Porazit Babiše bojem proti školním obědům zdarma? To určitě klapne

Jan Gruber

Pravice jako by se smířila s tím, že Andreje Babiše neporazí poukazováním na švindl s korunovými dluhopisy, kauzu Čapí hnízdo či proměnu státu v divizi Agrofertu. Pro rozhodující střet si proto našla nové téma: proplácení školních obědů.

Jsou tomu jen dva týdny, co se opozice neúspěšně pokusila vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše. „Zkuste mě porazit ve svobodných demokratických volbách. Jinak než na základě rozhodnutí většiny naší společnosti, našich občanů, se mě ale nezbavíte,“ prohlásil před hlasováním sebejistě premiér. Byl si totiž vědom nejen toho, že se za jeho kabinet postaví KSČM a ČSSD, ale také vysoké podpory voličů.

Poslední volební modely naznačují, že ani kauza možného únosu Andreje Babiše mladšího na Ruskem okupovaný Krym dominanci politického hnutí ANO nikterak neohrozila. Právě naopak. Zatímco malé pravicové strany spolu s KSČM, ČSSD ale i SPD oslabily a živoří kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny, politická divize Agrofertu posílila.

Ač nelze vyloučit, že některé z průzkumů byly cinklé, nabízejí se i jiná prozaičtější vysvětlení. Co když se Babišovi voliči rekrutují hlavně z těch, kteří politiku příliš nesledují a obrázek o něm si tvoří z rozsáhlé a čím dál pestřejší palety médií, jež kontroluje přímo i nepřímo? Co když mu pomáhá i úplná nemohoucnost pravicové opozice, která není schopna jasně popsat, jak se změnila od dob Topolánkových a Nečasových hrůzovlád?

Tomu by napovídalo, že pravice namísto toho, aby se držela témat pro Babiše nepříjemných, ochotně vlezla do jeho pasti a začala stvrzovat všechny — jak se ukazuje stále ještě oprávněné — představy o své sociální bezcitnosti. Ač tomu těžko věřit — ODS v ruku v ruce s TOP 09 chce Babiše podle všeho v příštím volebním klání porazit útočením na děti, které by mohly mít hlad.

Školní obědy zdarma a pro všechny? Totální komunismus, který neprosadila ani KSČ! Foto PNGimg

Věc se má zhruba takhle: Babiš se před několika dny rozhovořil o zavedení obědů zdarma pro děti v posledních ročnících školek a žáky prvního stupně základních škol. „Obědy jsou velmi důležité. Bez nich se dětem zhoršuje prospěch a čelí sociálnímu vyloučení. Dnešní dotační programy, které obědy zdarma zajišťují, nejsou dostupné ve všech školách. Tak chci, aby to bylo pro všechny,“ vysvětlil.

Zatímco sociální demokraté Babišův plán přivítali a Kateřina Valachová obratem přispěchala s návrhem zákona, který by jej v praxi provedl, pravice přešla do protiútoku. „Je to nesmysl, obědy pro děti jsou velmi levné. Dovolit si je mohou i lidé na sociálních dávkách, pokud je místo toho nepropijí nebo neprokouří,“ zaburácel Václav Klaus mladší.

Stranou nezůstala ani Markéta Pekarová Adamová, která poznamenala, že když slyší o nových plánech vlády na proplácení školních obědů, má chuť navrhnout zákon s jednou jedinou větou: „Nic není zdarma.“ Zřejmě v rozhořčení zapomněla, že by taková úprava bez jakékoliv sankce postrádala smyslu a přispěla by leda k zaplevelení tuzemského právního řádu, proti čemuž v barvách TOP 09 sama bojuje.

„Znamená to, že producenti dodají do škol suroviny zdarma a kuchaři se vzdají mzdy a uvaří obědy pro děti bez nároku na odměnu,“ podivil se i Klausův stranický kolega a ekonomický expert strany Jan Skopeček, nevěda, že i v České republice existuje cosi jako „společná pokladnička“, do které všichni přispívají a z níž se následně rozděluje všude tam, kde je potřeba.

Lze namítnout, že vyhmátnutí tématu, které rozděluje společnost a na němž lze zmobilizovat nespokojené masy, samo o sobě k volebnímu úspěchu nestačí. Bez zájmu a jistého předporozumění médií se kampaň mající vyústit v definitivní porážku ze sousedního Slovenska importovaného zla — ostatně každé zlo v našich dějinách přichází ze zahraničí a my usazení v kotlině uprostřed Evropy za nic nemůžeme — neobejde.

Pravice má ovšem kliku. Novináři stojí na její straně, jak jsou za těch třicet let budování kapitalismu zvyklí. Václav Dolejší z portálu Seznam Zprávy píše, že o proplácení obědů dětem se nesnilo ani komunistům. Moderátorka České televize Nora Fridrichová se dušuje, že obědy zdarma nepotřebuje. A pozadu nezůstává ani redaktor Respektu Marek Švehla s tím, že dětem více než obědy zdarma prospějí dobře zaplacení učitelé.

Fronta vítězů je utvořena, plán zřejmý a triumf nedaleko. Co by se tak mohlo pokazit? Vždyť chudoba v České republice ohrožuje necelých sto tisíc dětí a jejich rodiče odpor vůči Babišovým nápadům jistě ocení. Politické hnutí ANO tentokrát zkrátka přestřelilo a žene se do záhuby. Všichni totiž víme, že v dobách ekonomického růstu je třeba si utahovat opasky, abychom si je, až přijde krize, mohli utáhnout znovu. Že chudoba je volba. A že stát tu není od toho, aby komukoliv pomáhal.

Babiš by si proto měl ve Strakovce pomalu balit fidlátka. Konec se blíží. Pravice a jí loajální novináři lidem konečně vysvětlí, že v éře bezbřehých a nesmyslných škrtů nám všem bylo líp.

    Diskuse
    Ano, Andrej Babiš promluvil jako skutečný lídr levice, premiér, který se nebojí udělat, co je správné.

    To nelze nevidět.
    MP
    December 10, 2018 v 19.40
    Není to poprvé
    Ony to nejsou velké změny a nejsou to ani nijak drahé změny. A pomohou na dobrém místě. Vlastně Babiš jen využívá idiotské díry, které zpuůsobil svým ideologickým dinosauřím mozkem Kalousek a Klausovy pohrobci v ODS. Škoda, že tenhle malý úklid nedokázala udělat ČSSD. Alespoň ten, Když už nic jiného.
    December 11, 2018 v 11.00
    ČSSD pracuje pro Babiše
    Andrej Babiš je zdatný demagog a moc dobře ví — nebo spíš zaměstnává velmi schopné lidi, aby věděli a vymýšleli za něj — jak si naklonit voliče něčím, co ho nepřijde příliš draho — aby to hezky vypadalo, aby to moc nestálo, hlavně ne z jeho kapsy ani z těch rozpočtových kapitol, které si do své kapsy dovede obratně přelít, a úplně nejlíp aby to naštvalo Kalouska.

    Skvělým pomocníkem pro Babiše je ovšem nejen Kalousek, ale i ČSSD. Obědy do škol zdarma byly, jak většina Babišovy sociální politiky, původně nápadem ČSSD, navrhovala je Kateřina Valachová coby ministryně školství:
    https://www.eduin.cz/clanky/lidove-noviny-zdrave-obedy-do-skol-a-zdarma/

    Už si nevzpomínám a nechci příliš dlouho hledat, kdo to tenkrát překazil — žeby snad tehdejší ministr financí, jistý andrej Babiš? Byl ale zaveden aspoň program bezplatných obědů pro děti z prokazatelně chudých rodin:
    http://denikreferendum.cz/clanek/25354-obedy-zdarma-se-rozsiruji-po-krajich-i-skolach

    Placení školních obědů pro chudé z evropských fondů ovšem přičinlivě sabotují některá krajská zastupitelství. Jana Ustohalová v Deníku N píše:
    „Programy na obědy zdarma existují, ale ukazuje se, že stát není schopný podchytit zdaleka všechny potřebné. Vládní dotace jdou přes kraje, jenže právě ty, kde je nejvíc hladových dětí, o ně ani nepožádaly. Vedení Ústeckého a Moravskoslezského kraje prý nechce podporovat lajdácké rodiče. Že v těchto regionech hladoví nejvíc dětí, politiky nezajímá.‟
    https://denikn.cz/34852/spatne-se-uci-zlobi-jedno-teple-jidlo-ve-skole-denne-pritom-dokaze-s-detmi-zazraky-spolecnosti-se-tahle-investice-vyplati/

    Ústeckému kraji, pokud se správně orientuji, vládne koalice KSČM, ČSSD a SPO, Moravskoslezskému ANO, ODS a KDU–ČSL — takže to není jenom ČSSD, pro Babiše pracuje i ANO, ale to není zase tak zvláštní, že ne? Paradox, že zatímco sám velký Andrej chce zavést do škol bezplatné obědy pro všechny, jeho lidé v moravskoslezském krajském zastupitelstvu odmítly dotace na obědy pro chudé, už Andrej Babiš, potažmo Marek Prchal, nějak vysvětlí, kdyby si toho snad někdo všiml.

    Budou svou práci pro Babiše muset někomu vysvětlovat Foldyna a jeho parta?
    Tak v tom je jistě Andrej Babiš mistr nad mistry. V minulém volebním období to předvedl dokonale -- udělal ze sebe mučedníka, vykradl ČSSD spoustu programových bodů a nakonec z ní před volbama udělal hromadu slizu s použitím brutalní celorepublikové fake masáže "lithium".

    Takové přátelské objetí alá A.B.

    Jít s ním znovu do vlády bylo šílené.
    (na druhou stranu nebyla by opozice ještě šílenější?)
    Vycouvat z toho už ale nelze - to by fakt byli za politovánihodné kašpary a ve volbách pod 5%...

    Tentokrát bude před volbama možná Andrej mírnější, přece jenom si uvědomuje, že njaké "spojence" potřebovat bude, kdyby ČSSD a KSČM úplně zlikvidoval, zůstane sám proti smečce...

    (((samozřejmě je zde ještě hypotetická možnost, že ČSSD převezme iniciativu a v příštích volbách ANO porazí........... inu, kdo by ji ale bral vážně.....................nicméně pro pořádek je jí třeba zmínit)))
    IH
    December 11, 2018 v 19.22
    Babiš je populista. To neznamená totéž co mistr, nebo dokonce mistr nad mistry. Má samozřejmě oporu v ANO, které stmeluje úspěch, a v profesionálech, jejichž služby si může dovolit.

    Babiš, podobně jako svého času Klaus, je, jak se říká, teflonový. Kauza lithium by jinému, kdyby se jí mohl chytit a chytil, zajisté nepomohla. "Co je nám do nějakého, jakže, lhitia?" Naopak skandál, kdy syn premiéra pobýval, podle vlastních slov, nedobrovolně na tom nejnevhodnějších místě na světě, by srazil "čtyři ze tří" sociálně demokratických premiérů. Ponížení a nejistoty má "obyčejný" člověk dost. Potřebuje nahoře někoho mocného, aby mu mohl poskytnout podporu, ehm, teflon.
    PK
    December 12, 2018 v 8.42
    Pro Babiše samozřejmě není žádný problém
    zajistit si obdivné komentáře od "obyčejných diskutérů" úplně všude, i na původně vyloženě protibabišovských serverech.

    O tom jistě nikdo nepochybuje.
    PK
    December 12, 2018 v 8.53
    Jinak dobrá metoda je taky
    převést vždycky řeč na Kalouska, ať se děje co se děje :-)
    MP
    December 12, 2018 v 10.58
    Drobnost
    Pro Babiše se více než označení populista hodí starosvětské demagog, resp. demagogický vůdce. Rozdíl:

    Populista odmítne čerpat obědy pro nejchudší děti, protože jeho publikum ocení, že nepodoporuje další dávky cigánům a podobné práce se štítící verbeži, o husách, který si neumí najít pro svýho fakana fotra nemluvě.
    A rodiče těch nejchudších dětí? Asi osm procent populace, ale naprostá většina z nch nevolí a nesleduji media, takže se ani nedoví, co jim populista udělal.

    Demagogický vůdce
    vždy předvádí svoji užitečnost pro všechny občany, nepolarizuje -- vystačí si se sliby a negativně s vnějším ohrožením a národními zájmy. Pokud se mu to hodí do mocenského krámu, dělá i rozumné a potřebné věci: Napoleon III. zavedl sociální a zdravotní pojištění, stavěl silnice v oblastech postižených nezaměstnaností atd. Babiš zavádí obědy zdarma, daňové výjimky na knihy atd.

    Tudíž pro popis české politické krajiny:

    a) Zaťati ideologičtí dinosaurové na údajné škále levice pravice:
    Kalousek se šetřením ať to stojí, co to stojí;
    Politici ČSSD, kteří prosazují sociální jistoty za cenu sociální katastrofy pro vyloučené.
    KSČM

    b) Populista velkohuby:
    Okamura, Zeman, Klaus ml.

    c) Demagogický vůdce:
    Babiš

    d) Nevyjádřená pragmatická technooptimistická skupina, lavírující mezi pádem a) a b) anebo rozvojem k vlastní pevné pozici:
    Piráti a minority v občanských stranách.

    e) Politici profilovaní levo-pravým spektrem:
    Vymírající sympatický druh, mimo parlamentní politiku a vedení stran -- zbytečky typu Oty Novotného v ČSSD a noblesní pravičáci jako Pithar a Kroupa.
    PK
    December 12, 2018 v 19.15
    Jinak k tomu neoprávněnému čerpání dotací
    už se trestně agent stíhaný agent Bureš pod tíhou důkazů přiznal.

    Jak se s tím vyrovnají jeho zdejší apologeti?