvár, o tom se mezi mnohými často debatuje, zaujímají se postoje a tak dále.

Sanna Marinová stojí v čele vlády své země od roku 2019. Foto Laura Kotilová, flickr.com

5) Na uniklém videu paří s premiérkou také další celebrity, včetně televizních

Toto je věc, kterou v zahraničí ne každý zaznamenal, ale ve Finsku to téma je: na nejznámějším z uniklých videí nejsou nějací anonymní přátelé premiérky, ale bulvárně známé postavy — zpěvačka Alma, youtuberka Ilona Ylikorpi, influencerka Janita Autio (která je mimochodem autorkou slavné fotografie premiérky v křiváku) a další.

Pokorně přiznávám, že sám znám z celé zachycené skupiny jen moderátorku Tinni Wikströmovou, což je na severu někdo, jako byla u nás před časem Tereza Pergnerová. Ale ve Finsku jsou všichni jmenovaní široce známé osoby. Podobné video některé z našich politických postav v obdobné společnosti — představme si třeba Markétu Pekarovou Adamovou pařící s Emmou Smetanou a Radkou Třeštíkovou — by jistě také vzbudilo diskuze.

6) Pro Marinovou to není první diskutovaná párty, premiérka, co ráda paří, je její nálepka

Na podobně bujarém videu jako nyní Sanna Marinová zachycena dosud nebyla, různých fotek s alkoholem, při tanci a zábavě má ale spoustu. Za covidu se navíc v zemi řešila aférka, že na jednu party odešla i po kontaktu s nakaženým (a v době, kdy ve Finsku přibývalo nemocných), za což se musela omlouvat.

Marinová zkrátka již dostala od části médií nálepku premiérky, která ráda paří, a bulvární zprávy o lecčems o ní tak často vše, co se jí týká, rámují. Některým Finům opět vadí, že předsedkyně jejich vlády tráví volný čas "stále" na večírcích. Myslí si, že premiér by měl být vážnější figurou.

Na každý pád platí, že na popularitě premiérky ani její sociální demokracie se video z večírku dle bleskových průzkumů nijak negativně nepodepsalo. Marinová sama uvedla, že necítí potřebu se za cokoliv omlouvat, že má vedle pracovního i rodinný a soukromý život a ten bude i nadále trávit s přáteli, čímž lze snad celé téma uzavřít.

Diskuse
MP
August 20, 2022 v 12.59
Petrovi Jedličkovi

Otázka není, proč řeší uniklé video finský bulvár a tamější svíčkové baby obého pohlaví, ale proč to řešíte na DR.

Zvlášť když ani jeden důvod, který jste uvedl není respektuhodný a všechny oznamují jediné, totiž, že i ve Finsku žijí vedle rozumných lidí také konzumenti bulváru .

August 20, 2022 v 13.23

Lidi se na to ptali, tak jsem tomu hoďku dvě věnoval. Dále se tomu věnovat neplánuju, nic víc za tím nehledejte :-)

IV
August 21, 2022 v 1.36

Je vlastně skvělé, že člověk nemusí mít povinně na všechno svůj názor a že na některé podněty může reagovat pouhým pousmáním se... (-:

IH
August 21, 2022 v 23.06

Když se řekne politik a večírky, nejspíše si vybavíme premiéry Borise Johnsona a Silvia Berlusconiho. Dá se říci, že o aférky zajímavé leda v okurkové sezóně v jejich případech určitě nešlo.

Nehledě na rozdíly se nabízí otázka, jaká přísnost na státníky je tu na místě. Hrozí dvě výstřednosti, nakonec s podobnými důsledky: To, co se děje nahoře, každopádně není normální. Sedí tam lidé běžným vzdálení, opotřebovaní neustálou vážností a politickou ostražitostí, nebo pak jedinci se sklonem si užívat, ne zcela zralí a odpovědní.

Můžeme si samozřejmě, postaru, pomyslet, vaše starosti tak na naší hlavu. Nebo nám finská premiérka může být docela sympatická. Představme si však, že nejde o Sannu Marinovou, ale třeba, pro pamětníky, o Petru Buzkovou a že zrovna vstupujeme do NATO. Jenže to byl v Rusku, zemi pro nás nikoli sousední, prezidentem ještě Boris Jelcin.

Já „řeším“ tahle dilemata pokusem o vcítění se do role. Kdyby mi hrozilo, že budu premiérem (třeba místo Babiše, či Fialy), myslel bych si, že doba večírků (nadále) nebude, nebo, že na všechno teď přijde čas, takže paráda?

PK
August 22, 2022 v 9.24
Jinak takto se chová

premiant ruského režimu, manželka mluvčího Putina, Dmitrije Peskova, Taťana Navka, na zahnívajícím Západě, v Řecku.

(Via Roman M)

https://twitter.com/i/status/1561467543973502976

MP
August 22, 2022 v 17.19
Pavlovi Kolaříkovi

Ale takhle ne.

Řecko není zahnívající Západ. Je to pravoslavná země a Rusko má povinnost chránit ji, v nejhorším i proti ni samé.

Vy snad nečtete Dugina, Sergejceva, popřípadě Medvěděva. Učit se, učit se, učit se -- jinak ten nový Ruský mír/svět nevybudujeme.