Příští prezident USA? U sázkařů přeskočil Trumpa DeSantis

Petr Jedlička

Kurz uhlazeného floridského guvernéra překonal exprezidentův ještě před poslední razií FBI v Trumpově sídle. Vnitrorepublikánským průzkumům Trump stále dominuje, náznaků jeho politického kornatění ale přibývá.

Ron DeSantis (vpravo) reprezentuje podobný politický proud jako Trump. Ve stylu ale zdaleka není tak štvavý a radikální. Oficiálně je zatím k exprezidentovi plně loajální, v zákulisí si ovšem buduje nezávislou pozici. Foto Joe Raedle, AFP

Nemusí to znamenat mnoho, může jít ale i o moment pomyslného obratu: v kurzech sázkových kanceláří na vítěze příštích prezidentských voleb v USA předstihl bývalého prezidenta Donalda Trumpa jiný republikán: uhlazenější guvernér Floridy Ron DeSantis. Server OddsChecker zaznamenal daný jev už v prvních srpnových dnech. Od té doby se poměr kurzů mezi oběma politiky drží. Přizpůsobily se mu už i české sázkové kanceláře.

V průzkumech mezi stoupenci republikánů ohledně příští prezidentské nominace přitom vede stále drtivě Trump, a to s více než padesáti procenty; DeSantis je dlouhodobě s odstupem druhý. Již od začátku léta ovšem přibývá indicií ukazujících k Trumpově úpadku: nastává odliv sponzorů, postupně se snižuje jeho náskok, negativní trend ukazují i průzkumy z jednotlivých států USA.

Na výsledek příštích prezidentských voleb, které se budou konat až za dva roky, se ještě nesází masově, a podíl sázkařů schopných kvalifikované analýzy je tak vyšší. Váhu posunu DeSantise před Trumpa navíc podtrhuje fakt, že se odehrál ještě před razií FBI v Trumpově sídle či jeho předvoláním ohledně manipulace s cenami nemovitostí v minulém týdnu.

„Trumpovy právní trable byly ve výpočtu kurzu zohledňovány už dříve. Poslední vývoj však zvyšuje šanci, že v roce 2024 nakonec ani kandidovat nebude,“ řekl k tématu pro Newsweek Matthew Shaddick z burzovní společnosti Smarkets.

Aktuální kurzy k příští volbě amerického prezidenta u české sázkové kanceláře. Grafika Fortuna

Ron DeSantis reprezentuje v americkém politickém spektru pravicový populismus podobně jako Donald Trump. Během své poslanecké kariéry v letech 2012 až 2018 Trumpa horlivě podporoval. Od nástupu do čela floridské vlády v lednu 2019, a zvlášť od roku 2021, se ovšem DeSantis vůči Trumpovi postupně opatrně vymezuje — například argumentem potřeby důslednějšího snižování daní, poukazováním na nedůslednost Trumpovy imigrační politiky, kritikou přílišného omezování svobody v prvním roce pandemie covidu a podobně.

Pozorovateli z opačné části spektra je DeSantis vnímán jako člověk velkého businessu, který je stejně falešnický jako Trump. Z hlediska politického stylu ale není zdaleka tak štvavý a radikální. Nepředpokládá se například, že by chtěl zvrátit výsledky jasně prohraných voleb či mobilizoval stoupence proti parlamentu jako to po listopadu 2020 učinil bývalý prezident.

Diskuse
August 16, 2022 v 11.25
Debata o metodě vystřídání

Mezi komentátory a analytiky v USA se vede nyní zajímavá hypotetická debata, jak by bylo pro DeSantise nejlepší se proti Trumpovi postavit. Kvůli až fanatické oddanosti cca 35 procent republikánských voličů Trumpovi a bojovné nátuře exprezidenta zde totiž může jakoukoliv chybou dost pokazit.

Jedna hypotéza říká, že nejlepší pro něj bude nedělat nic a počkat, až se o Trumpa postarají vyšetřovatelé. Druhá hovoří pro útok zprava. Třetí propaguje středovou pozici „nejsem pro něj ani proti němu, dělám si to po svém“. Čtvrtá pak prosazuje „Bernie Sanders style“ tedy předkládání vlastních k dosavadním kritických politik, ale nekritizování soupeřů osobně. Pátá zase vyzdvihuje přednosti obranné strategie – neútočit, jen se důsledně bránit, to se voličům obvykle líbívá. A tak dále.

Připomíná se přitom, že je zapotřebí brát do úvahy i Trumpovy možné protitahy. Exprezident se proti DeSantisovi zatím vymezoval jen dílčím způsobem, a to většinou z pozice patrona („já jsem ho udělal, beze mě by nebyl“). V budoucnu může ale i například veřejně nabídnout DeSantisovi viceprezidentství. To je varianta, jíž si dle průzkumů aktuálně přeje úplně největší část republikánské báze. A byla-li by dána ve správný čas, šlo by o nabídku, jež se DeSantisovi odmítala věru těžko.

Platí na každý pád, že klasický republikánský establishment by vyměnil DeSantise za Trumpa hned všemi deseti – už jen z toho důvodu, že značka Turmp je čí dál víc toxická pro nevyhraněné voliče a jeho kandidatura v roce 2024 by znamenala, že demokraté mohou navzdory obrovským současným problémům znovu vyhrát.

A platí ještě, že všechny tyto boje se rozhoří otevřeně až po listopadových midterm elections, ve kterých ještě DeSantis obhajuje guvernérské křeslo.

August 17, 2022 v 9.02

Jinak se samožřejmě také logicky nabízí, že Trump může -- když bude v úzkých -- nakonec nějakému kandidátovi ustoupit a podpořit ho, výměnou za slib milosti (ukončení honu na čarodějnice) po vyhraných volbách.

PK
August 18, 2022 v 9.29

Včera jsem někde četl, že FBI sebrala Trumpovi cestovní pas, kvůli nebezpečí útěku ze země.